Αρχική Πολιτική Αλέξης Τσίπρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά

Αλέξης Τσίπρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά

Μεγάλο πλήθος συμμετέχει στην πανελλαδική συνάντηση για μια «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη», στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, σκοπός της οποίας είναι η συσπείρωση και συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου, ικανού να θέσει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και να σταθεί εμπόδιο στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Στο κάλεσμα για μια ευρύτερη συμμαχία αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων ανταποκρίθηκε σήμερα και η ΔΗΜΑΡ.

H Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Φίλες και φίλοι, Προοδευτικοί Πολίτες της Αθήνας,

η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα. Και ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Το μεγάλο και δύσκολο αγώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης. Το μεγάλο και δύσκολο αγώνα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών.
Οι δυνάμεις της συντήρησης δίνουν το δικό τους αγώνα να αντιστρέψουν τη πορεία της χώρας προς τα μπροστά. Να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. Εμείς όμως σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση.

Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα. Είμαστε εδώ. Πιστοί στο κάλεσμα της ιστορίας. Σε έναν τόπο όπου πάντα οι δυνάμεις της συντήρησης ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν. Αλλά πάντα η προοδευτική παράταξη ένωνε το λαό σε δίκαιους αγώνες, με τις αξίες και τα ιδανικά της συλλογικής προόδου. Σήμερα, εδώ στο Γαλάτσι ενώνουμε δυνάμεις πολίτες από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές.

Σήμερα εδώ συναντιούνται δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.
Κάθε γενιά και κάθε ξεχωριστό ρυάκι αγώνα και διεκδίκησης για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, ενώνεται σήμερα εδώ. Σε ένα μεγάλο ποτάμι σε ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα.

Ένα κοινωνικό ρεύμα όπως αυτά που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στη διαδρομή της ιστορίας μας. Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015.

Δεν είναι σύμπτωση. Η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος αποτέλεσαν πάντοτε την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία η οποία άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Και όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή, έβρισκε τρόπους από διαφορετικές διαδρομές να βρίσκει κοινό βηματισμό, έτσι συμβαίνει και σήμερα. Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις. Στην αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει. Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες.

Δυο ιστορικής σημασίας γεγονότα: Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων. Και ταυτόχρονα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης.
Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες. Το δημοκρατικό της έλλειμμα, τους δισταγμούς στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, την απροθυμία των κυρίαρχων δυνάμεων στο εσωτερικό της να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο όπου η οικονομική ένωση συμβαδίζει με την πολιτική.

Οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που διαχειρίστηκαν τη κρίση φέρουν βαριά την ευθύνη για τεράστιες συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές τους στους λαούς της Ευρώπης:

  • Για τη διεύρυνση των ανισοτήτων.
  • Για την εκτίναξη της ανεργίας.
  • Για την εργασιακή ανασφάλεια.
  • Για τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Όλα αυτά έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα, οι αυτές οι δυνάμεις, οι συντηρητικές κωφεύουν.
Όχι απλά αρνούνται να κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική, αλλά επιμένουν ακόμα ότι έπραξαν σωστά.

Έπραξαν δηλαδή σωστά
– που παρέδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες
– που φόρτωσαν με δυσβάσταχτη λιτότητα τους λαούς του Νότου
– που αναπαρήγαγαν στερεότυπα για τεμπέληδες που πρέπει να τιμωρηθούν
– που αδιαφόρησαν για τη δημοκρατική αναβάθμιση των θεσμών της Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Οι επιλογές τους όμως, προκάλεσαν τελικά, όσο και αν το αρνούνται, τη μετάλλαξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής ιδέας.

