Αρχική Πολιτική Να αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας ζήτησε ο Κατρούγκαλος από την Τουρκία

Να αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας ζήτησε ο Κατρούγκαλος από την Τουρκία

Για επανεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε ακόμη ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου εμείς κατεξοχήν εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», πράγμα που ερμηνεύεται σαν πρόσκληση στην γείτονα χώρα να υπογράψει τη σχετική διεθνή συνθήκη για να λυθούν τα αντίστοιχα θέματα.

«Συνεχής διάλογος που να βελτιώνει τις μεταξύ μας σχέσεις και να επανενεργοποιηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών, αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος. Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών:

«Ευχαριστώ από τη μεριά μου τον φίλο Μεβλούτ για το καλωσόρισμα και για την πολύ θερμή φιλοξενία. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας πριν από λίγο καιρό στην Αγκυρα. Είναι κάτι που προσπερνά τις δύο χώρες αλλά οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν το παράδειγμα, το πως μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη με σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου

Ο Μεβλούτ πριν λίγες ημέρες ήταν στη Ν.Ζηλανδία όπου διαπράχθηκε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, όχι εναντίον Μουσουλμάνων, εναντίον της ανθρωπότητας, εναντίον της ειρηνικής συνύπαρξης.

Σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας – Διεθνές Δίκαιο

Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των Πολιτισμών, πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών που πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και να δίνει λύσεις στα προβλήματα, εκεί όπου υπάρχουν.

Κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι ακριβώς το πως θα εξασφαλίσουμε το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους, όπως το περίφημο μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ και βρίσκοντας τρόπους για να συζητήσουμε την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν.

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ανοικτοί και στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. του Τουρκικού Λαού αλλά και της Ελλάδας να έχει μια φιλική Ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα. Και φυσικά επαναλαμβάνω ότι το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών το δίνει το Διεθνές Δίκαιο, όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος μου ο Μεβλούτ.

Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες

Εμείς θεωρούμε πως η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα. Εμείς στα θέματα της ενέργειας έχουμε υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου, και είναι αυτονόητο δικαίωμά της να αυτοδιαχειρίζεται το ζήτημα της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Είναι προφανές όμως ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου εμείς κατεξοχήν εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές.

Αποκατάσταση Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας, σε θέματα πολιτισμού, σε θέματα κατανόησης μεταξύ των λαών. Και οι δύο πλευρές έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για την αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων στις δύο μας χώρες. Εμείς ιδιαίτερα φροντίζουμε να αναστηλωθεί το Μουράτ Ρέις στην Ρόδο, το τέμενος του Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο και με χαρά άκουσα από τον φίλο Μεβλούτ ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας της Σουμελά και με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου αυτή τη χρονιά θα μπορέσει να ξαναγίνει η λειτουργία εκεί όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη Χάλκη θα θεωρούσαμε ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός την επαναλειτουργία της Σχολής εκεί. ως ένα δείγμα ότι είναι δυνατός ο διάλογος μεταξύ του Ισλάμ με τον Χριστιανισμό. Πέρα από αυτό όμως αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών, αλλά, δυνατότητα συνύπαρξης, προς όφελος των λαών μας

Μιλήσαμε και για την Μουσουλμανική μειονότητα – όπως την προβλέπουν οι συνθήκες- και του είπα ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε κάθε ενδιαφέρον και υποχρέωση να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευσή τους. Επίσης κουβεντιάσαμε και για τα δικαιώματα της μειονότητάς μας στην Κωνσταντινούπολη και του έθεσα ένα ζήτημα που νομίζω θα αντιμετωπισθεί θετικά, για την ανάγκη να αντικατασταθεί η Διοίκηση στα Βακούφικά Ιδρύματα.

Συμφωνήσαμε όμως και για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας για ένα οικονομικό φόρουμ που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη προετοιμάζοντας και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη, όπως έχουν συμφωνήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Με λίγα λόγια, θέσαμε ένα πρόγραμμα που με μικρά βήματα, χωρίς να θέλουμε να θέσουμε μεγαλεπήβολους στόχους, να βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο που να βελτιώνει την κατάσταση.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- Κυπριακό

12 Απριλίου είναι η συνάντηση σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, το που βρισκόμαστε και συμφωνήσαμε να έχουμε και την πρώτη άτυπη συζήτηση για το που βρισκόμαστε και στο μείζον θέμα του Κυπριακού. Εμείς θεωρούμε το Κυπριακό πάνω απ’ όλα σαν ένα θέμα εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, η Ελλάδα εστιάζει αποκλειστικά στο θέμα της διεθνούς της διάστασης και θεωρεί ότι όλα τα άλλα θέματα που αφορούν τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων είναι θέματα αποκλειστικά δικά τους, αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο να επιλύσουμε τη διεθνή διάσταση με τις πάγιες δικές μας θέσεις, την ανάγκη να αντικατασταθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Ο στόχος της επόμενης συνάντησης δεν είναι να διαπραγματευθούμε επάνω σε αυτά τα θέματα, αλλά να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε πάλι βήμα – βήμα για το ποιος θα έιναι ο μηχανισμός των εγγυήσεων.

Συζητήσαμε και για θέματα που αφορούν την ναυτιλιακή συνεργασία και θα γίνει και συζήτηση πάλι σε αυτό το θέμα, να προχωρήσουμε την τουριστική συνεργασία, μίλησα στο Μεβλούτ για μια πρωτοβουλία της κ. Κουντουρά για ένα Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού και Αθλητισμού και έδειξε θετικό ενδιαφέρον.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ελπίζουμε ότι πράγματι μπορεί να ξεκινήσει  μια περίοδος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των δύο κρατών μας, αποκλιμάκωσης καταρχήν της έντασης και στη συνέχεια προώθησης και του διαλόγου ώστε σιγά σιγά να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν.

Ευχαριστώ ξανά τον Μεβλούτ για την πολύ θερμή φιλοξενία».

ροη ειδησεων