Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Η ΝΔ να περιφρουρήσει την εθνική επέτειο, να αποστασιοποιηθεί από ακροδεξιά στοιχεία"

«Η ΝΔ να περιφρουρήσει την εθνική επέτειο, να αποστασιοποιηθεί από ακροδεξιά στοιχεία»

Η συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ 1 για το φημολογούμενο κλίμα έντασης ενόψει των εορτασμών της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Αποσπάσματα της συνέντευξης

«Τα ΜΜΕ θα πάνε να καλύψουν δυο τρεις πόλεις σε όλη την Ελλάδα και την Τρίτη το πρωί θα μιλάνε για επεισόδια δήθεν λαϊκής αγανάκτησης. Θέλω να καλέσω από την ΕΡΤ1 τη ΝΔ εκ των προτέρων να αποστασιοποηθεί και να καλέσει είτε τις δυνάμεις της είτε εκείνους οι οποίοι σκέφτονται να προβούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις να καταγγείλει και να περιφρουρήσει τον εθνικό εορτασμό. Δεν είναι καμία δίκη προθέσεων αλλά το βλέπουμε ότι συστηματικά επιχειρείται και θα επιδιώξουν μέχρι τις ευρωεκλογές να καλλιεργήσουν ένα τέτοιο ζήτημα και δυστυχώς η ΝΔ επενδύει στη διχαστική ρητορική, επενδύει στη μισαλλοδοξία αλλά δεν καταλαβαίνει ότι ουσιαστικά με αυτή την πρακτική της ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά».

Σχετικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι μια εκτίμηση, είναι μια αίσθηση που δημιουργείται μέσα από την καθημερινή επικοινωνία από τον κόσμο και κυρίως από τον διάλογο που βασίζεται σε υπαρκτά γεγονότα. Στη φαρέτρα μας έχουμε πανοπλία επιχειρημάτων για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η χώρα μας πια βαδίζει ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν που τον οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην χρεοκοπία.

Σχετικά με τα δημοσκοπικά δείγματα

Στη σφαίρα της πολιτικής και μάλιστα παγκόσμια υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στην αξιοπιστία της σχέσης μεθόδου-αποτελέσματος. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στις εταιρείες αυτές. Εμείς έχουμε μια παράδοση από το 2012 και μετά στα δημοσκοπικά ευρήματα. Ποτέ δεν πέφτουν μέσα σε σχέση με τις εκλογικές μας επιδόσεις. Γίνεται μια προσπάθεια με έναν βάναυσο τρόπο να εργαλειοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Νομίζω σ’ αυτές τις εκλογές θα γίνει πολύ πιο έντονο το φαινόμενο τώρα.

Ο κόσμος ψηφίζει με βάση τα δικά του κριτήρια και με βάση τη φερεγγυότητα των προσώπων και θα έλεγε κανείς ότι δεν κινούνται στοιχισμένα, άρα δεν μπορούν να βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει το πολιτικό σύστημα και το οποίο είναι κέρδος για τη Δημοκρατία είναι ότι για πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική και δημιουργεί όρους για μια άνθηση της συμμετοχής των πολιτών, μια κουλτούρα συνεργασιών που θα οδηγήσει σε συνεργασίες στις εθνικές εκλογές, πράγμα που δεν συνέβαινε με τον προηγούμενο καλπονοθευτικό νόμο.

Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κάνουμε μια μονοδιάστατη προσπάθεια. Έχουμε μια προσπάθεια αμφίπλευρης διεύρυνσης η οποία κατατείνει να δημιουργήσει μια ευρύτατη αριστερή προοδευτική συμμαχία η οποία μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις δημοκρατικές έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εναλλακτική πρόταση στην εποχή μετά τα μνημόνια τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Δεν επιχειρούμε μια προσπάθεια υποκατάστασης της κεντροαριστεράς.

Συνδιαλεγόμαστε με άλλες κινήσεις με όρους ισοτιμίας για να δημιουργήσουμε την κίνηση-ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς και σε ενδεχόμενη ενίσχυσή της.

Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη και του ίδιου του χώρου. Είναι πολιτικά τραγική η θέση του για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γεννηματά δεν κλείνει το μάτι στη ΝΔ, ουσιαστικά έχει στρέψει το πρόσωπό της προς τη ΝΔ του κ. Σαμαρά που έχει αναδειχθεί σαν μια δύναμη που υιοθετεί και ταυτοποιείται με την ακροδεξιά.

 

 

 

ροη ειδησεων