  • Η σύγκλιση χάθηκε για χάρη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας
  • Η συνευθύνη χάθηκε και τη θέση της πήραν οι εκβιασμοί και η επιβολή της ισχύος
  • Η κοινωνική αλληλεγγύη μπήκε κάτω από τις επιθυμίες των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανατράφηκε το τέρας του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς.
Η Ευρώπη αγνόησε τις ιδρυτικές της αξίες και τώρα το σκοτεινό της παρελθόν, επιστρέφει και απειλεί να τα πάρει όλα πίσω.

Η ακροδεξιά, όμως εμείς καλά γνωρίζουμε, δεν έπεσε από τον ουρανό. Κάποιοι της έδωσαν πάτημα. Κάποιοι της επέτρεψαν να βρει χώρο στον πολιτικό ανταγωνισμό για να παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη και το αντίπαλο δέος. Όμως, η ακροδεξιά που ντύνεται τον αντισυστημικό μανδύα, όπου διαχειρίζεται εξουσία είναι πιο συστημική από τους συστημικούς.

-Γιατί εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες.
-Συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.
-Καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας
-Διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις.

Και την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν το δικαίωμα τους να λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ, παριστάνουν τα κοκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους.
Πρέπει λοιπόν να το πούμε καθαρά. Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων.  Δημαγωγών, λαϊκιστών, ακραίων που το σχέδιο τους είναι μια Ευρώπη ακραία συντηρητική, διαιρεμένη, περίκλειστη. Την Ευρώπη όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων.

Και ένα τόσο φρικτό σχέδιο δεν μπορεί παρά να έχει αντίστοιχα μέσα για την επικράτηση του. Λάσπη, προπαγάνδα, fake news, στερεότυπα, όλα αυτά είναι δομικά στοιχεία της ακροδεξιάς στρατηγικής.

Ακριβώς όμως επειδή η ακροδεξιά είναι παράγωγο του συντηρητικού χώρου, πλέον ο λόγος και οι πρακτικές της ασκούν γοητεία και σε παραδοσιακά πιο μετριοπαθείς δυνάμεις.
Μιλώ για μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών.

Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά για κακή τους τύχη οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους.
Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή.

Αυτούς που το 2015 έδιναν αγώνα για φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, για να τιμωρηθούμε τόσο εμείς όσο και ο λαός που μας που ύψωσε το κεφάλι στην Ευρώπη της λιτότητας. Τι αποδεικνύεται όμως τελικά;

-Η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη, με κόστος, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit.
– Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό. Όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο,
-Η Αριστερά έβγαλε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους
-Η Αριστερά έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους χρυσαυγίτες.

Για να αναρωτηθούμε λοιπόν: Ποιος είναι τελικά με την Ευρώπη; Οι ακροδεξιοί και οι συντηρητικοί του Grexit και του Brexit, οι υμνητές της λιτότητας και των κλειστών συνόρων ή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στήριξη της ευρωπαικής αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας και των ευρωπαίων πρασίνων, κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την έβγαλε από τα μνημόνια ; Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός. Για αυτό και σήμερα λέμε ότι το πρώτιστο καθήκον για κάθε πραγματικό ευρωπαϊστή είναι να αγωνιστεί για να αλλάξει η σημερινή Ευρώπη.

Να αλλάξει και να αλλάξει ριζικά. Όχι για να γυρίσουμε στην εθνική περιχαράκωση αλλά για να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή, και οικονομική σύγκλιση.
Σήμερα λοιπόν είναι κρίσιμο όσο ποτέ όχι απλά να μιλάμε κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά να προτείνουμε τον τρόπο που αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνο όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και στη βάση συγκεκριμένων αξόνων:

Πρώτος άξονας, η κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό,
ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.

Δεύτερος άξονας, η αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα.
Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Τρίτος άξονας, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τέταρτος άξονας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.

Πέμπτος άξονας, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Έκτος άξονας, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.

Και έβδομος άξονας, η διεύρυνση της δημοκρατίας. Το τέλος της κυριαρχίας του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής. Μέσα από θεσμούς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής.
Η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά όχι απλά δεν τα επισημαίνει αλλά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία. Και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ. Του κ. Βέμπερ που έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του.

