Αρχική Πολιτική Τι έγινε με το ελικόπτερο του πρωθυπουργού και τα τουρκικά μαχητικά (upd)

Τι έγινε με το ελικόπτερο του πρωθυπουργού και τα τουρκικά μαχητικά (upd)

Σε ένα επεισόδιο τουρκικής προκλητικότητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τουρκικά μαχητικά αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Αγαθονήσι, το οποίο επισκέφθηκε προκειμένου να μετάσχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου.

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του fact.gr, στις 10.50 τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν δύο τουρκικά F-4 να παραβιάζουν το FIR Αθηνών, πετώντας στα 6.000 πόδια, σχετικά κοντά στην περιοχή που βρισκόταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο κ.Τσίπρας.

Άμεσα βρέθηκαν στην περιοχή ελληνικά F-16 τα οποία αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, με την πιο κοντινή απόσταση που κατάφεραν να φθάσουν στο ελικόπτερο να είναι τα 6 μίλια, κατά την ίδια πηγή.

Η απόσταση μεταξύ των τουρκικών μαχητικών και του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου ήταν μεγάλη και οι επιβάτες δεν είδαν τα μαχητικά. Ο πιλότος χαμήλωσε το ύψος στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο για προληπτικούς λόγους και όχι επειδή υπήρξε πραγματική παρενόχληση.

Στις 11.05 ο Τσίπρας προσγειώθηκε στο Αγαθονήσι και στην ομιλία του έστειλε μήνυμα στην Τουρκία:

«Στους γείτονές μας που πρέπει να καταλάβουν ότι στο Αιγαίο μόνο η συνεργασία, η συνεννόηση και η συνανάπτυξη έχει προοπτική. Όχι οι διαφορές, όχι οι λεονταρισμοί, όχι οι ψευτομαγκιές και όχι οι επιθέσεις χωρίς νόημα.

Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχτούν, κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Φαίνεται ένεκα της ημέρας! Ήθελαν να συμμετάσχουν και αυτοί και στον εθνικό μας εορτασμό! Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα, σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται, να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Με σκοπό άραγε τι; Να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού; Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα είναι το μήνυμα που θέλω να τους στείλω.

Πρώτον, γιατί εμείς θα είμαστε πάντοτε εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα.

Δεύτερον, γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο νησί της χώρας μας, στην πιο απομονωμένη και ακριτική γωνιά, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας.

Το μήνυμα, λοιπόν, που θέλω να στείλω σε όλους όσους μας παρακολουθούν, είναι ότι εμείς έχουμε τα χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση.

Αλλά, αν χρειαστεί, θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, που γνωρίζει η συλλογική μας συνείδηση από χρόνια, που μας το έχουν μάθει οι πρόγονοί μας για να υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια χώρα η οποία θέλει την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία, αλλά είναι και μια χώρα υπολογίσιμη.

Η Τουρκία, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσει με ουσιαστικά βήματα στον δρόμο της φιλίας, που έχουν ανοίξει οι ίδιοι οι λαοί μας και που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προοπτικές της εποχής μας».

Τι μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

«Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν επιχείρησαν καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

«Τα αεροσκάφη άσκησαν τα κανονικά καθήκοντά τους», «τα μαχητικά μας έκαναν τις συνήθεις αποστολές τους στο πλαίσιο ασκήσεων» είναι το μοτίβο των τουρκικών ρεπορτάζ που επικαλούνται στρατιωτικές πηγές.

ροη ειδησεων