Αρχική Πολιτική Τσίπρας - Νταντσίλα: Μεγάλες προοπτικές για συνεργασία σε όλους τους τομείς

Τσίπρας – Νταντσίλα: Μεγάλες προοπτικές για συνεργασία σε όλους τους τομείς

Συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του, Βιόριτσα Νταντσίλα, είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις κοινές δηλώσεις τους, μετά από το τέλος της διμερούς συνάντησης, οι δυο πρωθυπουργοί μίλησαν για το πνεύμα συνεργασίας, τ’ οποίο επιθυμούν ν’ αναπτύξουν, κι εν όψει των προκλήσεων που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

«Ρουμανία και Ελλάδα: Οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στη ΝΑ Ευρώπη»

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και η συνεργασία μας παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στη Ρουμανία, καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα «έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας». Παράλληλα, είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον υψηλό τουρισμό προς την Ελλάδα, καθώς περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες επισκέπτονται τη χώρα μας.

«Συμφωνήσαμε ότι, στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική, όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες», ενημέρωσε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο συνεργασίας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, λέγοντας πως η συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας ενισχύεται έτι περαιτέρω, μέσα από τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές και τα οποία «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, συμβάλλουν, όπως σημείωσε, στη στήριξη της ρουμανικής προεδρίας που, όπως και η προηγούμενη -η βουλγαρική- είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν στη γειτονιά μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας, αναδεικνύει πως μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία, οικονομική και πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια».

Υπογράμμισε, δε, πως Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών όπως της Αλβανίας: «Στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των χωρών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους».

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από τα Μνημόνια»

Τα συγχαρητήρια της στην Ελλάδα, διότι κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, έδωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Η κ. Ντάντσιλα τόνισε ότι οι συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας, σε όλους τους τομείς είναι ευνοϊκές, αρχίζοντας από τις παραδοσιακές σχέσεις, όπως και για τη συνεργασία σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ό,τι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας – υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο».

Σε ότι αφορά στον τουρισμό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θ’ αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία.

Τέλος, επισήμανε πως ο διάλογος για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, είναι εξαιρετικός.

  • Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, οι γενικοί γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, καθώς και ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Το απόγευμα η Τετραμερής

Σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί και η 7η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βούλγαρος ομόλογός του, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων χωρών, με «οικοδέσποινα» την κ. Νταντσίλα.

ροη ειδησεων