24.1 C
Athens
Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2019
Αρχική Κοινωνία Διεθνής Αμνηστία: Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

Διεθνής Αμνηστία: Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

... αλλά αυτό δεν αντανακλάται στον νόμο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Το 2013, τρεις νέοι άνδρες στη Σουηδία απαλλάχθηκαν από τον βιασμό ενός 15χρονου κοριτσιού με μπουκάλι κρασιού σε σημείο αιμορραγίας. Η ετυμηγορία δήλωσε: «Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε σεξουαλικές δραστηριότητες κάνουν τα πράγματα με φυσικό τρόπο ο ένας στο σώμα του άλλου, και αυθόρμητα, χωρίς να ζητούν συναίνεση». Οι δικαστές δήλωσαν επίσης ότι η άρνηση του κοριτσιού να ανοίξει τα πόδια της ίσως αποτελούσε σημάδι «ντροπαλότητας»!

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναλύσει τη νομοθεσία περί βιασμών σε 31 χώρες της Ευρώπης. Και διαπίστωσε ότι μόνο 8 από τις 31 χώρες έχουν θεσπίσει τη νομοθεσία τους για τον βιασμό στη βάση της συναίνεσης. Η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία ορίζουν τον βιασμό ως σεξ χωρίς συναίνεση. Οι υπόλοιπες χώρες που αναφέρονται στην έρευνα και την έκθεση της Αμνηστίας είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Ελβετία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν νομικούς ορισμούς του βιασμού με βάση τη βία, την απειλή βίας, τον εξαναγκασμό ή την αδυναμία του θύματος να αμυνθεί.

Ανησυχητικό είναι ότι ορισμένες χώρες κατηγοριοποιούν το σεξ χωρίς συναίνεση ως ξεχωριστό, μικρότερο αδίκημα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους ανθρώπους ότι «ο πραγματικός βιασμός» εμφανίζεται μόνο όταν χρησιμοποιείται σωματική βία. Για παράδειγμα, στην Κροατία, η «σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση» φέρει μέγιστη ποινή πέντε ετών, σε αντίθεση με τον βιασμό που φέρει μέγιστη ποινή δέκα ετών.

Σε ορισμένες χώρες, οι νόμοι περί βιασμού και σεξουαλικής βίας εξακολουθούν να πλαισιώνονται από εγκλήματα που σχετίζονται με την «τιμή» ή την «ηθική», υποστηρίζοντας την ιδέα ότι η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σώματα των γυναικών. Στη Μάλτα, για παράδειγμα, τα σεξουαλικά αδικήματα εμπίπτουν στο κεφάλαιο «εγκλήματα που επηρεάζουν την ομαλή τάξη των οικογενειών».

Ένα σημαντικό βήμα προς την απόδοση δικαιοσύνης

Στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει «ότι όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο, οριοθετώντας περισσότερο την έννοια της απειλής. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης».

Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καταθέτει αναλυτικό Υπόμνημα στη δημόσια διαβούλευση, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και καλεί σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίασή του στη δημοσιότητα. «Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 12.00, στο Polis Art Cafe (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) και θα συντονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας .
Θα μιλήσουν:
Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και συγκεκριμένα της εκστρατείας με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ποινικού κώδικα, και τη θεμελίωση ενός νομικού ορισμού του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης
Monica Costa, Υπεύθυνη Εκστρατειών για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Περιφερειακό Γραφείο της Ευρώπης, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας, και υπεύθυνη της εκστρατείας για τον βιασμό και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε όλη την Ευρώπη
Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εξειδικευμένη στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την έμφυλη βία και τον βιασμό, έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ενώ έχει αναλάβει δικαστικά δεκάδες υποθέσεις έμφυλης βίας, ιδίως θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών.

ροή ειδήσεων