9 C
Athens
Κυριακή, Απρίλιος 21, 2019
Αρχική Πολιτική Αυτοδιοίκηση Αγγελική Παπάζογλου στο thefact.gr: Η Κηφισιά έχει πολλά πρόσωπα

Αγγελική Παπάζογλου στο thefact.gr: Η Κηφισιά έχει πολλά πρόσωπα

Αποφασισμένη να συγκρουστεί με πολλά στερεότυπα και προκαταλήψεις εμφανίζεται η Αγγελική Παπάζογλου που διεκδικεί τον Δήμο Κηφισιάς. Μιλώντας στο thefact.gr, περιγράφει το σύνθετο παζλ της περιοχής όπου κατοικεί διαχρονικά η ελίτ αλλά «υπάρχουν ακόμη και άστεγοι».

Ξεδιπλώνει το πρόγραμμα του συνδυασμού «Κοινωνία Παρούσα» για περισσότερη δημοκρατία, οικονομική διαφάνεια, δομές προστασίας των αδυνάμων και του περιβάλλοντος, τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα και την ασφάλεια. Δηλώνει περήφανη που τα δύο φύλα εκπροσωπούνται εξίσου μεταξύ των υποψηφίων συμβούλων της παράταξης και απαντά για τα όσα έμαθε δίπλα στον σύζυγό της, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

  • Για τον πολύ κόσμο, η Κηφισιά θεωρείται μια οικονομικά εύρωστη περιοχή με τους πιο πλούσιους κατοίκους. Ίσως κάποιοι να έλεγαν πως δεν χρειάζεται καν δημοτική αρχή. Πόσο απέχει αυτή η εικόνα από την πραγματικότητα;

Ο ενιαίος καλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Εκάλης, είναι εκτατικά πολύ μεγάλος και εμπεριέχει μέσα στην διάρθρωση, τον οικιστικό ιστό του, το περιβάλλον, πολύ διαφορετικές ενασχολήσεις, προορισμούς, οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Η Κηφισιά είναι ένας Δήμος που αντιμετωπίζεται με προκατάληψη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι επειδή πρόκειται για μία μεγαλοαστική περιοχή ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ή ότι τα έχει όλα λυμένα. Η καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο αλλά και οι συναντήσεις που έχουμε με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης καταδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο.

Ο Δήμος μας έχει πολλά πρόσωπα και πολλαπλές διαστρωματώσεις αλλά και οι επιμέρους Δήμοι, Ν. Ερυθραία και Εκάλη, που έχουν συνενωθεί με την Κηφισιά φέρουν διακριτά πολιτισμικά και τοπικά χαρακτηριστικά αλλά και ανάγκες. Και είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση επηρέασε σαφώς και την Κηφισιά αλλά προφανώς διαφορετικά σε σχέση με τα κοινωνικά στρώματα που συναποτελούν τον πληθυσμό της. Υπήρξε σαφής απομείωση τόσο των περιουσιακών στοιχείων, όσο και της εμπορικής κίνησης και βέβαια των εισοδημάτων και των ευκαιριών για μόνιμη και αξιοπρεπή απασχόληση κυρίως των μεσαίων στρωμάτων.

  • Οι παρατάξεις που έρχονται από την Αριστερά θέτουν κατά κανόνα ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάτων. Υπάρχουν τέτοιες ανάγκες στην Κηφισιά;

Στο προάστιο αυτό κατοικεί διαχρονικά μεγάλο τμήμα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου. Κατοικούν όμως και εργάζονται πολλοί μη προνομιούχοι πολίτες που έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και μίας καθημαγμένης μεσαίας τάξης. Δημότες της πόλης μας που βίωσαν τα συμπτώματα της νέας φτώχειας, του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, την ανεργία των νέων και των μακροχρόνιων μεσήλικων ανέργων. Ακόμη και άστεγοι υπάρχουν στην Κηφισιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έως και σήμερα αναπτύχθηκαν στο Δήμο κοινωνικές υπηρεσίες και δίκτυα αλληλεγγύης όπως κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, συλλογική κουζίνα, κοινωνικό φροντιστήριο αλλά και άλλες αλληλέγγυες δομές για την ανακούφιση των ασθενέστερων.

