Αρχική Οικονομία Σ. Καψώχας: Όλο το σχέδιο για τις 120 δόσεις σε Ταμεία &...

Σ. Καψώχας: Όλο το σχέδιο για τις 120 δόσεις σε Ταμεία & Εφορία

Το μεγαλύτερο «κατόρθωμα» των μνημονιακών πολιτικών της περιόδου 2010-2018 ήταν η κρίση εξωτερικού χρέους της χώρας να μετατραπεί σε εσωτερική πτώχευση αλλά και σε δημιουργία ενός νέου χρέους, που αυτή τη φορά δεν σχετίζεται με τους διεθνείς πιστωτές, αλλά με την εγχώρια λειτουργία της οικονομίας. Πρόκειται για το χειρότερο κρυμμένο μυστικό της χώρας, το οποίο βιώνουν χιλιάδες πολίτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οργανισμοί που βασίζονται είτε στις πληρωμές του κράτους είτε στις χρηματικές συναλλαγές μεταξύ τους.

Είναι το λεγόμενο ιδιωτικό εσωτερικό χρέος, που αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς τα χρόνια των μνημονίων τόσο σε ονομαστικό μέγεθος, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ τείνει να πλησιάσει τα μεγέθη του δημόσιου χρέους, δηλαδή το 180% του ΑΕΠ  (περίπου 325 δις ευρώ)

Ένα κλασσικό παράδειγμα αποτελούν τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ, τα οποία απειλούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με κατάρρευση. Υπάρχει βέβαια και το χρέος προς τις Τράπεζες, όπου μόνο τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 88,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, 1,5 εκ. πολίτες χρωστούν περίπου 32 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ περισσότεροι από 4,2 εκ. πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες ύψους 105 δισ.ευρώ. Από κει και πέρα, το ποσό που χρωστούν οι πολίτες και οι ιδιωτικοί φορείς μεταξύ τους είναι αδύνατον να υπολογιστεί.

Αυτή την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι μετά τη λήξη των μνημονίων και την τακτοποίηση του υπέρογκου- πράγματι- δημόσιου χρέους η αποκατάσταση της κανονικότητας στην κοινωνία περνά υποχρεωτικά μέσα από τη δημιουργία συνθηκών αποφυγής της εσωτερικής πτώχευσης της οικονομία και επανόρθωσης της μεσαίας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται σειρά μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, η μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θεωρεί ύψιστο πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό στοίχημα την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού της χώρας που επλήγη σκληρά και βίαια από τα μνημόνια, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να προχωρήσουν άμεσα στην προώθηση μέτρων ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων, με αιχμή τη διευθέτηση των οφειλών τους. Παρά τη σχετική γκρίνια που αποτυπώθηκε στην δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας της Κομισιόν, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προχωρούν κανονικά στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Αποτελούν, άλλωστε ένα ισχυρό χαρτί που θα ρίξει η κυβέρνηση στο προεκλογικό της παιχνίδι.

Μπορεί οι δύο ρυθμίσεις να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έχουν όμως και σημαντικές διαφορές, με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, ενώ, αντίθετα, η αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση της εφορίας, θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Πρώτα θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία (μέσα Απριλίου) η οποία θα συνοδεύεται με κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 85%, και λίγο αργότερα (εντός του μηνός) θα έρθουν οι ευκολίες πληρωμής προς την εφορία.

Και κούρεμα οφειλών στα Ταμεία

Το σχέδιο της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προβλέπει:

Οφειλές που εντάσσονται

Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2019. 

Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι αν και πληρούν τις προυποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.

Επανυπολογισμός οφειλής

Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016, σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Με αυτό τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική πρϋπόθεση για τον επανυπολογισμό είναι η συναίνεση του οφειλέτη καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί σε αντίστοιχο περιορισμό και της μελλοντικής σύνταξης.

Διαγραφή προσαυξήσεων

Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και κατά 85%, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.

Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως, για οφειλές από 6.000 ευρώ και πάνω όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

Με κριτήρια η ρύθμιση της εφορίας

Η έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

  • Οι δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120 με την ελάχιστη μηνιαία να κινείται από 30 έως 50 ευρώ
  • Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα, θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. «Κλειδί» που θα προσδιορίζει τον  τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, θα κρίνονται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
  • Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Δηλαδή, να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κλπ) Είναι πιθανό από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

 

ροη ειδησεων