Αρχική Επιστήμη Περιβάλλον ΟΗΕ: 8,8 εκατ. νεκροί ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΟΗΕ: 8,8 εκατ. νεκροί ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σήµα κινδύνου εκπέµπουν ολοένα και περισσότερες έρευνες για την κορυφαία απειλή για τη δηµόσια υγεία που στοιχίζει εκατοµµύρια ζωές κάθε χρόνο: την καταστροφή και ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα πρόσφατα στοιχεία-σοκ που προέρχονται από τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ) και µια µεγάλη ευρωπαϊκή µελέτη, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τον τραγικό απολογισµό της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Σύµφωνα µε την έκθεση «Global Environment Outlook» του ΟΗΕ, οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες προκαλούν περίπου 1 στους 4 θανάτους και ασθένειες στον πλανήτη, ενώ, στην Ευρώπη, έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν 800.000 θάνατοι οφείλονται µόνο στην ατµοσφαιρική ρύπανση.

Η ρύπανση του αέρα φαίνεται ότι είναι, σύµφωνα µε τα συγκλονιστικά στοιχεία, η κορυφαία περιβαλλοντική αιτία θανάτων.

Η ευρωπαϊκή επιστηµονική µελέτη, µ’ επικεφαλής τον καθηγητή Τόµας Μίντσελ, του Τµήµατος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστηµίου του Μάιντς, διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί σχεδόν διπλάσιο αριθµό θανάτων κάθε χρόνο σε σχέση µε ό,τι είχε εκτιµηθεί µέχρι σήµερα.

Δηλαδή, σκοτώνει παγκοσµίως περίπου 8,8 εκατοµµύρια ανθρώπους ετησίως, έναντι 4,5 εκατοµµυρίων που ήταν η προηγούµενη εκτίµηση, ήτοι, περισσότερους και από το κάπνισµα (7,2 εκατοµµύρια θανάτους τον χρόνο).

ροη ειδησεων