  • Όσοι δεν κατοικούν στην Κηφισιά, τη γνωρίζουν είτε ως περιοχή αναψυχής είτε ως μια είσοδο προς το Λεκανοπέδιο Αττικής. Σε ημέρες αιχμής, μάλιστα, δημιουργούνται και κυκλοφοριακά προβλήματα. Ποιες προτάσεις έχετε για την επίλυσή τους;

Είναι αλήθεια ότι στην πόλη μας έχουμε μία μεγάλη υπερτοπική κίνηση με κατεύθυνση προς τις βόρειες περιοχές της Αττικής και την έξοδο προς την Εθνική Οδό. Έχουμε επίσης μεγάλη χρήση του αυτοκίνητου για τις καθημερινές μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε, όμως, μια πόλη φιλική, ανθρώπινη με λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου, καλύτερες συγκοινωνίες, ρύθμιση του κυκλοφοριακού και προτεραιοποίηση του ώριμου έργου επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ τουλάχιστον έως τη Ν. Ερυθραία. Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης προτείνουμε την ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας που θα διασυνδέσει τις γειτονιές με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ενώ, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα, για τον πεζό, το ποδήλατο, τη διευκόλυνση και προώθηση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ ώστε να διασφαλίζονται σε όλες τα δικαιώματά τους.

  • Η Κηφισιά συνοδεύεται από πολλά στερεότυπα…Το ίδιο όμως ισχύει και τη συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς την αξιολογείτε εσείς έχοντας, μάλιστα, μια σημαντική πορεία ως στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και μάλιστα σε θέματα Ισότητας των Φύλων;

Για να είμαστε ειλικρινείς θα σας έλεγα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα πεδίο ενασχόλησης με τις τοπικές πολιτικές και την καθημερινότητα των πολιτών είναι πιο ελκτικό και πιο προσβάσιμο για τις γυναίκες εκείνες που επιλέγουν να εκτεθούν ως δημοτικές ή περιφερειακές σύμβουλοι. Η εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι και στην αυτοδιοίκηση υπάρχει μία «γυάλινη οροφή» για τις γυναίκες που διεκδικούν το δημαρχιακό ή περιφερειακό θώκο. Ενδεικτικά να σας πω ότι μόλις το 5% είναι γυναίκες Δήμαρχοι σήμερα και μόνο 2 γυναίκες Περιφερειάρχες στους 13.

Ο νόμος του Κλεισθένη Ι και ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων που ενισχύουν την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και κίνητρα όπως η αύξηση της ποσόστωσης φύλου στο 40% για τις υποψηφιότητες ώστε περισσότερες γυναίκες να εμπλακούν ενεργά στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα όσον αφορά στην εμπέδωση των διαπαραταξιακών συγκλίσεων, των συνθέσεων και του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.

Ο Δήμος Κηφισιάς δεν είχε μέχρι σήμερα την εμπειρία να έχει γυναίκα Δήμαρχο εν αντιθέσει με την Ν. Ερυθραία που είχε Δήμαρχο την κ. Βασιλική Ταμβάκη και την Εκάλη που είχε Δήμαρχο την κ. Βάσω Σπηλιωτοπούλου. Στις φετινές εκλογές στο Δήμο Κηφισιάς, στους πάνω από 10 υποψήφιους Δημάρχους Κηφισιάς, υπάρχουν μόνο δύο γυναικείες υποψηφιότητες για το αξίωμα του Δημάρχου, η δική μου και της κ. Πατρινού.

Η υποψηφιότητά μου βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους δημότες τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και έχει καταφέρει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ως υποψήφιες με το συνδυασμό. Έχει δημιουργηθεί μία δυναμική σε νέους και νέες που συνδράμουν στο συνδυασμό. Με μεγάλη ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι ο συνδυασμός όχι μόνο καλύπτει το 40% της ποσόστωσης φύλου που θέτει ο νομοθέτης αλλά διασφαλίζει την ισόρροπη συμμετοχή στο 50-50%.

  • Μιας που μιλάμε για στερεότυπα, ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από το γεγονός ότι είστε σύζυγος ενός πολιτικά εμβληματικού προσώπου, του Νίκου Βούτση;

Βασική αρχή θέλω να πιστεύω αποτελεί ο σεβασμός στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην αυτονομία κάθε προσώπου. Με τον ίδιο τρόπο, πιστεύω, ότι κάθε άνθρωπος κρίνεται από τα δικά του/της πεπραγμένα. Ως εκ τούτου, δεν συμφωνώ με την προσπάθεια επικοινωνιακής χειραγώγησης που κατεβλήθη από μερικούς επώνυμους της δημοσιογραφίας και από μικρό μέρος πολιτικών της αντιπολίτευσης για να προσδώσουν μία στερεοτυπική, πράγματι, και εν τέλει σεξιστική «ιδιαιτερότητα» σε αυτή την υποψηφιότητα. Κατά τα άλλα οι εμπειρίες μου από μία πολύχρονη κινηματική και πολιτική δράση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς προφανώς έχουν ενσωματώσει και προσλαμβάνουσες από τη σχέση και τη συμπόρευση με τον σύζυγο μου και τη δράση του με βάση τον πολιτικό και θεσμικό του ρόλο.

