Αρχική Πολιτική Όλγα Νάσση: Σημαία μου ο αντιφασισμός

Όλγα Νάσση: Σημαία μου ο αντιφασισμός

«Βρίσκομαι στο χώρο της Αριστεράς, συνεχίζω την παράδοση της οικογένειάς μου. Είμαι και πάλι στη μάχη, και πάλι στο πλευρό του λαού, επιδιώκοντας λύσεις για μία πολύ κρίσιμη και πολύ επικίνδυνη στιγμή. Η σημαία μου τώρα, όπως και τότε, είναι ο αντιφασισμός», τονίζει μιλώντας στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Νάσση Olga Nassis, Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας, εγγονή του προέδρου κι ενός εκ των ιδρυτών του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και ανεξάρτητου βουλευτή συνεργαζόμενου με το ΚΚΕ Κώστα Νάσση.

Η Όλγα Νάσση Olga Nassis γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, στη Σικελία, ο πατέρας Έλληνας , Σισιλιάνα η μητέρα, από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων η οικογένεια του πατέρα, ο ο οποίος κατέφυγε επί χούντας στην Ιταλία, ενώ ο παππούς ήταν εξορία στη Λέρο. Παππούς ο πρόεδρος κι ενας εκ των ιδρυτών του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, και βουλευτής Κώστας Νάσσης, ανεξάρτητος βουλευτής συνεργαζόμενος για χρόνια με το ΚΚΕ. «Για λόγους επιβίωσης μείναμε στην Ιταλία. Το μεγάλο παράπονο του παππού να μάθουν τα εγγόνια καλά ελληνικά. Στη Μεσσίνα έχει πρώτη φορά ελληνικό σχολείο, έχει 300 έλληνες η πόλη, πρώτης, δεύτερης και σιγα σιγα και τρίτης γενιάς, όπως τα παιδιά μου», λέει.

Η πολιτική της ιστορία: διοργάνωσε και συμμετείχε σε αγώνες κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος από το πετρέλαιο της γης, συνεργάζεται με το περιοδικό Σισιλιάνι, στην εκστρατεία του κατά της Μαφίας που ιδρύθηκε από τον Τζουζέπε Φάβα, τον δημοσιογράφο που δολοφόνησε η Μαφία. Είναι επικίνδυνο, αλλά είναι καθήκον, λέει. Πρόσφατα της απονεμήθηκε το βραβείο για την καταπολέμηση της Μαφίας που έχει το όνομα του Σαλβατόρε Καρνεβάλε, του Σικελού συνδικαλιστή που δολοφονήθηκε από τη Μαφία.

«Στη Σικελία είναι καθήκον να πολεμήσεις τη Μαφία, μιλάμε για μία αυτόνομη περιφέρεια που είχε πολλούς πολιτικούς που καταδικάστηκαν για τη σχέση τους με τη Μαφία. Στη Σικελία η Μαφία δεν είναι απλώς ένα εγκληματικό γεγονός, αλλά είναι μία δύναμη που ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομίας και της πολιτικής, κι έχει επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας πια, και στη Ρώμη, είναι οι εγκληματίες με γραβάτα. Απέναντι σε αυτό το μοντέλο γεννήθηκαν κινήματα από τη δεκαετία του ΄40, και από τα κόμματα της Αριστεράς PCI, ΚΚ Ιταλίας , και από τους αγροτικούς αγώνες. Κινητοποίησαν δεκάδες χιλιάδες νέους με πρόσφατο παράδειγμα στις 21 Μαρτίου που έγιναν 200 εκδηλώσεις από το βορρά έως το νότο της Ιταλίας.

  • Αριστερή οικογενειακή παράδοση, συνέχεια στα βήματα της Αριστεράς; κάποιοι έγραψαν για υπεξαίρεση από το ΣΥΡΙΖΑ ονομάτων, ιστοριών και κληρονομιάς της Αριστεράς… Εσάς δε σας έχουν πιάσει ακόμη στο στόμα τους ….