Γι’ αυτό τον άνθρωπο, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει υπερήφανος για τη σχέση μαζί του και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητα του. Δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι και οι δύο πολιτικοί που πορεύονται με τα ίδια ιδανικά. Με τις ελίτ, απαξιώνοντας τους λαούς, φλερτάροντας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Γι’ αυτό, ας είναι σαφές. Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ. Είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού.
Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι απολύτως κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε.

Προοδευτικοί Πολίτες της Αθήνας, ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εδώ και καιρό ένα διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού. Που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη. Ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα πρωτοφανή στα χρονικά, μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, χορηγία φυσικά των εκδοτικών και επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της προπαγάνδας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ορισμένες φορές και στο πρόγραμμα του. Όχι βέβαια πολύ φωναχτά, μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει. Αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης.

– Με ξήλωμα του κοινωνικού κράτους
– Απορρύθμιση της εργασίας
– Συρρίκνωση των μισθών
– Διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου
– Διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
– Απολύσεις στο δημόσιο
– Επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το ακούν οι σκληροί του ΔΝΤ και αφήνουν κάτω τα μολύβια τους για να χειροκροτήσουν. Ένα πρόγραμμα κατά παραγγελία της εγχώριας ολιγαρχίας. Όμως όπως είπα προηγουμένως, επειδή το πρόγραμμα αυτό προκαλεί ανατριχίλα στις λαϊκές τάξεις, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές, μέσω μιας άλλης – επικίνδυνης – διαδρομής.

Μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Η ΝΔ και τα στελέχη της μιλούν ανερυθρίαστα για προδότες, μειοδότες, ανθέλληνες, ακριβώς όπως έκανε τα σκοτεινά για το τόπο χρόνια του διχασμού, το κράτος της Δεξιάς και των εθνικοφρόνων. Και μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ρίξει όλα τους τα χαρτιά σε αυτή τη ρητορική.

Μας λένε :

– Ότι παραδώσαμε την ιστορία της Μακεδονίας.Όταν πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία.
Και έπειτα, όταν άλλαξε το Σύνταγμά τους, αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία.

Μας λένε :

– Ότι παίζουμε παιχνίδια με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Όταν καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή, όταν αναλαμβάνουμε την προστασία του εναέριου χώρου τους, όταν προωθούμε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζουμε φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή.

Μας λένε :

– Ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια, προδοτική και αποτελεί προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις. Όταν όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της με νόμπελ ειρήνης. Και έτσι εμείς ευλόγως αναρωτιόμαστε: Σε ποιο πολιτικό τόξο ανήκει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα; Στο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ή σε αυτό των ακροδεξιών συνομοσιολόγων και εθνικιστών; Και πως ακριβώς αντιλαμβάνονται την Ευρώπη; Ως το χώρο των φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι;
Και ποιος άραγε τις κάνει αυτές τις συναλλαγές από τη πλευρά των Ευρωπαίων; Η Μέρκελ και ο Γιουγκέρ; Τα ηγετικά στελέχη δηλαδή του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος;

Αυτή και μόνο η άθλια εμμονή του κ. Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των Ευρωπαίων ηγετών της. Της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν. Το χειρότερο ολίσθημα, όμως, για τον κο Μητσοτάκη δεν ήταν η εμμονή στην αθλιότητα περί συναλλαγής αλλά η επιμονή του να μη πεί ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία. Για τις επιθέσεις από τάγματα εφόδου στη Βουλή και σε δημοσιογράφους, έξω από αυτήν. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να πολιτευτεί κατ’ αυτό τον τρόπο, τότε η πιο καθαρή έκφανση της ακροδεξιάς και του φασισμού στη χώρα, θεωρεί ότι νομιμοποιείται να πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τοίχος στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμμορίες που σπέρνουν το τρόμο στους αδύναμους.
* Στην Ελλάδα των μεγάλων αγώνων ενάντια στο φασισμό.
* Στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση. Τελεία και παύλα.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, Προοδευτικοί Πολίτες της Αθήνας,
προσερχόμαστε στο μεγάλο αγώνα για τη νέα εποχή, έχοντας σημαντικές κατακτήσεις στις αποσκευές. Τα πεπραγμένα μας. Δώσαμε μεγάλες μάχες, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως δικαιωθήκαμε. Δεν κάναμε πίσω από τις βασικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Είπαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πράξαμε.

