Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις «Οι επίγονοι του φασισμού είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή, "σκοτώνουν" την πολιτική»

«Οι επίγονοι του φασισμού είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή, «σκοτώνουν» την πολιτική»

«Δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι αν δεν υπάρχει μια δομημένη απάντηση που θα είναι η άλλη οπτική γωνία στον φασισμό και σ’ αυτό εστιάζω. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θ. Κάππος στην ΕΡΤ 1.

Ο προοδευτικός εκφασισμός της κοινωνίας

Ζούμε σε μια εποχή αναφορικά με την Μακρόνησο και την άνοδο του φασισμού, που θυμίζει ένα τρένο που περνά από μπροστά μας και το χάνουμε. Μαζί με αυτό, χάνουμε ένα μέρος της συνείδησής μας και της ίδιας της ζωής μας, συνεπώς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Αργά ή γρήγορα θα δούμε πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε. Θα βγούν και θα «ξε-αραχνιαστούν» φαντάσματα που δεν τα περιμένουμε. Ο παροδικός εκφασισμός της κοινωνίας εξελίσσεται σιγά-σιγά αλλά συνάμα και ραγδαία, ένα παράδειγμα είναι το πρόσφατο περιστατικό με τον ταξιτζή που έβγαλε από το ταξί του μια γυναίκα μισοπεθαμένη  η οποία πέθανε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, αναφέρομαι στο περιστατικό με τον «αντιπτέραρχο» που σκότωσε τη γυναίκα του και η οποία χαρακτηρίστηκε στα ΜΜΕ ως «η Βουλγάρα» και σε διάφορα άλλα περιστατικά.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι αντιπροτείνουμε σε αυτά τα φαινόμενα, τι αντιπροτείνουμε στον προοδευτικό εκφασισμό που οδηγεί στα άκρα. Πρέπει να βρούμε μια πρόταση η οποία θα είναι μια συστράτευση και μια στρατηγική σε προοδευτική κατεύθυνση και η οποία πιθανόν θα δώσει κάποιες λύσεις που αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε γνωστές, ούτε δεδομένες γιατί όλοι ψάχνονται.

Αυτά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας είναι η συνθήκη σε μια κοινωνία που μαστίζεται από πείνα, από ανέχεια οικονομική και συνεπώς αυτά θα τα ζήσουμε, η ιστορία τα έχει δείξει. Στη Γερμανία του 1933 ήταν η ίδια συνθήκη, σε αντίστοιχες καταστάσεις. Δυστυχώς θα τα ξαναδούμε και θα τα ξαναζήσουμε γιατί δεν υπάρχει η οργανωμένη πολιτική απάντηση.

Μια κοινωνία δομημένη που μαστίζεται από πολλά δεινά, θα απαντήσει με τρόπο που δεν τον περιμένεις, αυτό φοβίζει. Αν δεν υπάρξει απάντηση σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής δεν θα υπάρξει λύση. Είναι αποκλειστικά και μόνο στοίχημα του πολιτικού κόσμου. Οι εκπλήξεις που θα δούμε στις εκλογές θα είναι τεράστιες. Στοιχηματίζω ότι στις αυτοδιοικητικές της Αθήνας και του Πειραιά θα δούμε πολύ ωραία πράγματα. Θα ζήσουμε στιγμές «bonus» και που είναι απόρροια αυτής της κρίσης που διέρχεται η κοινωνία. Φαντασθείτε ένα σκηνικό που στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών για τον δήμο της Αθήνας να αντιμάχονται δύο άνθρωποι που δεν θα το περιμένει κανείς. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν με σκληρό τρόπο στην κοινωνία.

 Έξαρση ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων

Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι όσο δεν υπάρχει μια δομημένη απάντηση που θα είναι η άλλη οπτική γωνία στον φασισμό και σ’ αυτό εστιάζω. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Φαντασθείτε να εφαρμοσθεί το παράδειγμα της Ουγγαρίας και να φορολογούνται οι άστεγοι. Ένα σενάριο που πιθανώς να το δούμε στο μέλλον, ένα φαινόμενο που οδηγεί την κοινωνία σε μια κατάρρευση, σε έναν κατακερματισμό, σε μια κατεδάφιση, και αυτό κάπως θα εκδηλωθεί και θα αποτυπωθεί.

