Αρχική Κόσμος Spiegel: Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων καταρρέει

Spiegel: Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων καταρρέει

«Ο Λουίτζι Ντι Μάιο μετρά απώλειες: οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από το Κίνημα των πέντε αστέρων», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

«Ο ίδιος πρέπει να φοβάται για τη δουλειά του, ενώ ο συνεργάτης του στον κυβερνητικό συνασπισμό Ματέο Σαλβίνι γίνεται όλο και πιο ισχυρός», γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό.

Kαι όμως! Το πρώην Κίνημα διαμαρτυρίας ήταν το ισχυρότερο κόμμα στην Ιταλία στις προηγούμενες εκλογές – το 33% των Ιταλών είχε ψηφίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η απόφαση Ντι Μάιο να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά Λέγκα στοιχίζει ακριβά

«Η Ιταλία κυβερνάται από μια συμμορία που είναι μισοί φασίστες και οι άλλοι ηλίθιοι», λέει ο Τζίνο Στράδα που ήταν υποψήφιος των Πέντε Αστέρων στις προεδρικές εκλογές το 2013.

Από τέτοιες επικρίσεις μπορεί να μην ιδρώνει το αυτί του Σαλβίνι αφού ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λεγκα αλιεύει ψήφους από την Ακροδεξιά πτέρυγα των ψηφοφόρων, με την πολιτική του «έξω οι μετανάστες» και «πρώτα η Ιταλία».

Αλλά για τον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον πρόεδρο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που προβάλλεται ως η αναβάθμιση του κόμματός του μετά την ηγετική περίοδο του ιδρυτή του Μπέπε Γκρίλο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γεννημένος στο Αβελίνο πριν 32 χρόνια ο Ντι Μάιο τοποθετήθηκε από τον Γκρίλο στην ηγεσία του κινήματος το 2017. Ευπαρουσίαστος, πάντα καλοντυμένος, με μετρημένες κινήσεις και μετριοπαθέστερο λόγο, ο Ντι Μάιο φροντίζει να κρατά αποστάσεις από τις ακροδεξιές λαϊκίστικες κορώνες του Σαλβινι.

Στο κόμμα του Ντι Μάιο συναντώνται αριστεροί, φιλελεύθεροι αλλά και κεντροδεξιοί. Μέλη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι και οικολόγοι που διαδηλώνουν ενάντια στα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα βιομηχανικά απόβλητα. Ένα άλλο μέρος προέρχεται από τα συνδικάτα και απαιτεί πολλές νέες θέσεις εργασίας από την κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα όμως, το κόμμα του χάνει παντού. Στις περιφερειακές εκλογές έχασε από το Νότιο Τιρόλο ως στη Σαρδηνία παρά πολλούς ψηφοφόρους. Αντίθετα, η Λέγκα σε συνεργασία συνήθως με τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το νεο-φασιστικό κόμμα Fratelli d’Italia («Αδελφοί της Ιταλίας») συνεχώς αυξάνει τη δύναμη της.

Στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του Ντι Μάιο θα πέσει κάτω από το όριο του 20% σε εθνικό επίπεδο.

Μπερδεμένη πολιτική

Ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστερων προφανώς, δεν ξέρει τι να κάνει για να σταματήσει την αρνητική τάση. Όλο και περισσότερο επιδιώκει τη σωτηρία του σε επιθέσεις κατά του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό: η Λέγκα είναι «τυφλωμένη από την εξουσία κι ο ο Σαλβίνι θέλει να σφετεριστεί τα πάντα», είπε πρόσφατα ο Ντι Μάιο.

Οι ψηφοφόροι δεν πείθονται όμως, αφού ο Ντι Μαιο βοηθάει τη Λεγκα στην εφαρμογή της πολιτικής της. «Το κίνημα των πέντε αστέρων έχει χάσει την πυξίδα του. Και αυτό οι ψηφοφόροι το συνειδητοποιούν και τιμωρούν», γράφει το Spiegel.

ροη ειδησεων