Αρχική Κόσμος Μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία: Οι πόρτες είναι ανοιχτές, υπό όρους

Μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία: Οι πόρτες είναι ανοιχτές, υπό όρους

Μήνυμα στην Τουρκία, όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία στέλνει η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές, και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες», τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Σχοινάς εξηγώντας ότι λέγοντας μεντεσέδες εννοεί τις μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. «Αν τα καταφέρουμε σε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα τα άλλα που βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς ξεκαθαρίζει επίσης, αναφορικά με όσους στην ΕΕ κάνουν λόγο για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, πως αυτό το ενδεχόμενο απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών – μελών.

Ευκαιρία η επόμενη τετεραετία

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζει «ευκαιρία» για την Τουρκία την επόμενη τετραετία μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία θα περάσει περίοδο σταθερότητας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ αναφερόμενος στην οικονομία τονίζει ότι: «Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα».

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, εν μέσω τουρκικών εκκλήσεων για καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση της ένωσης, σχολιάζει ότι «η ΕΕ θα κάνει αυτό που της αναλογεί».

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση των θεωρήσεων, για την οποία η Τουρκία πιέζει από τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 για το μεταναστευτικό, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωσή τους, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημειώνει ότι η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να ταξιδεύουν οι πολίτες της χωρίς θεώρηση και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη».

 

ροη ειδησεων