23.8 C
Athens
Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2019
Αρχική Απόψεις Υπονομεύοντας τη χώρα και την κοινωνία

Υπονομεύοντας τη χώρα και την κοινωνία

Χθες, Πέμπτη, γράφαμε στο TheFact: «Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και τη συμφωνία των τραπεζιτών, το ερώτημα είναι ποιος επιθυμεί την πολιτική σύγκρουση προβάλλοντας προσκόμματα στην έγκαιρη επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων αλλά και των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο».

Όλα έδειχναν ότι δεν θα μπορούσε να είναι ούτε ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο ούτε βέβαια ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα προσκόμματα ξεκινούν από το… ρετιρέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου και καταφθάνουν και οι σχετικές εισηγήσεις, θερμές ή ψυχρές των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης. Συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας», γράφαμε.

Σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών, με εκτεταμένο ρεπορτάζ επιβεβαιώνει τα παραπάνω: «Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν πως οδεύουμε σε λύση, κάποιες… παρατηρήσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, την Τετάρτη, μπέρδεψαν αρκετά την κατάσταση, σε σημείο που η κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω διαρροών ότι θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση της ρύθμισης σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η διαπραγμάτευση είχε κολλήσει λόγω μιας επιστολής του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία ενημέρωνε ότι όντως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες, αλλά παρατηρούσε πρόβλημα στο κομμάτι των συνεταιριστικών τραπεζών και της Attica Bank», γράφει ο Δημήτρης Τερζής.

Το φαινόμενο της υπονόμευσης της πολιτικής της Αθήνας αλλά κυρίως των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από το 2012 είχαν γίνει γνωστά τα «ραβασάκια» που έστελνε ο ΣΕΒ και το ΙΟΒΕ προς τους θεσμούς έτσι ώστε να περάσουν οι δικές τους επιθυμίες ως απαιτήσεις της δανειστών.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2012, ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, καταγγέλλοντάς απευθείας διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα δήλωνε: «Ο ΣΕΒ, ο ΙΟΒΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και διάφορα άλλα παρακλάδια κάνουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση και προσβάλλοντας τη χώρα». Ήταν τότε που με εντολές της τρόικας μετέτρεπαν παράνομα τα αποθεµατικά του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σε οµόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Ποιος ήταν τότε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012); Σωστά μαντέψατε. Ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο οποίος αμέσως μετά ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Η ίδια τακτική συνεχίστηκε σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τους ίδιους κύκλους που έκαναν «φροντιστήριο» στην τρόικα έτσι ώστε να πετύχουν από κοινού τους στόχους τους στα εργασιακά με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων, τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ-άουτ και την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας.

Από το 2015 και μετά, δίπλα στον ΣΕΒ, το παιχνίδι της υπονόμευσης εντός και εκτός Ελλάδας, το αναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία.

«Αυτοί που έχουν ευθύνη για εξόντωση λαού τελευταία χρόνια δεν επέδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επίσημη δήλωσή του μετά το τέλος του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τον Νοέμβριο του 2015, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε διαφοροποιηθεί στο μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό και τη μείωση των συντάξεων, τασσόμενη υπέρ των απαιτήσεων της τρόικας.

Δίπλα στους νεοδημοκράτες και εκλεκτά στελέχη της Δράσης και του Ποταμιού: Ολοι βέβαια θυμούνται το περίφημο «Βάστα Γερούν!» του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου ο οποίος προέτρεπε τον Γερούν Νταισλεμπλουμ να «βαστάξει γερά» και να «σπάσει τον Τσαμπουκά» του Γιάνη Βαρουφάκη που εκείνη την περίοδο εκπροσωπούσε την Ελλάδα ως υπουργός Οικονομικών.

Τι να θυμηθεί και τι να ξεχάσει κανείς. Η υπονόμευση είναι διαρκής και δεν αφορούσαν μόνο τα οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα αλλά πολλές φορές επεκτάθηκαν και στα εθνικά, με αποκορύφωμα της επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία πριν ακόμη πραγματοποιηθεί, η Νέα Δημοκρατία, είχε χαρακτηρίσει «απροετοίμαστη» και «άστοχη». Ξεπερνώντας κάθε όριο όταν μίλησαν για «ανταλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των …συντάξεων».

Τελευταίο κρούσμα οι πρόσφατες δηλώσεις Χρήστου Σταϊκούρα που ούτε λίγο ούτε πολύ «μαλώνει» τους θεσμούς γιατί «φοβήθηκαν τα νταούλια» των “μαρξιστών”. Επί της ουσίας της κριτικής για υπερφορολόγηση οικονομίας και κοινωνίας, “κιχ”». Ενώ χθες, Πέμπτη, δήλωσε: «Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι η σημερινή Κυβέρνηση επιλέγει, με την ανοχή των θεσμών, να θυσιάσει ένα ουσιαστικό επενδυτικό εργαλείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ασκήσει μια κοινωνικά άδικη και πελατειακή επιδοματική πολιτική».

Μετά από όλα αυτά πώς να μην κάνουν ο,τι περνάει από το χέρι τους για να μπλοκάρουν τη λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία;

ροή ειδήσεων