23.8 C
Athens
Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2019
Αρχική Πολιτική Αυτοδιοίκηση Μπελαβίλας: Οι ολιγάρχες ζητιανεύουν τη δόξα

Μπελαβίλας: Οι ολιγάρχες ζητιανεύουν τη δόξα

«Ζητιανεύουν τη δόξα του Νικηταρά οι ολιγάρχες»… Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας τα… μαθήματα Ιστορίας που θέλησαν να παραδώσουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τοποθετώντας προτομή του Νικήτα Σταματελόπουλου στην αυλή του Γηροκομείου.

Στην δήλωσή του ο Νίκος Μπελαβίλας τονίζει ότι «οι ολιγάρχες στον Πειραιά ζητιανεύουν δόξα, από το όνομα του Νικήτα Σταματελόπουλου, του Νικηταρά, ήρωα της μάχης στα Δερβενάκια «δωρίζοντας» προτομές στην πόλη» και συνεχίζει με «μερικά μαθήματα Ιστορίας που ξέρουμε»:

«Η Επανάσταση του 1821 ετοιμάστηκε από εμπόρους που πήραν το ρίσκο της ζωής τους, σαν τον Σκουφά, τον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο. Από αιρετικούς σαν τον Ρήγα που θυσιάστηκε και δασκάλους σαν τον Κοραή. Έγινε από πάμφτωχους, σαν τον «γιό της Καλογριάς» τον Καραϊσκάκη, τον «γέρο» Κολοκοτρώνη, τους καπεταναίους της Ύδρας και των Σπετσών και τα πληρώματά τους, σαν τη Μπουμπουλίνα που έχασαν καράβια και περιουσίες δίνοντας τα όλα στον Αγώνα. Έγινε από λαϊκούς τοπικούς παπάδες, σαν τον Παπαφλέσσα και τον Παλαιών Πατρών. Και από τους χιλιάδες αγωνιστές των χωριών, των βουνών και των νησιών. Όπως όλες οι επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και εδώ στον Πειραιά, για να θυμόμαστε, οι πρώτοι έποικοι, πρόσφυγες νησιώτες, εξέλεξαν δήμαρχο στη νεογέννητη πόλη μας, έναν μπουρλοτιέρη ναυμάχο, τον υδραίο Κυριάκο Σερφιώτη. Στα ερείπια του βομβαρδισμένου Αγίου Σπυρίδωνα. Αυτή είναι η δική μας πειραιώτικη ιστορία της Επανάστασης. Η μάχη του Φαλήρου, ο θάνατος του Καραϊσκάκη και ο πρώτος δήμαρχος Σερφιώτης», καταλήγει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.

Υπενθυμίζεται ότι στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) το περασμένο Σάββατο, οι ομιλητές σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του δήμου, περισσότερο θέλησαν να καταγγείλουν την κυβέρνηση παρά να αναφερθούν στην προσωπικότητα του τιμώμενου. Μεταξύ άλλων:

  • Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είπε πως ο Νικηταράς «στέκεται πλέον εδώ για να δείχνει το δρόμο στους νεοέλληνες», «σε μια εποχή που τα πάντα πλέον πωλούνται και αγοράζονται» και ότι τώρα «καλούμεθα όλοι να αντιδράσουμε σε αυτή την φενάκη που έρχεται να απλωθεί επάνω στον τόπο μας, όταν δυστυχώς πωλήθηκε το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας μας σε Σλάβους, σε καταδολιευτές, σε παραχαράκτες της ιστορίας μας». Δεν παρέλειψε, βεβαιως να ευχαριστήσει θερμώς «τον τελευταίο ίσως φιλογενή και μεγάλο ευεργέτη κ. Ευάγγελο Μαρινάκη ο οποίος δεν φείδεται της προσωπικής του περιουσίας για να καταδείξει την αλήθεια του Ελληνικού Έθνους και της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Τον ευγνωμονώ εκ βάθους ψυχής, διότι όλα όσα προσφέρει ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν είναι από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά είναι από μία καταξιωμένη επιχειρηματική δράση εκτός Ελλάδος, εκεί όπου μεγαλύνει το μέγα της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων», κατέληξε.
  • Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αφού μίλησε για όσους έχυσαν το αίμα τους προκειμένου να ζούμε ελεύθεροι ευχαρίστησε «τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, μετά την ανέγερση του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας, δώρισε και την προτομή του Νικηταρά στην πόλη του Πειραιά, στη μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στις  πόλεις που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και εύχομαι το παράδειγμά του να βρει κι άλλους  μιμητές».
  • Ο δωρητής της προτομής Βαγγέλης Μαρινάκης όμως ήταν που… δώρισε στους παρισταμένους τα νάματα της Ιστορίας, παρομοιάζοντας «κάποιους από τους επιφανέστερους Ελληνες των οποίων τη φήμη σπιλώνει σήμερα η κυβέρνηση» με τον Κολοκοτρώνη, τον Κίμωνα τον Αθηναίο αλλά και τον Σωκράτη!

ροή ειδήσεων