Είναι θέμα πολιτικής στρατηγικής χάραξης για να μην οδηγηθούμε στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου δεν έχουν δοθεί λύσεις, δεν υπάρχει απάντηση. Υπάρχει μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις. Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια ελπίδα και ένα ανάχωμα ως η πιο δημοκρατική κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη, με όποια αρνητικά, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα μέτωπο με ανθρώπους που είναι «χαμένα παιχνίδια», άνθρωποι που δεν έχουν επιτύχει ούτε το μίνιμουμ δυνατό. Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συμβάλλουν σ’ αυτό το μέτωπο , αλλά από όπου κι αν έχουν περάσει έχουν αποτύχει. Για να δημιουργήσεις ένα μέτωπο θα πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική κινητικότητα, να έχεις ένα κομμάτι της κοινωνίας με το μέρος σου, αν μπορείς να προσφέρεις σ’ αυτή την κοινωνία και αυτό δεν γίνεται με «πολιτικά, χαμένα παιχνίδια». Σίγουρα είναι μια αβάντα η προσπάθεια αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί και πως θα ωριμάσει και αυτό κατά τη γνώμη μου θα καθυστερήσει αρκετά, παρότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σωστό και θετικό. Αλλά, για να μπορέσεις να κινητοποιήσεις απέναντι στον εκφασισμό θέλει να έχεις πάρα πολλά και να εμπνεύσεις τον κόσμο.

Σχετικά με την εκδήλωση της Χ.Α στην Αίγλη του Ζαππείου

Η Χ.Α είναι ένας δημοκρατικά νομιμοποιημένος πολιτικός σχηματισμός. Συνεπώς ότι και να ματαιώσεις αν δεν το αντιμετωπίσεις το φαινόμενο ριζικά και ουσιαστικά, αυτό το πράγμα θα υπάρχει. Αν δεν αντιμετωπίσεις το φαινόμενο από τα κάτω, αν δεν τελειώσει η δίκη και να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, δεν θα υπάρχει ουσία. Στην τελευταία συνέντευξη του Κ.Μητσοτάκη το 2014, μου είχε πει ότι «την Χ.Α δεν την χτυπάς, την αφήνεις να δουλέψει μέσα της και να διαλυθεί από μόνη της». Ένας άνθρωπος που ήξερε πρόσωπα και πράγματα και ήταν καθαρός αστός πρότεινε να αφήσουμε αυτό το πράγμα να σβήσει, φυσικά με όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν περιμετρικά μέσω των κοινωνικών αντιδράσεων.

Σχετικά με τις αντιδράσεις στον Ν.Παππά

Το σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί», είναι ένα σύνθημα που ακούγεται χρόνια. Είναι αντιδράσεις οι οποίες λόγω της ταχύτητας της πληροφορίας γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές και αντιληπτές. Μετά το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή ενός θέματος που καθυστέρησε να λυθεί καμιά 20ρια χρόνια, ήταν προβλεπόμενα αυτά τα φαινόμενα να τα ζήσουμε και να τα ακούσουμε.

Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι το πως παρουσιάζονται οι αντιδράσεις στα ΜΜΕ. Παρουσιάζεται ένα τοπίο όπου είναι αλήθεια κατά 1 Μυριοστό κ κατά 99 μυριοστά είναι λάθος, άρα το θέμα είναι πως κάποιοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και παραπληροφορούν τον κόσμο. Το θετικό που υπάρχει σε όλο αυτό είναι ότι σε προεκλογικές εκστρατείες ο ακραίος λόγος ποτέ δεν δημιούργησε συνθήκη διακυβέρνησης σε δεξιές προτάσεις.

Εχει διαφορά το «είσαι προδότης» από το σύνθημα «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί». Το «είσαι προδότης» δεν απαξιώνει συνολικά την πολιτική, αντίθετα το «αλήτες, Προδότες, πολιτικοί», απαξιώνει συνολικά την πολιτική. Αυτό το σύνθημα ξεκίνησε από τα μέσα της 10ετίας του ’40 όταν επί κατοχής κατηγορούσαν τους Αριστερούς ως προδότες αυτοί που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, αυτοί που ωφελήθηκαν αργότερα και καρπώθηκαν τη συνθήκη. Δεν ξεχνάμε ότι οι επίγονοι αυτών που επωφελήθηκαν, οι επίγονοι του φασισμού είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μην μπερδευόμαστε με την μνήμη, γιατί αυτό «σκοτώνει» το πολιτικό σύστημα.

ροη ειδησεων