Αρχική Πολιτική Η 25η Μαρτίου γιορτάστηκε και από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Η 25η Μαρτίου γιορτάστηκε και από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάσθηκε και από τους Έλληνες της Αλβανίας στις πόλεις και τα χωριά της ελληνικής μειονότητας.

Εκδηλώσεις οργάνωσαν εκεί στη διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και σήμερα οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, οι ελληνικοί μειονοτικοί δήμοι, η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές. Εγιναν μαθητικές παρελάσεις, καλλιτεχνικά προγράμματα, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, και λαϊκές χοροεσπερίδες.

Το πρόγραμμα άνοιξε με εκδηλώσεις στα εκπαιδευτήρια Όμηρος στην Κορυτσά και στη Χιμάρα, ακολούθησαν ομιλίες και καλλιτεχνικά προγράμματα που οργάνωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ στις πόλεις των Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν σήμερα στους ελληνικούς μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Φοινικαίων τελέστηκαν στο νέο πολιτιστικό συγκρότημα στο χωριό Λειβαδιά.

Κυμάτισαν ελληνικές σημαίες με συνθήματα για την Επανάσταση του 1821. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες και ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χριστάκης Κίτσιος απηύθυναν “έκκληση στους Έλληνες για ενότητα και ομοψυχία ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία”.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωπο των αλβανικών αρχών και των κομμάτων, ενώ ακολούθησε η μαθητική παρέλαση και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μαθητών των σχολείων του δήμου.

Στο δήμο Δρόπολης μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της κοινότητας έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο μνημείο αφιερωμένο στους αγώνες του Έθνους, το οποίο έχει ανεγερθεί προσφάτως.

Οι κάτοικοι στο κεφαλοχώρι της Δερβιτσάνης ωστόσο, είχαν να αντιμετωπίσουν και μια δυσάρεστη πρόκληση. Ξημερώνοντας η 25η Μαρτίου, άγνωστοι διέρρηξαν στο χωριό 11 σπίτια. Όπως κατήγγειλαν τα θύματα, οι διαρρήκτες δεν αφαίρεσαν χρήματα ή αντικείμενα αλλά διάφορα έγγραφα. Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Φίλιππας Μπόμπολης ανέφερε ότι επρόκειτο καθαρά για πρόκληση ενόψει της εθνικής γιορτής της Ελλάδας.

ροη ειδησεων