Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Τζουμάκας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατίες όταν νομοθετούν οι "φύλαρχοι"

Τζουμάκας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατίες όταν νομοθετούν οι «φύλαρχοι»

«Έχουν αξία οι ευρωεκλογές, αυτές είναι το κεντρικό ζήτημα, όλες οι άλλες εκλογές είναι εκλογές «συλλόγων περιοχής». Οι αποφάσεις της Ε.Ε. εξαρτούν τα πάντα για μας, στρατηγικά. Χρειάζεται να αποφασίσουμε αν θέλουμε Ένωση, αν θέλουμε διάκριση των εξουσιών», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, στην εκπομπή «Europe» στην ΕΡΤ1.

Η συνέντευξη

  • Μπορεί η Ε.Ε. να βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διορθώσει τις ατέλειες της ΟΝΕ για μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση και γνήσια τραπεζική ένωση, μια συνεκτική πολιτική για το μεταναστευτικό;

Όλοι για να βρούν το «παράθυρο ευκαιρίας» πρέπει να έχουν τη δυνατότητα. Οι ευκαιριατζήδες χωρίς δυνατότητες δεν έχουν μέλλον. Είτε μιλάμε για μεγάλες δυνάμεις, είτε μιλάμε για Ένωση δυνάμεων, είτε πρόκειται για απλούς ανθρώπους. Λέγεται ότι η Ευρώπη αλλάζει. Αλλάζει η Ε.Ε.; Όχι, βέβαια! Ακούω να μιλάνε για ευρωπαϊκή ηγεσία. Υπάρχει ευρωπαική ηγεσία; Όχι, βέβαια! Αυτά είναι τα σημαντικά θέματα. Αυτή η Ε.Ε. είναι μια συνένωση μεγάλων δυνάμεων ανάλογα με τα συμφέροντα που κυριαρχούν την κάθε φορά. Δεν υπάρχει Ε.Ε.

Η Ε.Ε. απέτυχε στα περισσότερα σημεία και πέτυχε μόνο στην ειρήνη. Όταν έχουμε ένα πακέτο με αποτυχίες, πρέπει να πάμε στα αίτια. Κάθε μέρα τα ΜΜΕ στη χώρα μιλάνε για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που είναι 220 δισ. και η πολιτική απάτη και η προπαγάνδα στην οποία επιδίδονται δεν έχει όρια. Γνώμη μου είναι ότι ύστερα από 1500 χρόνια οι τότε άνθρωποι θα λένε για μας ότι ζήσαμε στην εποχή των σπηλαίων και των φυλάρχων, διότι ο Όμηρος πριν από 2700 χρόνια είχε μιλήσει για την διάκριση των εξουσιών, ο Αριστοτέλης πριν 2400 χρόνια είχε μιλήσει για την διάκριση των εξουσιών. Ο Μοντεσκιέ πριν 400 χρόνια είχε μιλήσει για τη διάκριση των εξουσιών. Εχω υπηρετήσει σε 4 υπουργεία και το ερώτημα είναι: Είναι δυνατόν να νομοθετεί η εκτελεστική εξουσία; Ημουν σε πολύ δυσχερή θέση σαν νομικός, γιατί στα υπουργεία που υπηρέτησα νομοθετούσα. Μιλάμε για δημοκρατίες όταν δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών; Δεν μιλάει κανείς για το ότι συναποδέχθηκαν οι «φύλαρχοι» να συναντώνται κάθε τόσο και να αποφασίζουν.

Στο Συμβούλιο Κορυφής, που λέει η Παγκόσμια νομική σκέψη ότι θα νομοθετούν οι αρχηγοί των κρατών; Νομοθετεί το Συμβούλιο Αρχηγών, νομοθετεί η Κομισιόν, νομοθετούν οι υπουργοί, άρα δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών. Αν υπήρχε κοινοβούλιο που να παίρνει αποφάσεις, θα μπορούσε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε να χαράσσουν τις αποφάσεις; Μιλάω για Ομοσπονδία, νομοθετικά σώματα, καμία εκτελεστική απόφαση από πολιτικούς.

Έχουν αξία οι ευρωεκλογές, αυτές είναι το κεντρικό ζήτημα, όλες οι άλλες εκλογές είναι εκλογές «συλλόγων περιοχής». Οι αποφάσεις της Ε.Ε. εξαρτούν τα πάντα για μας, στρατηγικά. Χρειάζεται να αποφασίσουμε αν θέλουμε Ένωση, αν θέλουμε Ομοσπονδία, νομοθετικά σώματα, κοινοβούλιο, θέλουμε κυβέρνηση;

Ας πάρουμε την κ. Μογκερίνι. Γιατί προχθές με την 4μερή δεν ήταν αυτή εκεί και ήταν ο Πομπέο; Γιατί δεν ήταν εκεί η Ε.Ε.; Αυτό δεν είναι Ένωση, δεν είναι πολιτική, δεν είναι Δημοκρατία, είναι αγορά. Σ’ αυτή τη λογική συζητάμε από το 2000 αν θα πρέπει να αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 20 χρόνια.

Η συζήτηση ότι στην Ε.Ε προκύπτουν ακροδεξιοί ή φασίστες είναι το αποτέλεσμα και μας βάζουν όλους σε μια άμυνα, να αμυνθούμε απέναντι στο θηρίο που δημιούργησαν οι ίδιοι. Αυτοί που δεν δίνουν λόγο πουθενά, μας ζητάνε να αμυνθούμε!

Από τα στοιχεία που υπάρχουν:

  1. Από το 1983 μέχρι το 2015 στην Ε.Ε., το 1% του πληθυσμού της Ένωσης, πλούτισε κατά 100%. Το 99% του πληθυσμού της Ε.Ε. πλούτισε κατά 25%.
  2. Στη Γερμανία επειδή έχει δημοκρατία και εκλέγει, το 10% των πλούσιων Γερμανών έχουν το 60% του πλούτου και το 50% των Γερμανών έχουν μόνο το 2,5% του πλούτου της χώρας. Έχω μεγάλες αμφιβολίες αν οι Γερμανοί πολίτες ψηφίζουν με βάση τα συμφέροντά τους.

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια τεράστια πανευρωπαική καμπάνια. Η παραγωγή της Ε.Ε. έχει πέσει με βάση τα στοιχεία κατά 4,5%. Χώρες που δεν παράγουν τελειώνουν. Το 2035 καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα είναι στους G7 και αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες μάλιστα έρχονται γοργά στην Ε.Ε. και θέλουν να εγκαταστήσουν το μοντέλο «ντάμπινγκ». Δηλαδή, «δούλεψε δύο μέρες, πάρε δύο οκτάωρα, πάρε αμοιβή 3 ευρώ και κάνε καταστροφή των εργασιακών μοντέλων και των μοντέλων ζωής».

  • Σχετικά με την Βρετανία

Η χώρα είναι διχασμένη, ψήφισε να βγει από την Ε.Ε. ενώ έχει ένα νόμισμα που δεν είναι ισχυρό και φαντασιώνονται ακόμη μερικοί τις αποικίες. Πολλοί Βρετανοί θεωρούν τις ΗΠΑ πολιτιστική τους αποικία. Αυτό το Brexit θα πάει σε παράταση, γιατί η χώρα είναι σε παράκρουση, δεν έχει αίσθηση ποιες είναι οι προοδευτικές και ποιες οι συντηρητικές πολιτικές.

30Mαρ2019 – Europe

 

 

ροη ειδησεων