Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Ο Γιάννης Τσιρώνης εξηγεί τι είπε για το Καστελόριζο

Ο Γιάννης Τσιρώνης εξηγεί τι είπε για το Καστελόριζο

«Δεν είπα ποτέ ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο», εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1. Αναλυτικά οι απαντήσεις του για το θέμα που ξεσήκωσε κάποιους «υπερπατριώτες» και διαστρεβλώθηκε από πολλά σάιτ:

  • Επιμένετε ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο;

Εγώ δεν είπα αυτό, οπότε δεν μπορώ να επιμένω σε κάτι που δεν είπα. Δεν συζητούσαμε αυτό εκείνη την ημέρα. Δεν είπα ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, συζητούσαμε για το που βρίσκεται το Καστελόριζο και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφέροντα. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι επειδή το Καστελόριζο είναι νότια της Τουρκίας, δημιουργεί συμφέροντα για την Ελλάδα στην περιοχή εκείνη που είναι μόλις 140 μίλια μακριά από την Κύπρο. Η συζήτηση ήταν επι του γεωγραφικού και για να καταλάβετε, τα Κύθηρα ανήκουν στην Αττική αλλά είναι νησί του Μυρτώου, αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του «που βρίσκομαι» και του «που ανήκω».

Δεν μιλήσαμε για τίποτα άλλο. Μιλήσαμε για την θάλασσα και την γεωγραφία, δεν μιλούσαμε για τη διοίκηση. Εξήγησα και εξηγώ ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα του Καστελόριζου.

  • Εξυπηρετούν σε κάτι οι δηλώσεις σας;

Πρώτα απ’ όλα γνωρίζετε ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται να οριοθετήσουν υφαλοκρηπίδα όχι στα όρια του Καστελόριζου, όχι στην περιοχή της Σάμου, αλλά και στην περιοχή της Εύβοιας. Ξέρουν ότι αν κάτσουν στο τραπέζι, όπως οφείλουν να κάνουν, για να συζητήσουν αυτά τα θέματα, θα χάσουν. Ξέρουν το Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό δεν ορίζουν την υφαλοκρηπίδα. Κάνετε μια διαστρέβλωση στη δήλωσή μου και επιμένετε να κάνετε κριτική για κάτι που δεν είπα. Ξαναλέω ότι αυτό που είπα είναι: «έχουμε συμφέροντα στο Ν.Α Αιγαίο γιατί δίπλα είναι το Καστελόριζο». Δεν είπα ότι δεν είναι ενιαίο με το Αιγαίο.

  • Αναφέρεστε σε μια ελληνική περιοχή και λέτε ότι έχουμε συμφέροντα; Δεν θεωρείτε ότι αδικείστε από μια δήλωση που προκαλέσατε εσείς, σε μια μέρα σαν σήμερα;

Ξαναλέω, δεν είπα ποτέ αυτό που λέτε. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δικαιώματα των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων δεν τα ορίζουν οι θάλασσες αλλά οι στεριές.

  • Η τοποθέτησή σας έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων Κατρούγκαλου και Κοτζιά που δήλωσαν ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής…

Απαντώ και λέω αυτό που προτάσσουν οι κάτοικοι της περιοχής, ότι τα πελάγη είναι εθνικά. Ποτέ δεν είπα ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο διοικητικά. Αυτή την παρερμηνεία που κάνετε δεν το καταλαβαίνω. Αυτό που καταστρέφει την Ελλάδα είναι η διχόνοια, γιατί κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές στους άλλους και αυτό μας κατέστρεψε.

Εγώ πολύ απλά σας λέω ότι το να διαστρεβλώνετε κάτι που είπε ένα άνθρωπος και να τον κρεμάτε στα μανταλάκια για να γίνεται συζήτηση δεν ωφελεί».

Δηλώσεις Κατρούγκαλου

Σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου που συνεχίσουν να αναφέρονται λανθασμένα, όπως στην τελευταία ερώτηση, το thefact.gr έχει ήδη γράψει τι πραγματικά είπε ο υπουργός.

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων