Αρχική Πολιτική Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την α΄ κατοικία

Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την α΄ κατοικία

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου η κυβέρνηση θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας και μάλιστα με τη συναίνεση των θεσμών.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί κοινής συναίνεσης, τότε οι δυο πλευρές θα έχουν βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις διαφωνίες, τις οποίες ξέφραζαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι διαφωνίες

Οι θεσμοί ενέμεναν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν ενστάσεις και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ήταν ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα, τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.

Την περασμένη Τρίτη, κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν διαφωνίες και για τις δύο κατηγορίες δανείων που η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει στην πλατφόρμα, δηλαδή τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας.

Στα βασικά επιχειρήματα που επικαλούταν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ήταν και το γεγονός ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης τόσο με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Τα κρίσιμα ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά είχαν να κάνουν:

  1. Με το όριο της αντικειμενικής αξίας, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Περιορισμός του ορίου σε χαμηλότερα όρια, θα σημάνει και τη μείωση του αριθμού των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.
  2. Με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Το συνολικό υπόλοιπο αυτών των δανείων ανέρχεται περίπου στα δύο δισ. ευρώ, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και σε αυτή την κατηγορία να ισχύσουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια. Οι δανειστές διαφωνούν έντονα με την ένταξη και μένει να φανεί αν στο αίτημα των θεσμών να μην ενσωματωθούν καθόλου τα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, με ένταξη μεν, αλλά με χαμηλότερα κριτήρια τόσο για το υπόλοιπο του ληξιπρόθεσμου δανείου όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια.
  3. Με το αίτημα της κυβέρνησης στην πλατφόρμα να μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. Οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε αυτό, ζητώντας το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα.
  4. Με τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Αυτές αφορούν τη συνολική αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης, δηλαδή την αξία των ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας για την οποία δόθηκε το κοκκινισμένο στεγαστικό δάνειο, αλλά και το ύψος των καταθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και το όριο των ακινήτων τα 100.000 ευρώ.

 

ροη ειδησεων