Αρχική Κόσμος Η Αγία Σοφία "πληρώνει" την διαμάχη Ερντογάν και Κεμαλιστών στις εκλογές

Η Αγία Σοφία «πληρώνει» την διαμάχη Ερντογάν και Κεμαλιστών στις εκλογές

Την είχε κάνει μουσείο το αντίπαλο κόμμα

Ο λόγος που η Αγία Σοφία ακούγεται σχεδόν κάθε μέρα πλέον στις τουρκικές και ελληνικές ειδήσεις, είναι ότι έγινε μουσείο (από τέμενος που ήταν), το 1935, επί κυβερνήσεως σοσιαλδημοκρατών.

Νεότερη δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΑΡΚ, Νουμάν Κουρτουλμούς, σήμερα ανανεώνει το θέμα:

«Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα η κυβέρνηση θα προβεί στα απαραίτητα βήματα, σύμφωνα με τις επιταγές του Τούρκου προέδρου»

Το θέμα είναι στην ουσία ότι η απόφαση να γίνει μουσείο είχε ληφθεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του -ο Κεμάλ ήταν και ο ιδρυτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος που τώρα απειλεί να «πάρει» από τον Ερντογάν πολλές μεγάλες και μικρές πόλεις.

Ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να μειώσει την απήχηση του κόμματος αυτού στις αυτοδιοικητικές, αλλά σημαντικότατες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ανάμεσα στους δήμους που θέλει οπωσδήποτε να του αποσπάσει είναι και της Σμύρνης, αλλά ξέρει και ότι «κινδυνεύουν» επίσης Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αφού οι εκλογές εκεί είχαν κριθεί με μόλις 51% στις τελευταίες αυτοδιοικητικές. Ξέρει επίσης ότι οι Κούρδοι θα ενισχύσουν οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους δικούς του υποψηφίους. Οπότε όντως το κόμμα του AKP και το ακομα δεξιότερο (Milliyetçi Hareket Partisi), με το οποίο συνεργάζεται, μπορεί να απολέσουν μεγάλους δήμους που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση.

Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Cumhuriyet Halk Partisi CHP) είναι Κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό και ιδρύθηκε το 1919. Είναι το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα στη χώρα και σήμερα πλέον συνιστά την κύρια αντιπολίτευση

Ο Ερντογάν εξάλλου το είπε ξεκάθαρα χτες:

«Οι Σοσιαλδημοκράτες τα κάνανε αυτά, εκείνοι έκαναν μουσείο την Αγία Σοφία, μπορούμε κάλλιστα να το αντιστρέψουμε αυτό και να μην είναι μουσείο. Ο κόσμος ζητάει να μπαίνει τζάμπα στην Αγία Σοφία και έχει δίκιο, γιατί τώρα πληρώνει εισιτήριο. Ε, δεν μπορούν να μπουν τζάμπα σε μουσείο, αλλά άμα το ξανακάνουμε τζαμί, μετά τις εκλογές θα μπαίνουν τζάμπα, όπως και σε όλα τα τζαμιά, και εκεινοι και οι επισκέπτες»

Δεν ξεκαθάρισε βέβαια πώς θα μπαίνει ο τουρίστας στο τζαμί, αλλά εκλογές είναι αυτές και ό,τι τον συμφέρει λέει, παρότι γνωρίζει ότι μια αλλαγή στον χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της Αγίας Σοφίας θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις. Εξάλλου παρά τις κραυγές που βγάζει, μόνος του είπε προ εβδομάδας:

«Θέλετε τζαμί την Αγία Σοφία. Γεμίστε πρώτα το καινούργιο που φτιάξαμε και χωράει 20.000 και άμα δεν σας χωρέσει, το συζητάμε. Γιατί αυτό με το τζαμί ή μουσείο είναι παιγχνίδι στη διεθνή πολιτική κι εμείς τέτοια παιγχνίδια δεν παίζουμε»

ροη ειδησεων