Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Θλιβερή η εξαγωγή μικροκομματικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη, από την κ. Γεννηματά"

«Θλιβερή η εξαγωγή μικροκομματικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη, από την κ. Γεννηματά»

«Θλιβερή η εξαγωγή μικροκομματικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη, από την κ.Γεννηματά», δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel

Η συνέντευξη

Το Ψηφιακό ΚΕΠ

Μόνο μέσα στο 2018 έχουν διεκπεραιωθεί πάνω από 8 εκατ. υποθέσεις μέσω των ΚΕΠ, εκ των οποίων πάνω από 7 εκατ. έγιναν online ή με αίτημα online και απλά ο ενδιαφερόμενος πήγε και παρέλαβε τη βεβαίωση που είχε αιτηθεί.

Το ψηφιακό ΚΕΠ είναι το ΚΕΠ της επόμενης ημέρας, της νέας εποχής της ψηφιοποίησης και θα τρέξει μέσα σε μια διετία. Φέτος την πρώτη χρονιά με το να αναβαθμίσουμε ακόμη περαιτέρω τις διάφορες ήδη υποθέσεις που περνάνε από τα ΚΕΠ, να γίνουν πιο γρήγορες και πιο ψηφιακές. Η απόληξη όμως μετά από δύο χρόνια θα είναι ο πολίτης, ο εργαζόμενος ή ο επαγγελματίας να μπορεί από το σπίτι ή από το γραφείο του ακόμη και από τη φορητή συσκευή να παίρνει online τα δικαιολογητικά που θέλει. Επίσης θα υπάρχει και ένα άλλο θέμα το οποία λέγεται «Διαδικασία της άπαξ αιτήσεως δικαιολογητικού», δηλαδή αντί να πηγαίνεις να μαζεύεις δικαιολογητικά και βεβαιώσεις, όταν είναι βεβαιώσεις που δεν χρειάζεται να ανανεωθούν, θα υπάρχει μια θυρίδα για τον πολίτη όπου την επόμενη φορά που θα χρειαστείς κάτι απλώς θα το τραβάει το ΚΕΠ από την θυρίδα.

Νομίζω ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο και η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης δημιουργεί και όρους διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και πάνω από όλα είναι χρήσιμη για τον πολίτη και για τη ζωή όλων μας. Είναι πραγματική μεταρρύθμιση. Λόγω του νεοφιλελευθερισμού, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ταυτίστηκε η έννοια της μεταρρύθμισης με την απορρύθμιση, με την κατάργηση των δομών πρόνοιας της παιδείας και της υγείας και γενικά με τη λιτότητα και την ύφεση. Δεν είναι αυτό. Οι αναγκαίες αλλαγές είναι για να μπορέσει, φυσικά, να λειτουργήσει η δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος και να υπάρχει ανάπτυξη με ίσους όρους, και πάντα υπέρ του πολίτη και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

  • Γιατί εμφανίζονται περισσότεροι μετακλητοί στο γραφείο σας;

Υπάρχει αυτό το κλίμα. Η παραφιλολογία που λέει ότι ξαφνικά μπαίνουν οι ημέτεροι και μάλιστα χωρίς γραφειοκρατία. Να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και να είμαι κατηγορηματική. Δεν υπάρχει κανένας τακτικός υπάλληλος που να προσλαμβάνεται στο ελληνικό δημόσιο, ούτε και συμβασιούχος που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος να μην περνά από διαδικασίες ΑΣΕΠ. Αυτό είναι δεδομένο.

Σχετικά με τους μετακλητούς, να πούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι: Είναι οι σύμβουλοι, το προσωπικό, οι γραμματείς, που υπάρχουν και υπήρχαν ανέκαθεν, είτε στα υπουργικά γραφεία, είτε στους βουλευτές, είτε στην Τ.Α στους δημάρχους, στους περιφερειάρχες, για να τους βοηθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Πρίν το 2015 δεν υπήρχε η πλήρης καταγραφή των μετακλητών θέσεων. Μετακλητοί λέγονται γιατί η θητεία τους τελειώνει όταν τελειώνει και η θητεία του θεσμικού προσώπου που υποστηρίζουν για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Από το 2015 και κυρίως από το 2016 και μετά, όταν αναβαθμίστηκε πλήρως η απογραφή του προσωπικού του δημοσίου που τηρείται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πλέον μπήκαν όλες οι περιπτώσεις των μετακλητών όπως σας είπα. Αυτό παρουσιάστηκε από την πλευρά της ΝΔ ως διόγκωση του κράτους με ημέτερους. Και επειδή προκλήθηκα επανειλημμένα πάνω σ’αυτό, είπα χαριτολογώντας ότι το δικό μου γραφείο έχει 12 συμβούλους όταν ο τελευταίος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της ΝΔ, που ήταν ο κ. Μητσοτάκης είχε 50 και αυτά έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

