Αρχική Κόσμος Ουκρανικές εκλογές με τρεις υποψηφίους που αλληλοκατηγορούνται για "μαύρη" χρηματοδότηση

Ουκρανικές εκλογές με τρεις υποψηφίους που αλληλοκατηγορούνται για «μαύρη» χρηματοδότηση

Θολό το τοπίο στην Ουκρανία και ενώ απομένουν μόλις 6 μέρες, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι αναλώνονται σε αλληλοκαταγγελίες για σκοτεινές πηγές χρηματοδότησης της εκστρατείας τους.

Υποψήφιοι είναι 50 πολιτικοί συνολικά, αλλά φαίνεται να προκρίνονται ο σημερινός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, η Γιούλια Τιμοσένκο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και ο κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι -που δημοκοπικά φαίνονται να έχουν ίσες πιθανότητες να βρεθούν στο δεύτερο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται ο Ζελένσκι με 20,7%, ο εν ενεργεία πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με 13,2% και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο με 11%. Είναι πολύ πιθανό βέβαια η «προτίμηση» προς τον Ζελένσκι να συνιστά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας

Πολλοί βλέπουν τον Ποροσένκο ως εξασφάλιση της ευρωπαϊκής στροφής της χώρας και φοβώνται ότι αν φύγει από το προσκήνιο, δεν αποκλείεται μεταβολή προς Ρωσία. Όμως τον σκιάζει ένα σκάνδαλο στο υπουργείο Άμυνας και το ότι θεωρείται «προστάτης των πλουσίων». Η Ουκρανία παραμένει στις χώρες με υψηλό δείκτη διαφθοράς εξάλλου.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν καταγγελίες από όλες τις πλευρές για προσπάθειες εξαγοράς ψήφων και ο υπουργός Εσωτερικών (που πάντως είναι υποστηρικτής της Τιμοσένκο) ερευνά σχετικές αναφορές εναντίον στελεχών του Ποροσένκο αλλά και του ιδίου.

Εκείνος τις διαψεύδει και λέει ότι έτσι κι αλλιώς έπρεπε να δοθεί αύξηση στους συνταξιούχους και ότι αυτό δεν συνιστά προεκλογικό ελιγμό ή δωροδοκία αλλά και το ότι άνθρωποί του μοίρασαν λεφτά (34 ευρώ) «είναι βλακείες και τα λένε οι εχθροί μου και οι πράκτορες του Πούτιν»

«Οι εκλογές αυτές σημαίνουν ότι πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε μένα και στο Κρεμλίνο», δηλώνει.

Ερωτηματικά γεννά και η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του ηθοποιού Ζελένσκι και τον κατηγορούν ότι τον ενισχύει ο δισεκατομμυριούχος Ιγκορ Κολομίσκι -καναλάρχης που πληρώνει ούτως ή άλλως τον Ζελένσκι, αφού στο δικό του κανάλι εμφανίζεται η εκπομπή του ηθοποιού.

Σκοτεινή η χρηματοδότηση και της Τιμοσένκο, την οποία καταγγέλλουν ότι η προεκλογική της εκστρατεία χρηματοδοτήθηκε με 5 εκατ. δολάρια απο επιχειρηματία αμφιβόλου ηθικής. Λένε μάλιστα ότι για να ξεπλυθεί η δωρεά χρησιμοποιήθηκε η ταμίας ενός σούπερ μάρκετ σε μικρό χωριό

ροη ειδησεων