Αρχική Κοινωνία Κέντρο Μελετών Ασφάλειας: Στο Μάτι συνέβη το χειρότερο δυνατό σενάριο

Κέντρο Μελετών Ασφάλειας: Στο Μάτι συνέβη το χειρότερο δυνατό σενάριο

«Στο Μάτι υπήρξε ένας συνδυασμός συνθηκών, μοναδικός για να πραγματοποιηθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, με συνέπεια μια φονική καταστροφή».

Αυτή την εκτίμηση έκανε η εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), δασολόγος Βασιλική Βαρελά, μιλώντας στο «Δεύτερο Επιστημονικό Φόρουμ για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα».

Τη συζήτηση διοργάνωσαν το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων» του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή 30 ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων.

Η κ. Βαρελά εξήγησε ότι αν και η ένταση του ανέμου στο Μάτι δεν ήταν ασυνήθιστη για τη συγκεκριμένη περιοχή, αυτό που αιφνιδίασε ήταν η διεύθυνση από τα δυτικά, κάτι όχι συνηθισμένο.

Όπως ενημέρωσε, οι προσομοιώσεις που έκανε σε υπολογιστές το ΚΕΜΕΑ (ερευνητικό κέντρο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), έδειξαν ότι αν είχαν επικρατήσει άνεμοι βόρειοι ή νότιοι, πιθανότατα η πυρκαγιά θα είχε κάψει μεγαλύτερη έκταση, αλλά ο οικισμός δεν θα είχε υποστεί αυτή την καταστροφή.

Επίσης, προειδοποίησε ότι περιοχές με ζώνη μείξης δασών και οικισμών, όπως στο Μάτι, υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, γι’ αυτό χρειάζονται προσοχή. Επισήμανε δε, ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει έλλειμμα πολεοδομικού και αντιπυρικού σχεδιασμού, συγκέντρωση μεγάλων φορτίων βιομάζας (καύσιμης ύλης) και άναρχη δόμηση, με αποτέλεσμα να συνιστούν συνεχή απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων.

Τέλος, η κ. Βαρελά επισήμανε και ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν ειδικά σχέδια ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, τα οποία να ενσωματωθούν στα γενικότερα σχέδια χωροταξίας και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.

ροη ειδησεων