Αρχική Κόσμος Άνοιξαν έναν από τους 200 ομαδικούς τάφους του ISIS

Άνοιξαν έναν από τους 200 ομαδικούς τάφους του ISIS

Επιδιώκουν να τεκμηριώσουν και τη γενοκτονία των Γιαζίντι

Ανοίχθηκε χθες, Παρασκευή, ο πρώτος από τους πιθανόν 200 ομαδικους τάφους θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους στο Κότζο (στην επαρχία Νινευή), όπου ζούσαν κυρίως μέλη της υπό διωγμόν μειονότητας των Γιαζίντι

Ο τάφος ανοίχτηκε παρουσία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ, μιας νέας κοπέλας η οποία υπήρξε και η ίδια “σκλάβα του σεξ” στο Ισλαμικό Κράτος.

Το άνοιγμα του τάφου αυτού από τις αρχές του Ιράκ για την εκταφή των σορών και τον εντοπισμό στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων θα επιτρέψει να διευκρινιστεί η τύχη εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, ανέφερε σε σχετικά ανακοίνωση ο ΟΗΕ, ο οποίος και θα καθορίσει αν οι σφαγές αυτές συνιστούν και γενοκτονία.

Στο Κότζο, από όπου κατάγεται και η Μουράντ, πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2014.

Ηλικίας 25 ετών, η νεαρή Μουράντ, είναι κι εκείνη Γιαζίντι. Μάχεται μαζί με τη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ ώστε να αναγνωριστούν τα εγκλήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Κατά την επέλασή τους στο Ιράκ το 2014, στη διάρκεια της οποίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περισσότερες από 700 γυναίκες και παιδιά από το Κότζο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια άνω των 9 ετών έγιναν σκλάβες του σεξ των τζιχαντιστών, ενώ τα αγόρια άνω των 7 ετών εξαναγκάσθηκαν να γίνουν παιδιά- στρατιώτες.

Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τις αρχές στη Βαγδάτη και στο ιρακινό Κουρδιστάν να «προστατεύσουν τους ομαδικούς τάφους ώστε να βρεθούν εκεί αποδείξεις για τη γενοκτονία των Γιαζίντι και να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων».

«Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με τις αραβικές φυλές της περιοχής μας, αν οι αξιωματούχοι τους δεν δώσουν τα ονόματα των δραστών των εγκλημάτων προκειμένου να δικαστούν», τόνισε η Μουράντ.

Οι Γιαζίντι κατηγορούν πολλά μέλη της σουνιτικής κοινότητας ότι ήταν συνεργοί των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ Κάριμ Άσαντ Άχμαντ Χαν, το άνοιγμα του ομαδικού αυτού τάφου σηματοδοτεί «μια σημαντική στιγμή». Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ΙΚ έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους, στους οποίους ενδέχεται να περιέχονται περισσότερα από 1.200 πτώματα.

Ο Χαν εξήγησε ότι στην περιοχή Σίντζαρ έχουν εντοπιστεί «73 ομαδικοί τάφοι». «Διαπράχθηκε μεγάλο κακό, προκλήθηκαν ζημιές και αυτό δεν μπορεί να σβηστεί με όμορφα λόγια», κατήγγειλε.

Μόνο στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται το Κότζο και η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, εξακολουθούν να αγνοούνται 7.200 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 είναι Γιαζίντι.

ροη ειδησεων