Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Η αντίδραση του κ. Λοβέρδου δεν προϊδεάζει για αξιοπρεπή υπεράσπιση" (Ηχητικό)

«Η αντίδραση του κ. Λοβέρδου δεν προϊδεάζει για αξιοπρεπή υπεράσπιση» (Ηχητικό)

Συνέντευξη του επικεφαλής της Επιτροπής για το θέμα των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, Α.Μπαλωμενάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο»

  • Τι σημαίνει πρακτικά η παραπομπή στη Βουλή του φακέλλου της υπόθεσης με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του κ. Λοβέρδου

Πρακτικά σημαίνει ότι η δικαιοσύνη δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσει η επίσημη ποινική εξέταση του κ. Λοβέρδου, από τη στιγμή που αρθεί, αν αρθεί η ασυλία του. Θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακριτικής αρχής και να δώσει εξηγήσεις. Αν αυτές κριθούν επαρκείς θα απαλλαγεί και αν δεν κριθούν επαρκείς επιβάλλεται ότι προβλέπει ο νόμος. Είτε περιοριστικοί όροι, είτε ότι άλλο, μέχρι και το στάδιο της προφυλακίσεως. Αυτά λέει η Ποινική Δικονομία. Αν αρθεί η ασυλία του, πρώτα θα πρέπει να παρουσιαστεί για να δώσει εξηγήσεις. Στη Βουλή έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο όσο θέλει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το ερώτημα είναι το είδος της υπεράσπισης του κ. Λοβέρδου. Το προοίμιο δεν προδικάζει μια σοβαρή αντιμετώπιση των πραγματικών γεγονότων. Είχε υβριστικές και προσβλητικές αντιδράσεις και από ένα σημείο και μετά θα πρέπει και ο ίδιος να το ξανασκεφτεί. Όταν και αν εμφανιστεί ενώπιον της ανακριτικής αρχής, τι θα πει στην ανακρίτρια; Ότι κυρία μου είστε μέλος της συμμορίας και κακοποιό στοιχείο; Η υπεράσπιση κάθε κατηγορουμένου, προυποθέτει αναφορά σε πραγματικά γεγονότα. Και θα έλεγα ότι κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος και πολύ περισσότερο πολιτικός, αντί να βρίζει και να κατηγορεί και να λοιδωρεί τους αντιπάλους του, θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος τη μόνη αξιοπρεπή κίνηση. Να ζητήσει από μόνος του ο ίδιος την άρση της ασυλίας του και να αποδείξει την καθαροτητά του.
Στο εξωτερικό όταν κάποιο πολιτικό πρόσωπο είναι επιλήψιμο, θυμίζω την περίπτωση Κράξι, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, το ίδιο και στην Γαλλία, όταν υπάρχει κάτι επαναλαμβάνω. Αυτή είναι η ηθική ενός πολιτικού και η συνταγματική τάξη.

  • Οι πληροφορίες μιλούν για παθητικη δωροδοκία. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτό;

Η λέξη «αποχρώσες» σημαίνει ότι η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις. Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν η επάρκεια είναι ή δεν είναι….
Πρώτα ο φάκελος θα περάσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά η Επιτροπή θα εισηγηθεί στη Βουλή και η Βουλή θα αποφασίσει εν ολομελεία. Αυτό πρακτικά θα κρατήσει μία με μιάμιση εβδομάδα. Η συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας είναι μυστική συνεδρίαση με πρωτόκολλα και πρακτικά και κρατάει όσο χρειαστεί να μιλήσουν όλα τα μέλη και ο ίδιος αν θέλει. Η αρχειοθέτηση των τεσσάρων ονομάτων που αρχικά είχαν ακουστεί, αποδεικνύει και ανατρέπει τον ισχυρισμό περί σκευωρίας. Η δικαιοσύνη αποδεικνύει ότι όπου δεν βρει στοιχεία δεν λειτουργεί με λογική τέτοια…

ροη ειδησεων