«Βρίσκομαι στο χώρο της Αριστεράς, κι αν και δεν είναι ίδιες οι συνθήκες τότε με τώρα, συνεχίζω την παράδοση της οικογένειας μου είμαι και πάλι στην πάλη και πάλι στο πλευρό του λαού, επιδιώκοντας λύσεις για μία πολύ κρίσιμη και πολύ επικίνδυνη στιγμή. Πιστεύω πως η σημαία μου τώρα, όπως και τότε, είναι ο αντιφασισμός. Ο πατέρας μου ήρθε τότε στην Ιταλία και ήταν στους διοργανωτές που βοηθούσε την πατρίδα από την Ιταλία. Δεν τα συγκρίνω, αλλά με το ίδιο πνεύμα έρχομαι εδώ τη στιγμή που από εδώ δίνεται η μεγαλύτερη μάχη εναντίον της ανόδου του φασισμού, της ακροδεξιάς και του ρατσισμού που κυριαρχεί στην Ιταλία. Με μία κυβέρνηση στην Ιταλία ανοιχτά ξενοφοβική και ρατσιστική, όπου καθημερινά μειώνονται τα κοινωνικά δικαιώματα και τμε ον εκφασισμό της κοινωνίας.

  • Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί από τη στιγμή που βγήκε στο πολιτικό προσκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτικής και πολιτιστικής συζήτησης στην Ευρώπη, τόνισε όλες τις ευρωπαϊκές αξίες που είναι συνδεδεμένες τόσο με την αρχαιότητα, Δημοκρατία, αλληλεγγύη, όσο και με την σύγχρονη εποχή. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια τι σημαίνει αξιοπρέπεια και τι σημαίνει λαϊκή δύναμη. Εγώ τον παππού μου θυμάμαι ότι ποτέ δεν μίλησε για τα βασανιστήρια που υπέμεινε, ποτέ δεν μίλησε απαξιωτικά για τους βασανιστές του, ή ποτέ δεν παραπονέθηκε ότι είχε καταστραφεί ότι είχε δημιουργήσει στη ζωή του με πολλές δυσκολίες. Αυτό που θυμάμαι είναι έναν υπερήφανο, αξιοπρεπή άνθρωπο που είχε μεγάλη πίστη στις ιδέες και τα ιδανικά του κι ήταν πάντα στο πλευρό των αδύναμων. Κι εγώ έχω μεγάλη πίστη και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για αυτό που πιστεύω, για το μέλλον των παιδιών μου, των Ελλήνων και της Ευρώπης.

Για την Ομογένεια: Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μία φωνή της Διασποράς, να μπορέσουν και οι εκτός συνόρων Έλληνες να συμμετάσχουν, να μιλήσουν για τις ανάγκες τους και για την υπεράσπιση της Ελλάδας. Κι αυτό αφορά και τις ιστορικές ελληνόφωνες κοινότητες της Κάτω Ιταλίας, οι Γκρεκάνοι και οι Γκρέτσια Σαλεντίνα, που είναι παραδοσιακά προοδευτικές κοινότητες, είναι και πνευματικά κοντά στις ιδέες μας. Υπάρχει διαχρονική σχέση της ελληνόφωνης Ιταλίας με την Ελλάδα, και μάλιστα τελευταία έχει δημιουργηθεί ένα ευρύτερο φιλελληνικό κίνημα στην Ιταλία, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο της πολιτικής και πολιτιστικής συζήτησης στην Ευρώπη, όχι μόνο δηλαδή για τον Σωκράτη και τα κλασσικά θέματα, αλλά και για τη μάχη που δίνει για την Ευρώπη.

Θεωρώ βαθιά πολιτικό το κομμάτι της κουλτούρας. Η προώθηση του πολιτισμού είναι προώθηση των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας κλπ Κι αυτό έχουμε κάνει από τη ώρα που έγινα πρόεδρος των των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (περιλαμβάνει 15 Κοινότητες σε όλη την Ιταλία), η προώθηση της γλώσσας ταυτίζεται με την προώθηση των αξιών μας. Καταφέραμε με νόμο να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, η επέτειος θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

ροη ειδησεων