– Ανασυγκροτώντας το κοινωνικό κράτος
– Υλοποιώντας πολιτικές για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης
– Θεσπίζοντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
– Αναδιανέμοντας τους πόρους από την υπεραπόδοση της οικονομίας για τρείς συνεχόμενες χρονιές
– Εξασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία λεηλατημένη. Δεν κάναμε θαύματα, αλλά πετύχαμε πολλά.

– Μειώσαμε την ανεργία κατά 9%, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας
– Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία φτάνοντας τη στο 8% από το 20% όταν αναλάβαμε
– Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
– Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία

Και παράλληλα, δώσαμε το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

– Με την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και είναι Έλληνες.
– Με το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια
– Με τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
Και φυσικά, με τη μεγάλη πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για την οποία έγινε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση των προτεινόμενων προς αναθεώρηση διατάξεων.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, πιο δημοκρατικό, πιο αντιπροσωπευτικό Σύνταγμα. Και η δυνατότητα αυτή θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.  Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού όταν έρθει η ώρα τον Οκτώβρη να ψηφίσει, τόσο για τη συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και για τη διασφάλιση ενός προοδευτικού Συντάγματος που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν στοχευμένα και μεθοδικά. Διότι αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την Ελλάδα της νέας εποχής. Για την Ελλάδα των πολλών. Που δε μπορεί πια να ξοδεύει δυνατότητες και να τις υποτάσσει στις επιθυμίες της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Η Ελλάδα της κρίσης, έγινε ο τόπος που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερούν οι λίγοι και εκλεκτοί. Αυτό δεν διαλύει απλά την κοινωνική συνοχή. Αποτελεί ύβρη στην ίδια μας την ιστορία. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, το πολίτευμα των πολλών, δεν μπορεί να υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων.

Η Ελλάδα στο κατώφλι των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, δε μπορεί να είναι μια χώρα διχασμένη και φοβική. Που συσσωρεύει αδικίες και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα της νέας εποχής, είναι η Ελλάδα των πολλών. Η Ελλάδα της νέας γενιάς. Του κόσμου της εργασίας. Των ανθρώπων του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού.

Η Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Αυτή η Ελλάδα χτίζει τη νέα εθνική της ταυτότητα και τη νέα εθνική της αυτοπεποίθηση, όπως ακριβώς στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της. Ως μια χώρα συνώνυμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ως μια χώρα συνώνυμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό είναι το όραμα που μοιράζεται η Αριστερά με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
Η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πολιτικό όχημα για να το υλοποιήσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας υπάρχει ένας αντίπαλος γνώριμος από την ιστορία, που πάντα στις κρίσιμες στιγμές επιλέγει να διχάσει το λαό. Για το λόγο αυτό, ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας. Για να μην αφήσουμε καμία κερκόπορτα ανοιχτή που θα επιτρέψει την επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας.

Και σήμερα βάζουμε το πρώτο λιθαράκι για μια νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία του τόπου. Στόχος μας η νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου. Για πάρουν απάντηση, όσοι προσπαθούν να διχάσουν και να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό.

Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, δήθεν στο όνομα της πατρίδας. Όμως, εμείς ξέρουμε ότι:

– Πατρίδα είναι οι άνθρωποί της. Όχι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων
– Πατρίδα είναι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Όχι εκεί που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερεί η ελίτ
– Πατρίδα είναι εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα. Όχι εκεί που ξεζουμίζονται για 12ωρα με 300 ευρώ.
– Πατρίδα είναι εκεί που η υγεία και η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα. Όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων
– Πατρίδα είναι εκεί που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Όχι εκεί που οι νόμοι γράφονται κατά παραγγελία των ισχυρών
– Πατρίδα είναι εκεί που η νέα γενιά έχει προοπτική και μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή. Όχι εκεί που αντιμετωπίζεται ως πλεονάζον προσωπικό σε χρεοκοπημένη επιχείρηση
– Πατρίδα είναι εκεί που η διαφορετικότητα είναι πλούτος. Όχι αντικείμενο διακρίσεων και ρατσισμού
– Πατρίδα είναι εκεί που το μέλλον της το ορίζει ο ίδιος ο λαός. Όχι εκεί που βασιλεύει το ψέμα, η προπαγάνδα και τα στημένα παιχνίδια.

Αυτή είναι η δικιά μας πατρίδα. Η προοδευτική Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η Ελλάδα που κοιτά πίσω μόνο για να πάρει δύναμη από τις μεγάλες στιγμές του λαού και της ιστορίας της και όχι για να επιστρέψει στις πιο δύσκολες και σκοτεινές εποχές της.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, οι ευρωεκλογές δεν είναι μια τυπική μάχη αποτύπωσης συσχετισμών. Σε 50 μέρες από τώρα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα δώσουν την απάντηση. Στα δικά μου μάτια, η απάντηση είναι σαφής. Το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης πρέπει να το κρίνουν αυτοί και αυτές που πρωτίστως τους αφορά. Οι νέοι και οι νέες, έχουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις. Και θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς. Τα παιδιά της κρίσης. Τη γενιά που ενηλικιώθηκε ζώντας τη μεγαλύτερη αντίφαση στη σύγχρονη ιστορία. Να είναι δηλαδή η πιο μορφωμένη και καταρτισμένη γενιά, η οποία όμως βρέθηκε ενώπιον του κινδύνου να γίνει η πρώτη γενιά μεταπολεμικά, που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να μιλήσω σε αυτή τη γενιά. Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές του 21ου αιώνα. Και να σας πω ξεκάθαρα: Εσείς έχετε τα κλειδιά του μέλλοντος στα χέρια σας. Εσείς έχετε σήμερα τη δύναμη να διορθώσετε τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων γενεών.
Η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα. Η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ευρώπη. Τώρα μιλάτε εσείς. Οι φίλοι σας, οι συμμαθητές σας, οι συμφοιτητές σας, οι συνάδελφοι σας. Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας. Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας.

Οι νέοι και οι νέες της δεκαετίας του ’80 τροφοδότησαν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και χάραξαν το δρόμο για τη συλλογική πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις.

Να μην αφήσετε την Ευρώπη να βυθιστεί στο σκοτάδι της ακροδεξιάς. Να δώστε απάντηση σε εκείνους που επενδύουν στην αποχή σας για να γυρίσουν τη χώρα δεκαετίες πίσω.
Κάντε τους να χάσουν ξανά τον ύπνο τους. Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σήμερα μίλησε η δημοκρατική Ελλάδα. Σήμερα σήκωσε ανάστημα ο λαός. Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με το ψέμα. Φτάνει πια με το διχασμό. Τώρα μιλάνε οι πολλοί. Τώρα ενώνουμε δυνάμεις. Τώρα βάζουμε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι της νέας εποχής.
Σας καλώ να οργανώσετε παντού τη παρουσία της προοδευτικής Συμμαχίας.
Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να πάμε παντού το μήνυμα της ενότητας, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Για τη νέα μεγάλη νίκη των δυνάμεων της προόδου. Για τη νίκη στις Ευρωεκλογές. Για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ευρώπη των λαών.

ροη ειδησεων

Άλλη κλάση ο Ναδάλ