Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Κυκλική οικονομία, το νέο πρότυπο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας"

«Κυκλική οικονομία, το νέο πρότυπο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας»

«Είναι σημαντικό ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήρθαν σήμερα στο φόρουμ κυκλικής οικονομίας και κοιτούν με μεγάλη προσοχή την Ελλάδα, γιατί το σχέδιο αυτό βλέπει συνολικά στα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο. Μας αφορά όλους και μας προτρέπει να αλλάξουμε στάση ζωής, να αλλάξουμε τα πρότυπά μας», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Η συνέντευξη

  • Το σχόλιό σας για την καταγγελία της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας στο θέμα της Νοβάρτις

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που τα πολιτικά κόμματα κατηγορούν τόσο εύκολα τον θεσμό της δικαιοσύνης και μάλιστα απειλούν με μηνύσεις δικαστικούς λειτουργούς επειδή ερευνούν ένα παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, όταν ακόμη και οι παγκόσμιοι φορείς στέλνουν στοιχεία στην Ελλάδα σχετικά με την εμπλοκή που υπήρχε, με την υπερτιμολόγηση από εταιρείες φαρμάκων αλλά και με Μέσα Ενημέρωσης, κάτι που χαρακτήρισε την περίοδο της κρίσης και της χρεοκοπίας. Το κόστος των φαρμάκων και της υγείας που δημιουργήθηκε και διογκώθηκε την περίοδο του δικομματισμού, συνεισέφερε στην κρίση την οποία ζούμε.

Απορώ πως μπορούν να δέχονται ως αξιόπιστα τα πορίσματα της εταιρείας που αυτοελέγχεται και δεν μπορούν να περιμένουν την δικαιοσύνη και τους μάρτυρες να καταθέσουν δημόσια και να κριθούν. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την πορεία ελέγχου των υποθέσεων αυτών από την δικαιοσύνη και είναι απαράδεκτο να μηνύονται δικαστικοί λειτουργοί γιατί απλά κάνουν τη δουλειά τους. Ελειπε αυτό από την Ελλάδα, η αξιοπιστία και της πολιτικής αλλά και της δικαιοσύνης και πρέπει να αποκατασταθεί.

  • Σχετικά με το φιλόδοξο σχέδιο της κυκλικής οικονομίας, που έχει εκπονήσει η Ελλάδα, μία από τις λίγες χώρες που έχουν τέτοιο σχέδιο…

Λάβαμε μάλιστα και τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον Πρόεδρό της και από τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος, γιατί η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν στρατηγική κυκλικής οικονομίας. Είναι κάτι που έλειπε γιατί η οικονομία μας δεν είναι ότι είχε στρεβλό πολιτικό σύστημα διοίκησης, αλλά έχανε και πόρους.

Η μεγάλη ουσία είναι το πέρασμα από το σχέδιο στην πράξη. Όλοι έχουμε αναγνωρίσει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σπαταλώντας τους φυσικούς πόρους, όπως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέματα στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάνουμε το εξής: χρηματοδοτούμε ισχυρά τα σχέδια ανακύκλωσης που ξεκινούν από την αυτοδιοίκηση και ενεργοποιούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πριμοδοτούν τους δήμους που θα επιτυγχάνουν μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης. Από φέτος από τον Ιούνιο οι ΦΟΣΔΑ θα δημιουργήσουν τιμολόγια που θα λένε ότι οι δήμοι που επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων αλλά και των οργανικών υλικών θα έχουν χαμηλότερα τέλη και προς τους ΦΟΣΔΑ αλλά και προς τους πολίτες. Έχουμε δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέα οικονομία και ταυτόχρονα να μειώσουμε το κόστος ζωής. Είναι υποχρεωτικό για όλους τους δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πόρους ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία διαχειριζόμαστε για σύγχρονες μονάδες κυκλικής οικονομίας, για μονάδες ανακύκλωσης, αλλά υπάρχει και η ευθύνη του παραγωγού. Επίσης όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν υλικά υποχρεούνται να πληρώσουν το κόστος της πρόληψης, της ρύπανσης και της ανακύκλωσης. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες, γιατί αν σκεφτεί κανείς ότι για 10.000 τόνους περίπου δημιουργούνται 6.000 θέσεις εργασίας αν πάνε στην υγειονομική ταφή και 300 θέσεις εργασίας αν πάνε στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι μια περιβαλλοντική ανάγκη αλλά και μια κρίσιμη παράμετρος θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και για να μην φύγουν τα νέα δυνατά μυαλά έξω από τη χώρα.

  • Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης δεν είναι από τα καλύτερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πως θα πετύχετε αυτόν τον τομέα;

Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ανακύκλωση όχι για να ανταγωνιστούμε στους αριθμούς αλλά για να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Στον τομέα της γνώσης το Υπουργείο Παιδείας κάνει ειδικά προγράμματα που τα συνδέουμε την παραγωγή νέας γνώσης και νέας καινοτομίας με την παραγωγή του προϊόντος. Αυτά τα προγράμματα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υφ. κ. Φωτάκη. Μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δημιουργούνται πατέντες ώστε τα υλικά που πετάμε να ξαναγυρίσουν στην οικονομία. Για να καταλάβετε ότι από αυτά τα υλικά χάνουμε το 80% των υλικών που μπαίνουν στην κατανάλωση. Αυτό είναι τραγικό για μια χώρα που βγαίνει από την κρίση και θέλει να δημιουργήσει νέα εργασία.

Το φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα δεν θα τελειώσει, θα κάνει συνεχώς κύκλους όπου θα προβάλλονται οι καλές προσπάθειες επιστημόνων, οι καλές προσπάθειες επιχειρήσεων αλλά θα αναδεικνύονται και οι νέες μορφές αποκεντρωμένων επιχειρήσεων που θα διαμορφώσουν την νέα ανάπτυξη.

Άρα, είναι ένα σχέδιο που δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας, εργασία και προϊόντα με ανταγωνιστικότητα. Είναι σημαντικό ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήρθαν σήμερα και κοιτούν με μεγάλη προσοχή την Ελλάδα, γιατί το σχέδιο κυκλικής οικονομίας βλέπει στα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο. Μας αφορά όλους και πρέπει να αλλάξουμε στάση ζωής. Πρέπει να αλλάξουμε τα πρότυπά μας.

 

 

 

ροη ειδησεων