Αρχική Κόσμος Λαβρόφ προς Πομπέο για αμερικανικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Λαβρόφ προς Πομπέο για αμερικανικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Δεύτερη εστία μεγάλης έντασης στις αμερικανορωσικές σχέσεις η Συρία και το Γκολάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αποπειράθηκαν να οργανώσουν πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, και δεν καταδέχτηκε να απαντήσει σε ερώτημα για την άφιξη των Ρώσων στρατιωτικών στο Καράκας, την οποία “κατήγγειλε” η Ουάσιγκτον.

Στη γλώσσα της διπλωματίας  όμως ουσιαστικά απάντησε. Οταν δηλαδή βγήκαν χτες τα αμερικανικά και άλλα ΜΜΕ και αναρωτιούνταν “τι δουλειά έχουν” ρωσικά πολεμικά και στρατιώτες στο Καράκας (για τις δυο πτήσεις που γράψαμε κι εμείς χτες στο fact.gr), ο Λαβρόφ ουσιαστικά απάντησε (σε ελεύθερη μετάφραση η βουβή υπαινισσόμενη δήλωση)  “ό,τι δουλειά έχουν και οι Αμερικανοί στα εσωτερικά της Βενεζουέλας”. Απαξίωσε να σχολιάσει το θέμα της ρωσικής παρουσίας στη Βενεζουέλα  και μπήκε κατ’ ευθείαν στο “δια ταύτα”, που είναι η εξαρχής ανάμιξη των Αμερικανών.

Κατά τη διάρκεια  τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού  υπουργείου Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ “υπογράμμισε ότι οι απόπειρες της Ουάσιγκτον να οργανώσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και οι απειλές που διατυπώνουν εναντίον της νόμιμης κυβέρνησής της, συνιστούν παραβιάσεις της χάρτας του ΟΗΕ και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους” .

Για τα Υψώματα του Γκολάν

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε σήμερα τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της”, προσθέτοντας ότι έχει  δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη της.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε τρόπο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά “χάσει πόντους” στο πεδίο της Μέσης Ανατολής αφού δεν ανέτρεψε τον Άσαντ και ότι η Ρωσία σθεναρά υπερασπίζεται το Ιράν και τη Συρία για πολλούς λόγους, εκ των οποίων σημαντικότερος είναι ο ενεργειακός. Στο “στρατόπεδο” των Αμερικανών  στην περιοχή εκτός του Ισραήλ, είναι και οι Σαουδάραβες, που θέλουν να συντρίψουν το Ιράν και την Υεμένη, αλλά και τη Συρία, καθώς επιδιώκουν να είναι οι αδιαμφισβήτητοι και μοναδικοί ηγέτες του ισλαμικού κόσμου της περιοχής.

ροη ειδησεων