Αρχική Κόσμος Άλλαξε ο νόμος οπλοκατοχής στην Νέα Ζηλανδία

Άλλαξε ο νόμος οπλοκατοχής στην Νέα Ζηλανδία

Λιγότερο από έναν μήνα μετά την πολύνεκρη επίθεση σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς με 50 νεκρούς, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας άλλαξε τον νόμο για τα όπλα. Με εξαίρεση μόνο ένα μέλος του, η αναθεώρηση του νόμου για τα όπλα, υιοθετήθηκε σήμερα με 119 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά. Τώρα πρέπει να λάβει την έγκριση της γενικής κυβερνήτριας για να τεθεί σε ισχύ.

Ο νέος νόμος προβλέπει κυρίως την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίθεση, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε την απαγόρευση των πωλήσεων τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων τουφεκιών.

Για να τεθεί σε ισχύ ο σχετικός νόμος θα χρειάζονταν μήνες, αλλά η Άρντερν έκρινε ότι το θέμα επείγει τόσο πολύ που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 11 Απριλίου.

Κι άλλα μέτρα θα ληφθούν πριν από το τέλος της χρονιάς, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως, η δημιουργία ενός μητρώου όπλων και η ενίσχυση των ελέγχων πριν από την παράδοση των αδειών οπλοφορίας . Ακόμη και η θέσπιση αυστηρότερων όρων για τις αποθήκες όπλων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπολογίζει σε 13.500 τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου που έχουν στην κατοχή τους πολίτες, σε μια χώρα όπου τα όπλα που υπάρχουν υπολογίζονται εν γένει σε 1,5 εκατομμύριο.

Εξάλλου, μετά τη φονική επίθεση στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου, οι νεοζηλανδικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση στον 28χρονο Αυστραλό υπήκοο Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος θεωρείται οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

ροη ειδησεων