Αρχική Πολιτική Κουβέλης: Δεδομένη η προστασία της πρώτης κατοικίας

Κουβέλης: Δεδομένη η προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην αναγκαιότητα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Πρακτορείο FM».

Άλλωστε, όπως εξήγησε, αυτή είναι η μοναδική απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

Παράλληλα τόνισε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη, αφού πια η Ελλάδα δεν υπόκειται σε έλεγχο και -κατά συνέπεια- η κυβέρνηση είναι αυτόνομη όσον αφορά στην οικονομική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης απάντησε:

Για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

«Έχουν αρχίσει οι σχετικές επενδύσεις και νομίζω ότι θα πάρει καινούρια ζωή το λιμάνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμώ ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα γίνει επενδυτικός πόλος. Η εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος από διάφορες χώρες αποτελεί συγκεκριμένο σημάδι, ότι η ανάπτυξη του λιμανιού είναι σχεδόν βέβαιη. Όπως ανάπτυξη των λιμανιών θα έχουμε και με τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων για τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας».

Για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες είναι η Βόρεια Μακεδονία

«Διαμορφώνεται ένα καινούριο πεδίο οικονομικής συνεργασίας και αυτό θα συμβάλει στην πραγματική αναπτυξιακή διαδικασία, όχι μόνο του λιμανιού αλλά και της χερσαίας περιοχής της Μακεδονίας».

Για τη συγκρότηση του μετώπου της Αριστεράς και τα Κεντροαριστεράς

«Η σοσιαλδημοκρατία διαμόρφωσε, εγκαταλείποντας βασικές της θέσεις, ένα πεδίο να αναπτύσσεται η Δεξιά, πολλές φορές και με ακροδεξιές εκδοχές, όπως επίσης είναι γεγονός ότι παραχωρήθηκε ένα έδαφος προκειμένου να αναπτύσσεται ο νεοφιλελευθερισμός. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και στη χώρα μας. Αλλά συνολικότερα είναι ένα ζήτημα που αφορά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικής πολιτικής και νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής πολιτικής, πολλές φορές και με ακροδεξιές εκδοχές, είναι υπαρκτή. Και αυτή η διαχωριστική γραμμή βαθαίνει. Κατά συνέπεια όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο περιεχόμενο μιας προοδευτικής πολιτικής πρέπει να συγκλίνουν, να διαμορφώσουν έναν πόλο, προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς η οποία έχει και πολλές εκφάνσεις φασιστικού χαρακτήρα. Όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ή αυτοαναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία και στην προοδευτική πολιτική οφείλουν να συγκλίνουν για να διαμορφώσουν αυτόν τον προοδευτικό πόλο».

Για το αν θα προκύψει συνασπισμός κομμάτων

«Όταν αναφέρομαι στην ύπαρξη δύο πόλων, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί επιλογή για τη δημιουργία ενός νέου δικομματισμού. Τα κόμματα μπορούν να έχουν το δικό τους αυτοπροσδιορισμό, αλλά, πέραν αυτού, οι συνεργασίες, οι συγκλίσεις, οι ωσμώσεις πολιτικών που περιέχουν το προοδευτικό στοιχείο, είναι αναγκαίες».

Για το ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εκλαμβάνει ως απειλή την πρόσκληση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου

«Δεν πρέπει να αισθάνεται το ΚΙΝΑΛ απειλούμενο. Είναι άλλο ζήτημα η δημιουργία του πόλου και εντελώς διαφορετικό η ύπαρξη των κομμάτων. Κανένας δεν επιδιώκει, ούτε να «λεηλατήσει», ούτε να εξαφανίσει τον αυτοπροσδιορισμό των επιμέρους κομματικών σχηματισμών».

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και για το τι θα προκύψει από το αποτέλεσμά τους για την πορεία της κυβέρνησης

«Οι ευρωεκλογές και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην Ευρώπη είναι ένα κρίσιμο μέγεθος αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το δεδομένο ότι στη βάση μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μίας πολιτικής λιτότητας που αφήνει τεράστια κοινωνικά στρώματα έξω από τα αποτελέσματα της οικονομίας, έχει οδηγήσει σε αυτό που επιλέγω να ονομάζω ‘’ευρωπαϊκό φυγοκεντρισμό’’.

Είναι κρίσιμο μέγεθος ο συσχετισμός που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωεκλογές θα έχουν όμως και χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. Θα έχουμε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική πολιτική. Και εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία που διαμορφώνει, θα έχει ένα πάρα πολύ καλό και σημαντικό αποτέλεσμα».

Για την εκτίμηση της ΝΔ ότι «θα έχει νίκη σε όλες τις κάλπες»

«Αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται ως αναγκαίος προεκλογικός λόγος, προκειμένου η ΝΔ να διασφαλίσει, όπως πιστεύει, συσπειρώσεις ή προσελεύσεις ψηφοφόρων στις κάλπες της».

Για την προστασία της α΄ κατοικίας και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες αν χρειασθεί

«Η χώρα έχει βγει από την επιτήρηση. Και η όποια συζήτηση γίνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας γίνεται αναφορικά με τη διαδικασία που έχει σχέση με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, πρέπει ν’ αποκρουσθεί ως αβάσιμος ο λόγος της αντιπολίτευσης ότι εμφανίζεται και πάλι η επιτήρηση. Δεν πρόκειται περί αυτού. Άλλωστε όλες οι χώρες οι οποίες έχουν βγει από ανάλογα προγράμματα δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Η κυβέρνηση, κατά συνέπεια, έχει την αυτονομία της στη βάση της οικονομικής της πολιτικής, συνυπολογίζοντας και τις απόψεις των εταίρων, να προχωρήσει και θα προχωρήσει στη ρύθμιση, όπως ακριβώς την επιλέγει. Το στοιχείο της μονομερούς τοποθέτησης δεν θα πρέπει να το αποκλείουμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αξία των ακινήτων τα οποία θα ενταχθούν στη ρύθμιση».

ροη ειδησεων