Αρχική Πολιτική Brexit: Παράταση της διαδικασίας ως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε ο Αλέξης...

Brexit: Παράταση της διαδικασίας ως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τοποθετούμενος νωρίτερα στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία, κατά τις ίδιες πηγές.

Μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και παρατήρησε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, σημείωσε.

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020.

Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..

Τα σενάρια

Υπενθυμίζεται, πως στη Σύνοδο της Τετάρτης (10/4) για το Brexit, οι «27» κλήθηκαν να εξετάσουν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση. «Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, καθώς και οι βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους της Βουλής των Κοινοτήτων, λίγους λόγους μας δίνουν να πιστεύουμε ότι η διαδικασία της επικύρωσης θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε στους ηγέτες της Ένωσης.

Σημειώνεται πως η αποψινή είναι η τρίτη ειδική σύνοδος κορυφής μετά τη Συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, που επιζητεί διέξοδο σε ένα πολυσχιδές πολιτικό αδιέξοδο.

Τα σχέδια συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που συζητήθηκαν από τους εκπροσώπους των ηγετών των κρατών το βράδυ της Τρίτης, δεν καθόρισαν ημερομηνία για τη διάρκεια της επέκτασης του Brexit.

Αυτό θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της αποψινής συνόδου. Τα σενάρια πάντως αφορούν πέντε πιθανές ημερομηνίες: 22 Μαΐου, δηλαδή την παραμονή των ευρωεκλογών, 30 Ιουνίου, όπως ζήτησε η Τερέζα Μέι, 31 Δεκεμβρίου, Μάρτιος του 2020, ή Δεκέμβριο του 2020, όταν λήγει η πρώτη φάση της μεταβατικής περιόδου της Συμφωνίας.

«Ευέλικτη παράταση»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει μια ευέλικτη παράταση, η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν το απόγευμα της Τετάρτης κυβερνητικές πηγές, καθώς η χώρα μας αντιτίθεται σε κάθε σενάριο άτακτης εξόδου.

Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της ΕΕ χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνοδούς για το Brexit, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές.

Κατρούγκαλος: Θα θέλαμε ένα πολιτισμένο διαζύγιο

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ήταν εξαρχής κατά κάθε είδους διαπραγματεύσεων τιμωριτικού χαρακτήρα γύρω από το Brexit. Ξέρουμε πολύ καλά, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε, τι ακριβώς σημαίνει μια ασύμμετρη διαπραγμάτευση», είπε εξάλλου τη Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στο Sky News, εξηγώντας, από την πλευρά του, την ελληνική θέση για το Brexit.

«Θέλουμε τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμένουν εντός της Ένωσης επειδή θέλουν να είναι μέλη της και όχι υπό το φόβο των μεγάλων κυρώσεων που θα μπορούσε να επιφέρει η αποχώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας, όμως, ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι αλήθεια ότι δεν ακούσαμε, μέχρι πρόσφατα, εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματικές, συγκεκριμένες προτάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η παράταση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν θα μπορέσουμε να έχουμε μια απτή ελπίδα για κάτι πιο συγκεκριμένο», ενώ, όπως τόνισε, «θα θέλαμε ένα πολιτισμένο διαζύγιο. Ένα οργανωμένο και όχι άτακτο Brexit».

ροη ειδησεων