Αρχική Πολιτική Μετά τη «σκευωρία» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν παραγραφή για τη Novartis

Μετά τη «σκευωρία» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν παραγραφή για τη Novartis

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ υπερασπίζονται τη γραμμή της παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών, εν μέσω δικαστικών εξελίξεων στο σκάνδαλο Novartis», τονίζει σε ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή τις τοποθετήσεις των δύο κομμάτων, καθώς και των στελεχών τους, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «τώρα κατανοούν όλοι γιατί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατήγγειλε τη σπουδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών».

«Η μόνη έγνοια τους είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», τονίζει το Μαξίμου.

«Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινή γραμμή ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοινώσεις τους, επέμειναν στα σενάρια περί σκανδαλολογίας και σκευωριών.

Η ΝΔ έκανε μάλιστα λόγο για «κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης» που «δεν έχει προηγούμενο», καθώς σε εκπομπή της τελευταίας ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε σχετική δήλωση του το πρωί ανέφερε:

«Μα δεν θα την έπαιρνε τη μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Εγώ πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, διότι, αν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του, δεν θα την έπαιρνε». Όταν ρωτήθηκε εκ νέου εάν «είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων», ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Είναι στα καθήκοντά του. Αυτό πιστεύω».

Με αφορμή τις αναφορές αυτές και την ακόλουθη αντίδραση του Μαξίμου, που ανέφερε ότι «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών» η ΝΔ απάντησε πως «το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του, σε αναλυτικό του σημείωμα, απάντησε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «θα έπρεπε να ντρέπονται ακόμη μια φορά, μια και πρώτοι εμείς ζητήσαμε την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και ψηφίσαμε θετικά στις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή».

«Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ η ντροπή είναι άγνωστη λέξη. Είναι και ψεύτες και προβοκάτορες. Είναι πανικόβλητοι μετά το φιάσκο», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ

«Ανυπόστατες κατηγορίες»

Μάλιστα οι Παύλος ΧρηστίδηςΣταμάτης Μαλέλης και Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισαν πως θέλουν «να ξεκαθαριστεί η αλήθεια και να επικρατήσει πλήρης διαφάνεια» σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis, συμμεριζόμενοι ωστόσο τα όσα αναφέρει στη δική του τοποθέτηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρουσιάζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την υπόθεση της Νοvartis και την επιδιωκόμενη, όπως ανέφεραν, εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου, καταλόγισαν στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι επανέφερε την σκευωρία της Νοvartis «με ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς κανένα στοιχείο, με μεθοδεύσεις που καθοδηγήθηκαν από τον ίδιο και τον εκφραστή της καραμανλικής συνιστώσας στην κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο να συνεχισθεί αυτή η συζήτηση ως τις εκλογές, για να φθείρουν τον ουσιαστικό τους αντίπαλο, το Κίνημα Αλλαγής».

Βενιζέλος: Στο αρχείο η υπόθεση

Υπενθυμίζεται πως ο κ.Βενιζέλος, στη δική του τοποθέτηση, έκανε λόγο για «πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis», η οποία «έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε μάλιστα «γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο;».

«Υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί για τις απαντήσεις που δίνουν»

Στο μεταξύ, η Διοίκηση της ΕΡΤ με δική της ανακοίνωση απαντά στη ΝΔ, αλλά και στον ίδιο τον κ.Αθανασίου.

«Σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη σημερινή συνέντευξη του πρώην υπουργού κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ», αναφέρει η ανακοίνωση, «η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι – όπως πάντα – μετέδωσε και μεταδίδει πλήρως, ισοτίμως και χωρίς λογοκρισία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις των ερωτώμενων προσώπων, χωρίς, βεβαίως, να ευθύνεται για τις απαντήσεις που δίδονται ή για τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλούν οι απαντήσεις».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ «αυτό έγινε και στην προκείμενη περίπτωση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Το επίμαχο απόσπασμα είναι το εξής:

 

 

ροη ειδησεων