Αρχική Πολιτική Αλέξης Τσίπρας: Να πλησιάσουμε τους πολίτες και μέσα από το διαδίκτυο

Αλέξης Τσίπρας: Να πλησιάσουμε τους πολίτες και μέσα από το διαδίκτυο

Να αντιγράψουμε το επιτυχημένο Momentum του Τζέρεμι Κόρμπιν

Ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του διαδικτύου έδωσε χθες, Σάββατο, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας ως παράδειγμα το εγχείρημα του , το Momentum.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε αυτόν τον κόσμο να πάει στην κάλπη».

«Αξίζει τον κόπο να παραδειγματιστούμε από τη δουλειά που έκανε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στους Εργατικούς τα τελευταία χρόνια, και κατάφερε, ένα κόμμα το οποίο ήταν ναι μεν απέναντι στους Συντηρητικούς αλλά είχε αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά συντηρητικό ως προς τις ιδέες, τις απόψεις, την παραγωγή πολιτικής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του» ανέφερε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Κατάφερε να το ανανεώσει, κατάφερε να το μαζικοποιήσει, κατάφερε να το αναστήσει, φτιάχνοντας δίπλα στον οργανωτικό ιστό τον παραδοσιακό του κόμματος, έναν ιστό πολλαπλάσιο φίλων, συνοδοιπόρων, υποστηρικτών, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα στην πορεία προς τις κάλπες που είχαν πριν δυο χρόνια, όπου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν 25 μονάδες διαφορά υπέρ των Συντηρητικών, τελικά έφτασε να διεκδικήσει στα ίσα και για μισή μονάδα να χάσει τη νίκη από την κ.Μέι, για κακό των Βρετανών απ’  ότι φάνηκε, διότι μάλλον τα έχει κάνει θάλασσα. Αλλά αυτόν τον τρόπο δουλειάς πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τον αντιγράψουμε».

Περιγράφοντας την αξία του διαδικτύου ως εργαλείου πολιτικής επικοινωνίας αλλά και οργάνωσης ενός σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Σήμερα το διαδίκτυο μπορεί να μετατρέψει την καθετή σε εργαλείο μαζικού ψαρέματος. Μπορεί λοιπόν αυτή η καθημερινή επαφή, η προσωπική μάλλον επαφή, να γίνεται με όρους μαζικούς και με όρους αδιαμεσολάβητους«.

Αναφερόμενος στα συστημικά μέσα της ενημέρωσης, σχολίασε ότι αυτά έχουν όρια. «Όλοι γνωρίζουμε όμως, και στις μεγαλύτερες εκλογικές αναμετρήσεις,  στις μεγαλύτερες χώρες οι μεγάλες ανατροπές έγιναν με την αξιοποίηση αυτού του μέσου, του μέσου του αδιαμεσολάβητου». Και συνέχισε:

«Θεωρώ λοιπόν ότι η προσπάθειά μας, η προσπάθεια να οργανώσουμε τις συμμαχίες μας, η προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν εκτεταμένο οργανωτικό ιστό φίλων, συμμάχων, συνοδοιπόρων, στην προσπάθειά μας αυτή μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να έχει πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Και κυρίως μπορούμε μέσα απ’  αυτόν τον τρόπο να πλησιάσουμε εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν σταματήσει να φανερώνουν την στήριξή τους στην ελπίδα, την στήριξή τους στη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου, που είναι η νέα γενιά».

Ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα όπου αναφέρεται στο διαδίκτυο και στο νέο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας σε αυτό:

«Θα ήθελα να επανέλθω στο κρίσιμο θέμα που έχουμε μπροστά μας,  και είναι η οργάνωση της δουλειάς μας.

Ένας παλιός αγωνιστής έλεγε κάτι ενδιαφέρον, ότι η εκλογική αντιπαράθεση και η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι μια διαδικασία όπου ψαρεύεις την ψήφο, τις ψήφους με τα δίχτυα, αλλά με την καθετή, για όσους ξέρουν από ψάρεμα. Δηλαδή, πρέπει να γίνει δουλειά, εννοούσε, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους, πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί τους, πρέπει να ξαναβρούμε εκείνα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής δουλειάς τα οποία ίσως τα έχουμε ξεχάσει το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία χρόνια.

Κι εγώ θα πρόσθετα ότι εκλογές κερδίζεις όταν μπορείς να κερδίσεις την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων, και το μυαλό τους. Ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας.

Και για να κερδίσουμε τις καρδιές, τις ψυχές, τα μυαλά, πρέπει να έχουμε επιχειρήματα, πρέπει όμως να έχουμε και όραμα. Όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο αυτού του τόπου.

