Αρχική Οικονομία HSBC: Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει συμπαγής

HSBC: Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει συμπαγής

Θετική είναι η έκθεση της HSBC, σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς, όπως αναφέρεται σε αυτήν, «παραμένει συμπαγής».

Σύμφωνα με όσα αποκόμισε η αντιπροσωπίας της, από την επίσκεψή της στη χώρα μας, οι βουλευτικές εκλογές είναι πιθανότερο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, ωστόσο, υποτιμούν συστηματικά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επισημάνθηκε και στη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, η HSBC εκτιμά ότι δεν μπορούν ν’ αποκλεισθούν προεκλογικά «δώρα» από την κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η ΝΔ κάνει λόγο για σημαντικές περικοπές φόρων εάν αναλάβει την εξουσία.

Όμως, όπως επισημαίνει ο οίκος, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, τα περιθώρια περικοπών φόρων είναι περιορισμένα, ειδικά χωρίς να επηρεασθούν οι επενδύσεις.

Επιπλέον, βλέπει με πολύ καλό μάτι το γεγονός ότι προχωρά η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς αποτρέπει τον κίνδυνο νέων εκλογών το 2020.

Πέραν του κ. Τσακαλώτου, τα στελέχη της HSBC συναντήθηκαν και με άλλους υπουργούς, διοικήσεις εγχώριων τραπεζών, στελέχη της ΝΔ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα δεν επηρεάσθηκε από το τελευταίο «φρενάρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης, ενώ η ανάπτυξή της επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς.

Ωστόσο, παρατηρεί και ότι υπάρχει και μια μεταρρυθμιστική «κόπωση», ενώ τα επίπεδα των επενδύσεων δεν είναι τόσο υψηλά όσο εκτιμά ότι θα έπρεπε.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι είναι πλήρως καλυμμένη τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η HSBC σημειώνει ότι συνεχίζεται η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και υπάρχει σιγουριά από την πλευρά των τραπεζιτών ότι μπορούν να πετύχουν την αναδιάρθρωση των ισολογισμών στην οποία στοχεύουν.

Η ανάπτυξη

Η εικόνα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη παραμένει «φωτεινή», τονίζει ο οίκος, αν και χαρακτηρίζει «μικρή απογοήτευση» την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Παρά ταύτα, υπογραμμίζει ότι ανάπτυξη το 2018 ήταν 1,9% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και μια δεκαετία και η κατάσταση βελτιώνεται σε πολλούς τομείς, ενώ προηγουμένως αφορούσε κυρίως στον τουρισμό (που καλύπτει 20% του ΑΕΠ).

Ακόμα, καταγράφει βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, καλύτερη εικόνα στην οικοδομή αλλά και αύξηση στις τιμές των κατοικιών για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

«Εξαιρετικές» χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις του εξαγωγικού τομέα, ο οποίος εμφανίζεται να μην έχει επηρεαστεί από την επιβράδυνση, ειδικά στην ευρωζώνη.

  • Ετικετες
  • HSBC

ροη ειδησεων