Αρχική Κόσμος Στους 78 οι νεκροί από την έκρηξη στο κινεζικό εργοστάσιο

Στους 78 οι νεκροί από την έκρηξη στο κινεζικό εργοστάσιο

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλα τα εργοστάσια της χώρα

Ο απολογισμός των θυμάτων από την τεράστια έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο παρασκευής ζιζανιοκτόντων στην πόλη Γιαντσένγκ της ανατολικής Κίνας ανήλθε σήμερα στους 78 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Αν και για την έκρηξη έχουν γίνει συλλήψεις (άγνωστο πόσες και ποιων) η κυβέρνηση διέταξε επιπλέον να γίνει πανεθνική έρευνα και έλεγχοι σε όλες τις βιομηχανίες χημικών στη χώρα.

Συνολικά 566 άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμη, εκ των οποίων 66 φέρουν βαριά τραύματα και 13 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η έκρηξη είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν ακόμα και άνθρωποι σε κοντινά σπίτια και εγκαταστάσεις.

Από τους 28 ανθρώπους που φέρονταν ως αγνοούμενοι, τελικά τρεις βρέθηκαν ζωντανοί, ενώ ο θάνατος των άλλων 25 επιβεβαιώθηκε βάσει εξετάσεων DNA, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της Γιαντσένγκ, ο Κάο Λουμπάο.

Ο δήμος της Γιαντσένγκ διευκρίνισε ότι 89 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, δεν μπορούν να κατοικηθούν και θα κατεδαφιστούν, και οι ένοικοί τους θα εγκατασταθούν αλλού.

Το Γραφείο Οικολογίας της επαρχίας έκανε λόγο σήμερα για την παρουσία σε παρακείμενο ποταμό τοξικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις 111 φορές υψηλότερες σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο σαφώς αν η παρουσία των ρυπογόνων αυτών στοιχείων όπως το νιτρικό αμμώνιο και η ανιλίνη προέκυψαν ως άμεση συνέπεια της έκρηξης ή αν τα στοιχεία αυτά υπήρχαν πριν από την καταστροφή. Στη δεύτερη περίπτωση είναι αποτέλεσμα των παραβιάσεων εκ μέρους της βιομηχανίας σχετικά με τη νομοθεσία περί αποβλήτων και λυμάτων -κάτι για το οποίο της είχαν γίνει συστάσεις μα δεν είχε συμμορφωθεί. Το 2015 και το 2017 επιβλήθηκε στην εταιρία πρόστιμο για παραβίαση της νομοθεσίας για τα στερεά απόβλητα και τα λύματα.

Η εταιρία Tianjiayi Chemical, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ιδρύθηκε το 2007 και απασχολούσε 195 εργαζόμενους. Παράγει χημικά προϊόντα όπως ανισόλη, μια πολύ εύφλεκτη ένωση.

ροη ειδησεων