Και βεβαίως να διώξουμε τον φόβο και το τοξικό κλίμα που διαμορφώνουν οι αντίπαλοί μας. Και να αναπτερώσουμε την ελπίδα που δοκιμάστηκε, δοκιμάζεται, αλλά είναι εδώ. Και να συνεγείρουμε για άλλη μια φορά τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μας, που θέλουν την Ελλάδα της Δημοκρατίας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης. Τα εκατομμύρια που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το ΄15, αλλά, βλέπω και τον Γιάννη τον Ραγκούση εδώ, που είχε πει,  τα τρία εκατομμύρια που ψήφισαν εναντίον της δεξιάς το 2009. Σ’  αυτόν το δημοκρατικό κόσμο πρέπει να απευθυνθούμε με την καρδιά, με την ψυχή, με το μυαλό, με μια δίψα για δουλειά, για δουλειά εμπνευσμένη, επίμονη, ψύχραιμη, συστηματική,  από κάθε αριστερό, κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, κάθε ευαίσθητο πολίτη που ξέρει πόσα πολλά μπορούμε να κερδίσουμε αλλά και πόσα πολλά μπορούμε να χάσουμε αν αφήσουμε την Κερκόπορτα ανοιχτή.

«Εκλογές κερδίζεις όταν μπορείς να κερδίσεις την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων, και το μυαλό τους»

Και ναι, αν μας ρίχνουν το γάντι και λένε «η αλήθεια απέναντι στο ψέμα», ναι. Να το σηκώσουμε το γάντι. Να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλήθειες, για τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα να μιλήσουμε και για τις πολύ μεγάλες απειλές που θα έρθουν για τους πολλούς, αυτούς που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, αν επιστρέψει στη διακυβέρνηση του τόπου μια παράταξη η οποία χρεοκόπησε τη χώρα και που έχει πρόγραμμα να εξυπηρετήσει τις ελίτ και όχι τους πολλούς.

Και κλείνω λέγοντάς σας, την εποχή που έλεγε αυτός ο παλιός αγωνιστής να ψαρεύεις την ψήφο με την καθετή αλλά όχι με το δίχτυ,μία-μία, ήταν μια εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Δεν υπήρχαν οι νέες τεχνολογίες, ο νέος τρόπος επικοινωνίας.

Σήμερα το διαδίκτυο μπορεί να μετατρέψει την καθετή σε εργαλείο μαζικού ψαρέματος. Μπορεί λοιπόν αυτή η καθημερινή επαφή, η προσωπική μάλλον επαφή, να γίνεται με όρους μαζικούς και με όρους αδιαμεσολάβητους.

Τα συστημικά μέσα της ενημέρωσης έχουν όρια. Όλοι γνωρίζουμε όμως, και στις μεγαλύτερες εκλογικές αναμετρήσεις,  στις μεγαλύτερες χώρες οι μεγάλες ανατροπές έγιναν με την αξιοποίηση αυτού του μέσου, του μέσου του αδιαμεσολάβητου.

Θεωρώ λοιπόν ότι η προσπάθειά μας, η προσπάθεια να οργανώσουμε τις συμμαχίες μας, η προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν εκτεταμένο οργανωτικό ιστό φίλων, συμμάχων, συνοδοιπόρων, στην προσπάθειά μας αυτή μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να βρει πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Και κυρίως μπορούμε μέσα απ’  αυτόν τον τρόπο να πλησιάσουμε εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν σταματήσει να φανερώνουν την στήριξή τους στην ελπίδα, την στήριξή τους στη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου, που είναι η νέα γενιά.

‘Όλες οι μετρήσεις το αποδεικνύουν αυτό. Και νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε αυτόν τον κόσμο να πάει στην κάλπη. Και βεβαίως, να πείσουμε αυτόν τον κόσμο ότι δεν αρκεί μόνο η ψήφος και η στήριξή του, αλλά θέλουμε και τις ιδέες του, θέλουμε και τις απόψεις του, θέλουμε να τον γνωρίσουμε, να έρθει δίπλα μας. Και πού να έρθει δίπλα μας; Προφανώς όχι μονάχα στις μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά εκεί όπου υπάρχουν συλλογικότητες, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στις γειτονιές, εκεί που μπορούν να υπάρξουν αντιστάσεις και κινήσεις διεκδίκησης για ένα καλύτερο αύριο.

Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να κινηθούμε έτσι.

Μπορεί να σας φανεί υπερφίαλο, αλλά αξίζει τον κόπο να παραδειγματιστούμε από τη δουλειά που έκανε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στους Εργατικούς τα τελευταία χρόνια, και κατάφερε, ένα κόμμα το οποίο ήταν ναι μεν απέναντι στους Συντηρητικούς αλλά είχε αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά συντηρητικό ως προς τις ιδέες, τις απόψεις, την παραγωγή πολιτικής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του. Κατάφερε να το ανανεώσει, κατάφερε να το μαζικοποιήσει, κατάφερε να το αναστήσει, φτιάχνοντας δίπλα στον οργανωτικό ιστό τον παραδοσιακό του κόμματος, έναν ιστό πολλαπλάσιο φίλων, συνοδοιπόρων, υποστηρικτών, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα στην πορεία προς τις κάλπες που είχαν πριν δυο χρόνια, όπου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν 25 μονάδες διαφορά υπέρ των Συντηρητικών, τελικά έφτασε να διεκδικήσει στα ίσα και για μισή μονάδα να χάσει τη νίκη από την κ.Μέι, για κακό των Βρετανών απ’  ότι φάνηκε, διότι μάλλον τα έχει κάνει θάλασσα. Αλλά αυτόν τον τρόπο δουλειάς πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τον αντιγράψουμε

ροη ειδησεων