Αρχική Κόσμος Νέο blackout στη Βενεζουέλα

Νέο blackout στη Βενεζουέλα

Διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές

Στο σκοτάδι βυθίστηκε σήμερα και πάλι μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένων πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας Καράκας, μεταδίδουν το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύο εβδομάδες μετά το μεγάλο blackout της 7ης Μαρτίου που είχε παραλύσει τη χώρα.

«Υπήρξαμε πάλι θύματα επίθεσης, κατά του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της μονάδας του Γκούρι» δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση άρχισαν να καταγράφονται από τις 13.20 τοπική ώρα (19.20 ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές συνοικίες του Καράκας όπως και στο κέντρο, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες και τα περισσότερα υπουργεία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο υπόγειος του Καράκας θα κλείσει. Επιπλέον, οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμος έχουν σβήσει, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν «πέσει», όπως και το ίντερνετ. Όπως μεταδίδει το AFP καταστήματα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας άρχισαν επίσης να κλείνουν.

Πολιτείες στη δυτική Βενεζουέλα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Ρόιτερς, όπως και η περιοχή στα σύνορα με την Κολομβία, αν και ηλεκτροδότηση υπάρχει στη Γκουαγιάνα Σίτι, στο νότιο τμήμα της χώρας και σε τμήματα της Βαλένσια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Σε άλλες πόλεις, όπως το Μαρακαϊμπο, την πετρελαϊκή πρωτεύουσα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για «ασταθή» ηλεκτροδότηση, καθώς το φως «σβήνει κι επανέρχεται».

Περίπου 13 από τις 23 πολιτείες έχουν θιγεί ενώ στο πρώτο blackout είχαν θιγεί 21. Αυτό είναι λιγότερο εκτεταμένο και όχι “πλήρες” όπως το πρώτο, δηλαδή σε πολλές περιοχές με πρόβλημα το ρεύμα δεν είναι σταθερό αλλά δεν έχει κοπεί απόλυτα η ηλεκτροδότηση.

Πριν από 10 μέρες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν την ασφάλεια των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων και των δικτύων ύδρευσης και είχε κάνει επίσης αναφορά στον “αμερικανικό δάκτυλο” και σε δυο συλλήψεις υπηκόων Βενεζουέλας για την πρώτη δολιοφθορά ή blackout.

ροη ειδησεων