Αρχική Κόσμος Εκλογές σε... δόσεις στην Ινδία - Σε 40 μέρες, 900.000.000 ψηφοφόροι

Εκλογές σε… δόσεις στην Ινδία – Σε 40 μέρες, 900.000.000 ψηφοφόροι

Μαμούθ εκλογές σε ένα εκατομμύριο εκλογικά τμήματα

Επί 40 ημέρες θα ψηφίζουν οι Ινδοί  στις εκλογές που αρχίζουν στη χώρα τους στις 10 Απριλίου και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Μαΐου, σε έναν μαραθώνιο όπου οι ψηφοφόροι φτάνουν τα 900 εκατομμύρια (από ένα πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ψυχών).

Φυσικά δεν θα ψηφίζουν όλοι επί σχεδόν ενάμισι μήνα, αλλά αύριο ανοίγουν οι κάλπες σε 24 περιφέρειες, σε μια εβδομάδα ανοίγουν οι κάλπες σε άλλες 20 κ.ο.κ. Σε κάποιες περιφέρειες με μεγάλο πληθυσμό, οι κάτοικοι θα μπορούν να ψηφίσουν σε δύο ημερομηνίες ενώ στις περισσότερες σε μια.

Οι Ινδοί δηλώνουν ότι θα καταμετρήσουν όλα τα ψηφοδέλτια στις 23 Μαΐου και επί τούτου θα ασχοληθεί μια ολόκληρη Ελλάδα: 10 εκατομμύρια διοικητικοί υπάλληλοι θα επιστρατευθούν για την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Αρκεί βεβαίως να μην τους λάχει κάποιος αντίστοιχος Ερντογάν και ξαναμετράνε…

Τα κόμματα που ζητούν την ψήφο των Ινδών είναι πάνω από 90, αλλά προβλέπεται να μονομαχήσουν το κυβερνών συντηρητικότατο με νεοφιλελεύθερη πολιτική και έντονα εθνικιστικά στοιχεία BJP, Λαϊκό Κόμμα Ινδίας, και το σοσιαλδημοκρατικό -προς σοσιαλιστικό- κόμμα του Γκάντι, δηλαδή το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας.

Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του Γκάντι έπαθε πανωλεθρία και πήρε το 19,5% των ψήφων και μόλις 44 έδρες στην Κάτω Βουλή, ενώ ο εθνικιστής Μόντι εξέπληξε τους πάντες, καθώς σάρωσε. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ένα κόμμα σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση με 31,3 % και 282 έδρες. Είχε δε συνεργαστεί προεκλογικά με έτερο δεξιότατο κόμμα που πήρε κι αυτό άλλες 18 έδρες.

Το κόμμα του Γκάντι σε κάποιες περιφέρειες δεν πήρε πάνω από 10%, οπότε δεν μπόρεσε να οριστεί ως αξιωματική αντιπολίτευση κι ας βγήκε δεύτερο κόμμα.

Αυτή η αποτυχία χρεώθηκε στο κάπως αποστασιοποιημένο προφίλ του 47χρονου Ραούλ Γκάντι, εγγονού της Ίντιρα Γκάντι, αποδεικνύοντας ότι δεν αρκεί να έχεις ένα «βαρύ όνομα». Το Κόμμα του Κογκρέσου χρεώθηκε επίσης με σκάνδαλα διαφθοράς και με την κάμψη της οικονομίας. (Να ξεκαθαρίσουμε ότι το κόμμα είχε ιδρυθεί από τον Νεχρού, πατέρα της Ίντιρα Γκάντι, και ότι η οικογένεια δεν έχει συγγένεια με τον Μαχάτμα Γκάντι, πρόκειται για συνωνυμία. Η Ίντιρα Γκάντι δολοφονήθηκε το 1984 αφου έμεινε 20 χρόνια στη εξουσία).

Φέτος πολλοί περιμένουν ότι ο Ναρέντρα Μόντι ίσως ξανακερδίσει λόγω των αψιμαχιών με το Πακιστάν καθώς η διαμάχη για το Κασμίρ ανεβάζει τα εθνικιστικά κόμματα. Άλλοι εκτιμούν ότι ο Μόντι θα «πέσει» και ότι θα «ανεβούν» τα περιφερειακά κόμματα των πολιτειών.

Οι εκλογές θα αναδείξουν αντιπροσώπους στην ιδιαίτερα σημαντική Κάτω Βουλή (Lok Sabha) που έχει 543 έδρες και στη Νομοθετική Συνέλευση Πολιτειών (όπου σε κάθε Πολιτεία εκλέγεται διαφορετικός αριθμός εκπροσώπων)

Ο Μόντι θα επιμείνει στο εθνικιστικό προφίλ του και θα υπενθυμίσει την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στο Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν 40 Ινδοί παραστρατιωτικοί και την επακόλουθη αεροπορική επιδρομή των Ινδών στο Πακιστάν. Θα τάξει επίσης επιδόματα στους πάμφτωχους που δεν έχουν κάστα -παρότι οι κάστες με νόμο καταργήθηκαν στην Ινδία και όσοι δεν ανήκουν σε κάστα τυπικά είναι ίσοι με τους άλλους, στην παράξενη Ινδία ο ψηφοφόρος συνεχίζει να ψηφίζει για την κάστα του και να πιστεύει σε αυτήν. Όμως ο Μόντι, αν και ανήκει στην ανώτερη κάστα, έχει καταφέρει (ίσως λόγω της εθνικιστικής του προπαγάνδας) να προσελκύσει εκατομμύρια ψηφοφόρους και από τους «παρίες» της Ινδίας.

Αυτό εντυπωσιάζει, γιατί είναι γνωστό ότι πολλοί παρίες (άτομα που δεν ανήκουν σε καμία κάστα) έφτασαν στο σημείο να ασπαστούν τον ισλαμισμό ώστε να ξεφύγουν από τις (υποτίθεται, ανύπαρκτες πλέον) θρησκευτικές κάστες του ινδουισμού. Το 30% του πληθυσμού παραμένει αναλφάβητο, ενώ περίπου 270 εκατομμύρια Ινδοί (το 22% του πληθυσμοί) ζει στην φτώχεια και περιμένει από επιδόματα και έκτακτες παροχές. Σε προηγούμενες εκλογές οι κυβερνήσεις είχαν χαρίσει αγελάδες και κατσίκια σε φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Πριν από ένα μήνα ο Μόντι έταξε επίδομα 85 δολαρίων σε 120 εκατομμύρια νοικοκυριά (το χρόνο….) Όσο φτηνά και να είναι κάποια είδη στην Ινδία, το επίδομα είναι ουσιαστικά 8 δολάρια το μήνα. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι περίπου σαν να έδινε κάποιος 160 ευρώ σε έναν Έλληνα το χρόνο. Υποσχέθηκε επίσης να αποποινικοποίησει τα κόκκινα δάνεια των αγροτών ή και να χαρίσει κάποια σε ορισμένες περιοχές.

ροη ειδησεων