Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Στ. Καλπάκης: Σύντομα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα αντιληφθεί το πολιτικό της...

Στ. Καλπάκης: Σύντομα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα αντιληφθεί το πολιτικό της αδιέξοδο

«Επειδή στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, θα πρότεινα να μην χρησιμοποιούμε μια ρητορική που “κλείνει πόρτες” μεταξύ μας. Πολύ περισσότερο να μην κάνουμε πρακτικές παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων», επεσήμανε ο Στέργιος Καλπάκης, γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο»

  • Για την προγραμματική διακήρυξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ

Ο διάλογος και στη συνέχεια η συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις. Δόθηκε η προγραμματική διακήρυξη που υπογράφτηκε χθες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ και περιέχει έξι σημεία.

Αν την διαβάσει κανείς, στην αρχή καταλαβαίνει ότι αφορά τόσο στις ευρωεκλογές με σκοπό την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά αναφέρεται και στην ανάγκη προοδευτικών λύσεων και στην Ελλάδα, με πολύ συγκεκριμένα σημεία για το κοινωνικό κράτος, την προστασία των εργαζομένων, για την φορολογία, για την εξωτερική πολιτική, για τα δικαιώματα. Είναι μια συμπόρευση που δεν αφορά μόνο τις ευρωεκλογές, έχει και βάθος και συνέχεια. Αυτός είναι ο στόχος.

  • Μέχρι πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στο ΚΙΝΑΛ. Ποιο ήταν το πολιτικό σημείο που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με το ΚΙΝΑΛ;

Το γεγονός- τομή ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και η κύρωσή της από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά από απόφαση των οργάνων της ΔΗΜΑΡ, και η οποία απόφαση βεβαίως οδήγησε στην διαγραφή του μέσα σε μια νύκτα από την ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στη συνέχεια ακολούθησε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Η Συμφωνία ανεξάρτητα απ’ όσα έγιναν στο ΚΙΝΑΛ, έθεσε με τον πιο έντονο τρόπο την πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της προόδου και της συντήρησης. Μείναμε υπεύθυνοι και σταθεροί στη θέση μας υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως “προοδευτική δύναμη” φλερτάρει όλο και πιο συχνά σε όλο και πιο συντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις, σε ζητήματα που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει δώσει άλλες απαντήσεις.

  • Σχετικά με τις καταγγελίες περί παραιτήσεων

Υπάρχουν κάποιοι σύντροφοί μου που διαφώνησαν με την επιλογή της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ένα δικό τους πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό και αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα όργανα, αλλά παραμένουν στην ΔΗΜΑΡ.

Στις 10 Φεβρουαρίου η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε μέσα από τα όργανα της κεντρικής επιτροπής, ότι δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ. Έκτοτε κάποιοι σύντροφοι επέλεξαν να συνεχίσουν στο ΚΙΝΑΛ είτε ως μέλη των οργάνων του, είτε ως μέλη των τομέων, είτε απλά ως μέλη, και μάλιστα συμμετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες στις 30 Μαρτίου, κάποιοι ήταν υποψήφιοι και κάποιοι μάλιστα εκλέχτηκαν. Επομένως επέλεξαν να είναι μέλη κάποιου άλλου κόμματος. Σεβαστή επιλογή, ο καθένας παίρνει το δρόμο του όταν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και είναι πολιτικά παράλογο είναι ότι δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα μέλος στα όργανα δύο διαφορετικών κομμάτων και μέλος σε δύο διαφορετικά κόμματα. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά στο κόσμο. Δεν είμαστε σύλλογοι και σωματεία και αυτό αποτυπώνεται στα Καταστατικά των κομμάτων όλων. Είναι σαφέστατο και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, γιατί ακούστηκαν διάφορα περί διαγραφών. Έχω να επιβεβαιώσω ότι είναι fake news και μίζερη- εσωστρεφής προπαγάνδα η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να αποδομήσει την προσπάθεια της Προοδευτικής Συμμαχίας.

  • Θεωρείτε ότι έχουν κοπεί όλες οι γέφυρες διαλόγου με τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ;

Με τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ πιστεύω ότι δεν έχουν υψωθεί τείχη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αρχές Απριλίου, η ίδια η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υψώνει τείχη. Η πρόεδρος και η ηγετική ομάδα των στελεχών του ΚΙΝΑΛ υψώνουν τείχη σε μια προσπάθεια διαλόγου και συνεργασίας, με την ρητορική τους και με τις πολιτικές τους επιλογές, πχ, στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα όλοι στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα συνειδητοποιήσουν το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης και επειδή ανήκουμε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο θα βρεθούμε μαζί. Επειδή στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, θα πρότεινα να μην χρησιμοποιούμε μια ρητορική που “κλείνει πόρτες” μεταξύ μας. Πολύ περισσότερο να μην κάνουμε πρακτικές παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων…

ροη ειδησεων