Αρχική Κόσμος Αποκλεισμένος στο προεδρικό ο Σέρβος πρόεδρος

Αποκλεισμένος στο προεδρικό ο Σέρβος πρόεδρος

Συνεργάτες των Κοσσοβάρων και των Αλβανών, χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές

Περίπου δυο χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδινε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Βούτσιτς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο κτήριο της τηλεόρασης και χαρακτήρισε «φασίστες και κλέφτες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν -όπως είπε- την υποστήριξη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου και την ανοχή των δυτικών χωρών.

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και δεν θα ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους, ακόμη και αν κατεβάσουν εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λάμβανε συνεχώς ενημερωτικά σημειώματα από συνεργάτες του.

Ένα από τα μηνύματα, όπως ισχυρίστηκε, προέρχονταν από τους Σέρβους του Κοσόβου οι οποίοι εξέφραζαν την ετοιμότητά τους να έρθουν στο Βελιγράδι να τον υπερασπιστούν.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται μπροστά από το προεδρικό μέγαρο δηλώνουν ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό του κτηρίου για να αποτρέψουν την έξοδο του Βούτσιτς. Στο προεδρικό μέγαρο πάντως υπάρχει και υπόγεια σήραγγα που οδηγεί μακριά έξω από το κτήριο.

Ο Βούτσιτς εξελέγη στην προεδρία το Φεβρουάριο του 2017 λαμβάνοντας ποσοστό 56,01% έναντι 16,63% που έλαβε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σάσα Γιάνκοβιτς

Η εκλογή του έγινε εξαρχής δεκτή με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί η αντιπολίτευση θεωρούσε ότι θα επέβαλε αυταρχικό καθεστώς.

Προηγουμένως ο Βουτιτς είχε οριστεί το 1998 υπουργός Πληροφοριών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μίρκο Μαριάνοβιτς. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2013 ήταν υπουργός Άμυνας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2014 το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βούτσιτς κέρδισε 158 έδρες από τις συνολικά 250 στο Κοινοβούλιο και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας και ο Βούτσιτς εξελέγη πρωθυπουργός της Σερβίας.

Στην εξωτερική πολιτική προσπαθεί να διατηρεί ισορροπίες με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Η Σερβία ήταν απο τις χώρες που δεν συμμετείχαν στον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μετά τα γεγονότα στην Κριμαία.

ροη ειδησεων