Αρχική Απόψεις «Μοναχικοί λύκοι» με μεγάλες... διαδικτυακές παρέες

«Μοναχικοί λύκοι» με μεγάλες… διαδικτυακές παρέες

Στην εποχή που τα video games έχουν φέρει ακόμα και την προσομοίωση ενός μακελειού στην πολυθρόνα του σπιτιού μας και που χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου χαζεύουν -σε ιστοτόπους όπως το live leak- πραγματικές σφαγές ανά τον κόσμο τρώγοντας το κολατσιό τους, η τρομοκρατική επίθεση στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας ήλθε να σοκάρει την κοινή γνώμη.

Να οφείλεται στο γεγονός ότι περάσαμε στο επίπεδο της ζωντανής μετάδοσης μιας σφαγής; Άραγε φθάσαμε πια στα έσχατα, όσον αφορά στη βία που μπορεί να «χωνέψει» το στομάχι του δυτικού κόσμου;

Για τον μακελάρη του Κράιστσερτς, Μπρέντον Τάραντ, φαίνεται ότι η κοινή γνώμη έπαιζε σημαντικότατο ρόλο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, πριν από την αποτρόπαια πράξη του, έγραψε ένα ανώνυμο μήνυμα στο 8chan: ένα φόρουμ όπου τακτικά κάνουν την εμφάνισή τους ρατσιστικά ή εξτρεμιστικά σχόλια;

Για τον ίδιο, αυτή η πράξη ήταν σαν μια προαναγγελία κυκλοφορίας μιας πολυαναμενόμενης ταινίας τρόμου ή ενός shooter video game (είναι μανιώδης παίκτης).

Στο ίδιο μήνυμα, επισύναψε και το 87 σελίδων «μανιφέστο» του, ενώ, παράλληλα, παρέπεμπε τους «οπαδούς» του στη σελίδα του στο Facebook, όπου εμφανίσθηκε η ζωντανή μετάδοση.

Ένα ερώτημα που γεννάται, είναι πώς αντέδρασαν οι χρήστες του παραπάνω ιστοτόπου. Γενικότερα, πώς αντέδρασαν όλοι οι χρήστες αντίστοιχων ιστοτόπων ή οι «ακόλουθοι», οι οπαδοί αντίστοιχων ακροδεξιών στοιχείων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διότι, εάν πούμε ότι το πρόβλημα περιορίζεται στο διαταραγμένο μυαλό του κάθε Τάραντ, μάλλον, είτε στρουθοκαμηλίζουμε, είτε δεν καταλαβαίνουμε, είτε επιχειρούμε σκοπίμως να λειάνουμε τις σχετικές επιφάνειες.

Ηθικοί αυτουργοί υπήρχαν και θα υπάρχουν και μάλιστα κατά χιλιάδες, σε κάθε όμοια ή παρόμοια περίπτωση. Και όποιος το αμφισβητεί, μπορεί να περιπλανηθεί σε πολυάριθμα φόρα του κυβερνοχώρου, όπου διατυπώνονται απόψεις περί «νέων σταυροφοριών», «οριστικών λύσεων» και πολλών άλλων μεσαιωνικών – ναζιστικών αντιλήψεων.

Μια εύλογη διαπίστωση, λοιπόν, είναι ότι, σήμερα, τέρατα όπως ο Τάραντ δεν νιώθουν «μόνα». Αντιθέτως, η λειτουργία του παραπάνω συνονθυλεύματος, κάνει τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους» να αισθάνονται ότι εκπροσωπούν έναν κόσμο και τον σκοπό του.

Και με αυτόν τον κόσμο, ο 28χρονος Αυστραλός θέλησε αρχικά να μοιρασθεί την ανυπομονησία και τον ενθουσιασμό του, για το έγκλημα που επρόκειτο να διαπράξει, κι έπειτα να το μεταφέρει live στην οθόνη τους. Ήταν ένα δώρο προς τους απανταχού ομοϊδεάτες του: το κύκνειο άσμα του σπουδαίου «συμπολεμιστή» τους.

Κάπως έτσι λειτουργεί η παράνοια, όχι μόνο μέσα στον κάθε σύγχρονο μακελάρη, μα και στις πιο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, όπου, ύστερα από τέτοιου είδους σφαγές, τα ακροδεξιά στοιχεία χαμηλώνουν τους τόνους και αραιώνουν. Μέχρι να στεγνώσει το αίμα και ν’ αρχίσει ξανά το παραλήρημα του μίσους και οι στοχοποίηση «αλλόθρησκων».

«Αλλόθρησκων» με την έννοια που χρησιμοποιείται και από τους χούλιγκανς των ελληνικών γηπέδων και όχι απαραιτήτως με τη θρησκευτική. Δηλαδή, γενικότερα, ανθρώπων ή ομάδων που είναι διαφορετικοί από τους ίδιους: που είναι «απέναντι».

Έτσι, λοιπόν, η ριζοσπαστικοποίηση ανθρώπων που αναπτύσσουν τέτοιου είδους εμμονές, ενδέχεται ακόμα και να οφείλεται στην «τριβή» τους με αυτά τα διαδικτυακά δωμάτια της μισαλλοδοξίας. Στην επαφή τους με άτομα που ενστερνίζονται τις σκοτεινές ιδέες τους.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το εργαλείο των social media, για να μεταδώσουν τον τρόμο που προκάλεσαν.

Το 2013, μαχητές της Al-Shabaab έστελναν “tweets” την ώρα της επίθεσής τους σ’ εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Την ώρα που άνοιγαν πυρ εναντίον ανυποψίαστων πολιτών.

Τον Ιανουάριο του 2015, τρομοκράτης που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους σε παντοπωλείο στο Παρίσι, κατέγραψε το αιματοκύλισμα σε κάμερα GoPro και προσπάθησε ν’ ανεβάσει το video στο ίντερνετ. Δεν τα κατάφερε, καθώς συνελήφθη προτού προλάβει.

Με άλλα λόγια, η σαπίλα δεν ζει μοναχά στα άρρωστα μυαλά των «Τάραντ». Κατοικοεδρεύει γενικότερα στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και αυτό είναι κάτι που, αν μη τι άλλο, δεν γίνεται να παριστάνουμε ότι πέφτει από τον ουρανό, κάθε φορά που σφαγιάζονται αθώοι.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε θρηνήσει θύματα και στη χώρα μας. Μαζικές δολοφονίες μπορεί να μην έχουμε βιώσει, ωστόσο, συνάνθρωποί μας, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της έξαρσης του φασισμού. Ενός φασισμού που εκδηλώνει αντίστοιχα ένστικτα και στο «δικό μας» διαδίκτυο. Ενός φασισμού που δρα σχεδόν ανενόχλητος…

ροη ειδησεων