  • Πώς εξηγείτε το γεγονός της εμφάνισης τόσο πολλών υποψηφίων και ενδιαφερομένων για τον Δήμο Κηφισιάς;

Η εμφάνιση τόσο πολλών υποψηφίων Δημάρχων για το Δήμο Κηφισιάς μπορεί να βρίσκει έρεισμα στις δυνατότητες που διαμορφώνει η απλή αναλογική. Κατά κύριο λόγο, ωστόσο, καταδεικνύει την αδυναμία προγραμματικών συγκλίσεων και την έξαρση παραγοντικών στρατηγικών που βρίσκεται στον αντίποδα της φιλοσοφίας απλής αναλογικής.

  • Πώς θα περιγράφατε την επόμενη μέρα στον Δήμο Κηφισιάς με την εφαρμογή για πρώτη φορά της απλής αναλογικής;

Τα θέματα δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Θεωρούμε, ότι η συγκυρία είναι θετική, καθώς η ψήφιση του Κλεισθένη εγκαινιάζει μια διαδικασία θεσμικού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από το αποτυχημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης στο συλλογικό θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική λειτουργεί θετικά για το θεσμό της αυτοδιοίκησης αλλά προϋποθέτει τη διαμόρφωση μίας κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Προϋποθέτει, επίσης, τη συλλογική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων και την προγραμματική ετοιμότητα με στόχο την κατάθεση προτάσεων και λύσεων που θα γίνονται ευρύτερα αποδεκτές.

Η διαδικασία της απλής αναλογικής, εάν εφαρμοστεί με σύνεση, διαμορφώνει, για πρώτη φορά, τους όρους για μια ουσιαστική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στον αντίποδα των παραγοντισμών και των προσωπικών φιλοδοξιών που ενδημούν στο χώρο της αυτοδιοίκησης καλυπτόμενοι υπό το μανδύα των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων. Όλα τα ανωτέρω, απαιτούν ένας πολύπλευρο μετασχηματισμό των τοπικών θεσμών, μια πολυεπίπεδη αναμόρφωση της λειτουργίας του Δήμου, στη βάση αναζήτησης πραγματικών λύσεων και με τον κοινωνικό έλεγχο ισχυρότερο από ποτέ.

Ποιες είναι οι βασικές ιεραρχήσεις στο πρόγραμμα δράσης της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα»;

Οι τομείς που δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση με τις πολιτικές μας αφορούν στην ανάπτυξη της τοπικής δημοκρατίας, της διαδημοτικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων αλλά και θεσμών διαβούλευσης και συναπόφασης. Τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Δήμου, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο, τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τον εξορθολογισμό των δαπανών και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας.

Η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποτελούν βασικές προτεραιότητές μας. Όπως άλλωστε η δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης, η κτιριακή συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου, την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ενώ, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής υιοθετούμε δομές και δράσεις που ανακουφίζουν τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας αλλά και εκείνες που υποστηρίζουν την οικογένεια.

Επίσης, στον πυρήνα του προγράμματός μας βρίσκεται η υποστήριξη των δικαιωμάτων και η χάραξη εξειδικευμένων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε μία φιλοζωική πολιτική σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις. Θα κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ. Θα υποστηρίξουμε τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και θα δημιουργήσουμε δομές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

  • Κατά καιρούς καταγράφονται σε ρεπορτάζ ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή και χρήση εταιρειών security. Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις;

Το αίσθημα ασφάλειας σε μια κοινωνία αποτελεί καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται πρωτίστως από την Κεντρική Διοίκηση. Ως δημοτική αρχή, συμπληρωματικά, θα κινηθούμε στις εξής κατευθύνσεις: α) στη διεκδίκηση της επαναφοράς του ΑΤ Ν. Ερυθραίας ως παράρτημα του ΑΤ Κηφισιάς ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής Ν. Ερυθραίας-Εκάλης με αύξηση ταυτόχρονα της στελέχωσης και εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, β) παρεμβάσεις στις γειτονιές με έργα μικρής κλίμακας, ενισχύοντας το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με τοποθέτηση έξυπνων φωτιστικών και συντηρώντας το πράσινο ώστε τα πάρκα και τα πεζοδρόμια να είναι φωτεινά και προσπελάσιμα, γ) στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου σχεδίου πολιτικής προστασίας με ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών και δ) στην αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας.

ροή ειδήσεων