Αρχική Κόσμος Στους 3.400 οι εκτοπισμένοι λόγω των εχθροπραξιών στη Λιβύη

Στους 3.400 οι εκτοπισμένοι λόγω των εχθροπραξιών στη Λιβύη

Στους 3.400 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες, που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, δεν υπάρχουν «θετικά νέα για να ανακοινώσει» μετά τις συνεχείς εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών προς τις μαχόμενες πλευρές, προκειμένου να εφαρμόσουν μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων έχει εγκλωβιστεί σε κατοικημένες περιοχές, εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι του ΟΗΕ έχουν αποθηκεύσει βοήθεια σε διάφορες περιοχές στα περίχωρα της Τρίπολης, μεταξύ αυτών τρόφιμα κι ιατρικές προμήθειες, σημείωσε ο Ντουζαρίτς, ωστόσο η κλιμάκωση της βίας εμποδίζει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να φθάσουν στον άμαχο πληθυσμό που έχει ανάγκη από βοήθεια.

Έκκληση από την ΕΕ

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα Δευτέρα (8/4) τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Απευθύνω έντονη έκκληση προς όλους τους Λίβυους ηγέτες και συγκεκριμένα στον Χάφταρ να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Δεν υιοθετήσαμε συμπεράσματα, αλλά υπήρξε σαφής συναίνεση για να ζητήσουμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη», ανέφερε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε στη συνέχεια ότι η έκκληση απευθύνεται ουσιαστικά στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. «Ποιος εξαπέλυσε μια επίθεση αν όχι ο Χάφταρ;» υπογράμμισε. «Τα κράτη μέλη ήταν εξαιρετικά ενωμένα», ανέφερε.

«Στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες διαιρέσεις και απόψεις», σημείωσε η Μογκερίνι, «αλλά αυτή τη φορά όλα τα κράτη μέλη έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενωθεί η ΕΕ όταν οι περιφερειακοί παράγοντες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποστήριξη της διαδικασίας του ΟΗΕ».

«Πρέπει να αποφύγουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», επέμεινε. «Είναι απολύτως απαραίτητο η διαδικασία να παραμείνει στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και κανενός άλλου».

ροη ειδησεων