Αρχική Πολιτική Ευρωεκλογές 2019 Παπαδημούλης: Προστασία των καταναλωτών απέναντι σε κερδοσκοπικές πρακτικές

Παπαδημούλης: Προστασία των καταναλωτών απέναντι σε κερδοσκοπικές πρακτικές

«Ασφαλώς και πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – φθάνουν τα 600 δισ. ευρώ. Εξασφαλίζοντας, όμως και επαρκή προστασία των καταναλωτών απέναντι σε κερδοσκοπικές πρακτικές».

Αυτή ήταν η επισήμανση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) (αριθ. 575/2013), όσον αφορά στην ελάχιστη κάλυψη ζημιών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPL)».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ακολουθεί η πλήρης παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Ασφαλώς πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Διότι είναι πάρα πολύ υψηλά – 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά πρέπει να το κάνουμε εξασφαλίζοντας επαρκή προστασία των καταναλωτών, απέναντι σε κερδοσκοπικές πρακτικές. Και αυτό δεν το κάνει με επάρκεια ούτε η πρόταση της Κομισιόν, ούτε η κοινή πρόταση συμβιβασμού ανάμεσα στο ΕΛΚ και τη Σοσιαλιστική ομάδα.

Επίσης, αν θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο μη ρυθμιζόμενος τραπεζικός τομέας, θα υπάγεται και θα υπακούει στους ίδιους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας – κάτι που επίσης δεν εξασφαλίζεται με αυτή την πρόταση.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε.

Επιπλέον, είμαστε αντίθετοι με την “σαλαμοποίηση” του προβλήματος. Και με τις διαρκείς αναβολές.

Κα Εστέρ Ντελάνγκε, έχετε επί τέσσερα χρόνια τον φάκελο του EDIS στα χέρια σας και ‘’κρατάτε καθυστέρηση’’! Και έτσι, δεν έχει γίνει τίποτα και τελειώνει η θητεία… έχει μειωθεί ο κίνδυνος, αλλά ο επιμερισμός του κινδύνου -το risksharing- δεν έχει προχωρήσει ένα βήμα! Και ενώ το προτείνει η Κομισιόν, το υποστηρίζει η ΕΚΤ και ένα μεγάλο τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Ο κανονισμός δεν έχει κανένα νόημα, χωρίς την παράλληλη οδηγία. Πολύ λίγα, πολύ αργά, αυτά που έχετε προτείνει και γι’ αυτό και δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε».

Το βίντεο με την ομιλία του:

ροη ειδησεων