  • Το Προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου «παγώνει». Θα παγώσουν και οι προσλήψεις που είχατε προαναγγείλει;

Ούτως ή άλλως, εξαρχής το ζητούμενο ήταν η συμφωνία μεταξύ Πολιτείας- Εκκλησίας, όπου θα έλυνε ένα πρόβλημα από την σύσταση του Ελληνικού κράτους. Το ζήτημα των προσλήψεων ήταν δεύτερο και δεν αφορούσε το 2019. Για το 2019 με βάση τον κανόνα 1 προς 1 έχουν μπει πλήρως οι προτεταιότητες μας, η υγεία που ανακοινώσαμε με τους υπουργούς Υγείας 2.500 θέσεις εργαζομένων, είναι η Παιδεία με τις 4.500 θέσεις για την Ειδική Αγωγή, γιατί δεν μπορεί τα σχολεία αυτά να είναι τα τελευταία που ανοίγουν και να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός «κατώτερου θεού», είναι η Βοήθεια στο Σπίτι, ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικογένεια, είναι τα ΚΕΠ που επιτέλους μετά από 10 χρόνια θα κάνουμε προσλήψεις σε 155 οργανικές θέσεις που ήταν κενές, πράγματα δηλαδή που στοχεύουν ακριβώς στην καρδιά του κοινωνικού κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

  • Το νέο πλαίσιο προστασίας της Α’ Κατοικίας μπορεί να επιδεινώσεις τις σχέσεις Ελλάδας- Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Υπάρχει απόλυτη αναγνώριση για την προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα και όλοι οι πολιτικοί άλλων χωρών που μιλάνε για τη χώρα μας αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα με το σπαθί της βγήκε έξω από τα μνημόνια. Πρέπει και καλά κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αποσαφηνίζει ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Σαφώς πρέπει να λύσουμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία πρώτα απ’ όλα εμείς τα έχουμε ανάγκη, όπως είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων και η προστασία της Α’ Κατοικίας. Υπάρχει λοιπόν το μήνυμα που έχει περάσει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους θεσμούς και θα υπάρξει τελικά συμφωνία και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις Μοσκοβισί που είπε ότι μέχρι τις 5 Απριλίου θα έχει υπάρξει συμφωνία. Δεν είμαστε σε μνημόνια και επιτήρηση, έχουμε ένα βασικό στόχο στην οικονομία όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης

  • Τσίπρας και Γεννηματά

Θεωρώ ότι δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του κάνουν ότι μπορούν να αυτό-απομονώνονται και τελικά να εκθέτουν και τον δικό τους πολιτικό χώρο. Σαφώς είναι δικό τους πρόβλημα, αλλά όταν κάποιος πηγαίνει στο εξωτερικό, το πρώτο ζήτημα που τον ενδιαφέρει είναι να εκφράζει τα συμφέροντα της χώρας του με τις πολιτικές του απόψεις και όχι να κάνει εξαγωγή μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ μεγάλο κύρος στην σοσιαλιστική οικογένεια της Ευρώπης, που και εγώ έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια, αυτό φάνηκε και όταν είχε έρθει ο Ο.Μπούλμαν στην Ελλάδα αλλά και από όλες τις δηλώσεις του χώρου. Λυπάμαι για την εικόνα της και τελικά ο καθένας εκτίθεται με αυτά που λέει.

Η ανάγκη σήμερα είναι να υπάρχει μια συνάντηση και μια συνένωση δυνάμεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που είναι μπροστά μας, την ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό που συνεχώς διολισθαίνει προς μια ακροδεξιά κατεύθυνση και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα μέσα στην Ευρώπη και υπονομεύει την ενότητά της και θεωρώ ότι το μήνυμα που περνάει στις Βρυξέλλες είναι αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι, «αυτή είναι η ώρα για να υπάρχει ένα προοδευτικό στίγμα στην Ευρώπη».

  • Για την 25η Μαρτίου και το υπο διαμόρφωση κλίμα έντασης

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή η λογική και την ζήσαμε με την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι απαράδεκτες αυτές οι λογικές και ακόμη πιο απαράδεκτο είναι να μην υπάρχει και η καταδίκη που πρέπει.

 

 

 

 

ροη ειδησεων