Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Τρ. Αλεξιάδης: Η κ. Γεννηματά δεν έχει επαφή με την πολιτική πραγματικότητα

Τρ. Αλεξιάδης: Η κ. Γεννηματά δεν έχει επαφή με την πολιτική πραγματικότητα

«Το να βγαίνει κάποιος και να λέει αυτά που λέει η κ. Γεννηματά, δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την πολιτική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο πολιτικός χώρος πρέπει να χαρακτηρίζεται από άλλη φρασεολογία και από άλλα πολιτικά επιχειρήματα», δήλωσε στο Open ΤV ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, π.αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνέντευξη

  • Υπάρχει γκρίνια για τους νεοεσερχόμενους του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και για τη συμμετοχή, πρώην στελεχών του, στο ευρωψηφοδέλτιο;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μέσα στην Κ.Ο του κόμματος υπήρχε διάλογος, όπως πρέπει να υπάρχει, γιατί δεν είναι ένα πεδίο που μιλάει μόνο ο αρχηγός και οι από κάτω χειροκροτάνε, αυτά συμβαίνουν σε άλλα κόμματα, δεν έχουμε τέτοια λογική. Κατατέθηκαν στον διάλογο διάφορες προσεγγίσεις και κριτικές και σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε γκρίνια και κόντρα, όπως θέλουν μερικοί να δείξουν ότι πάμε με προβλήματα συντονισμού στις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχουν αυτά.

Στο θέμα της σύγκλισης, κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι υπάρχει θέμα σύγκλισης του προοδευτικού πόλου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ίσως το μοναδικό σημείο που όλες οι τάσεις και τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει αυτός ο προοδευτικός πόλος, διότι όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές και τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές, και όσο έχουμε μπροστά μας τις εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες, είναι σαφές ότι θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές λογικές. Θα συγκρουστεί η λογική των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να μας επιστρέψουν στο χθες και η λογική των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βαδίσουμε στο αύριο, μέσα από ένα ευρύτατο μέτωπο που θα ξεκινάει από τον χώρο των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών και θα περιλαμβάνει το χώρο της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Πως θα συγκλίνετε με την Φ. Γεννηματά όταν σας προσάπτει κατηγορίες με πολύ βαριές εκφράσεις;

Δεν θέλω να κάνω διαγωνισμό με τις εκφράσεις της κ. Γεννηματά που δεν βοηθάνε τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ούτε βοηθούν τον πολιτικό πολιτισμό. Αυτοί που τις χρησιμοποιούν έχουν και την ευθύνη αυτών των πολιτικών λόγων, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση μαζί της.

Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύγκλιση των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων, αλλά δυστυχώς η κ. Γεννηματά και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν αυτή την αναγκαιότητα, ο καθένας στην πολιτική παίρνει και τις ευθύνες του, καταθέτει τις προτάσεις του στο λαό και κρίνεται.

Αυτά τα περί «απόγνωσης του Πρωθυπουργού», είναι ανεξήγητα. Ο Πρωθυπουργός, το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα που έχει τεράστιες επιτυχίες στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, είναι στην καλύτερη φάση επιβεβαίωσης του πολιτικού του ρόλου και στα όσα έχει κάνει από το 2015.

Το να βγαίνει κάποιος και να λέει αυτά που λέει η κ. Γεννηματά, δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την πολιτική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο πολιτικός χώρος πρέπει να χαρακτηρίζεται από άλλη φρασεολογία και από άλλα πολιτικά επιχειρήματα.

Σέβομαι και αγαπώ τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ, είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σέβομαι όμως τους αγώνες του και την διεύρυνση που έκαναν σε άλλες εποχές.

  • Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν πίσω από τη ΝΔ…

Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μέχρι και 22% πίσω, έχουμε συνηθίσει από τις δημοσκοπήσεις, αλλά στις εκλογές μετά τα αποτελέσματα ζητάνε συγνώμη. Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα έπεσαν έξω 8%. Είμαστε σε μια ανοιχτή πολιτική μάχη, δεν θα υπάρχει αυτή η διαφορά και μάλιστα θα είμαστε το πρώτο κόμμα.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο κάθε κόμμα είναι με ποιούς θα συνεργαστεί αν δεν είναι πρώτο. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα συνεργαστούμε με την ΝΔ και την Χρυσή Αυγή. Ας ξεκαθαρίσουν και οι υπόλοιποι.

Το προγραμματικό σχέδιο με το οποίο εμείς θα πάμε στις εκλογές και μετά τις εκλογές, είναι αυτό που μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη.

Και επειδή με ρωτήσατε ποιες εταιρείες έδειχναν μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών του 2015 ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, δείχνω τους πίνακες:

1.Εταιρεία Rass, 15 /9/2015- Μπροστά η ΝΔ με 0,5%, έπεσε έξω κατά 8%

2. Πανεπιστήμιο Μακεδονία- ΣΚΑΙ, 16/9/2015 – Μπροστά η ΝΔ με 0,5%, έπεσε έξω κατά 8%

Σε ότι αφορά λοιπόν το ζήτημα αυτό, δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις

Σχετικά με τα Δελτία Τύπου της ΝΔ: Καλό είναι ο κ. Μητσοτάκης να διαβάζει λίγο, και μάλιστα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που είναι εφημερίδα που τον στηρίζει. Τον Μάιο του 2011 η εφημερίδα αυτή είχε ένα πολύ ωραίο άρθρο που εξηγούσε τον Λατούς και την θεωρία του. Είναι αυτή η καινούρια αντίληψη και πολύ σωστή προσέγγιση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν στη χρεοκοπία και που ευθύνονται για τα ζητήματα περιβαλλοντικής καταστροφής και τα προβλήματα υγείας και κοινωνικών ανισοτήτων, και εμείς αναζητούμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Ρωτάτε πως πάμε με τα ζητήματα της ανεργίας. Η ΕΡΓΑΝΗ, τον Φεβρουάριο του 2019 κατέγραψε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 28.000, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν κάτι πολύ σημαντικό και πέτυχε.

  • Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία

Ολοκληρώνεται ο διάλογος και τις επόμενες μέρες θα έρθει το ν/σ στη Βουλή και θα ψηφιστεί.

ροη ειδησεων