Αρχική Οικονομία FT για ΗΠΑ: Ψηφίστε έναν αριστερό Πρόεδρο το 2020

FT για ΗΠΑ: Ψηφίστε έναν αριστερό Πρόεδρο το 2020

Η δυσαρεστημένη γενιά των millennials, η άνοδος των ανισοτήτων και το New Deal

Στροφή στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του κράτους, στην οικουμενική υγειονομική περίθαλψη, στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα, προτείνει ο πολιτικό αναλυτής Janan Ganesh με άρθρο του στους Financial Times, συστήνοντας μάλιστα στους Αμερικανούς καπιταλιστές να εκλέξουν «έναν Δημοκρατικό πρόεδρο το 2020 -ακόμα και έναν σχετικά αριστεριστή- αντί για έναν Ρεπουμπλικάνο».

Οχι, οι Financial Times δεν προτείνουν μια σοσιαλιστική επανάσταση. Διαπιστώνουν όμως ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και μαζί του ο καπιταλισμός έχουν φτάσει τα όριά τους καθώς διογκώνεται ένα ρεύμα που τον αντιστρατεύεται λόγω της ανόδου των ανισοτήτων, με αποτέλεσμα η έννοια της «ελεύθερης αγοράς» να αγγίζει τα επίπεδα απαξίωσης που είχε το 1930.

Μια απάντηση σε αυτήν την κοινωνική δυσαρέσκεια, γράφει ο Ganesh είναι να μην υπάρξει καμία υποχώρηση εκ μέρους των καπιταλιστών και των ρεπουμπλικάνων. «Μια πιο συνετή απάντηση είναι να συγκρατηθεί ο θυμός με την πραγματοποίηση ρεαλιστικών παραχωρήσεων» συμπληρώνει.

«Οι καπιταλιστές πρέπει να δοκιμάσουν την τύχη τους με την αριστερά» προτείνει ο αρθρογράφος, καθώς ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς κοινωνικές αναταραχές πρέπει να στηριχθεί σε «ένα πιο γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, χρηματοδοτούμενο από τους φόρους όσων πλούτισαν από τον δεκαετή πληθωρισμό των στοιχείων ενεργητικού, θα κατευνάσει ένα μέρος της αντικαπιταλιστικής οργής».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον στο οποίο θα επαναληφθεί η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στην προσφορά» τονίζει.

«Μια ακόμα προεδρική θητεία με τις ίδιες πολιτικές θα αποτελούσε πράγματι μια τακτική νίκη για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς, αλλά θα εμπεριείχε στρατηγικό ρίσκο. Για χάρη της βραχυπρόθεσμης ικανοποίησης των χαμηλότερων φόρων και των λιγότερο ρυθμισμένων αγορών, ρισκάρουν το βάθεμα της απογοήτευσης ενός εκλογικού σώματος, το οποίο ανησυχεί ήδη για την ακριβοδικία του συστήματος. Η αντίληψη της γενιάς των millennials για τον καπιταλισμό θα έπρεπε να τους κρατάει ξύπνιους το βράδυ».

Προτεραιότητα των καπιταλιστών δεν θα πρέπει να είναι η εκλογή των Ρεπουμπλικανών, λέει οJanan Ganesh . «Είναι η διατήρηση της λαϊκής στήριξης στον καπιταλισμό. Αν αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω κάποιων μέτρων αναδιανομής και ρύθμισης των αγορών, δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει».

Και το άρθρο καταλήγει: » Η διατήρηση του καπιταλισμού περνάει από τον μετριασμό του: δεν υπάρχει κανένα παράδοξο σε αυτό. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ θεωρούσε πως είναι βασικό του πολιτικό καθήκον, όπως και ο Ρίτσαρντ Νίξον και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι συμφιλιώθηκαν με τη μεγάλη κυβέρνηση.

Ο κ. Τραμπ κατέληξε σε μια παρόμοια σκέψη το 2016. Τουλάχιστον από την εποχή του Τζον Μέιναρντ Κέινς, οι πιο πιστοί φίλοι του καπιταλισμού κατανοούσαν ότι στην πιο καθαρή του μορφή δεν μπορούσε να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ αποδείχτηκε καλύτερος προστάτης του συστήματος από εκείνους που διαμαρτύρονταν ότι το New Deal συνιστά φιλοσοφική προδοσία. Γνώριζε ότι μια ιδέα μπορεί να πεθάνει από υπερβολική καθαρότητα. Λίγοι το γνωρίζουν σήμερα. Η υπεράσπιση της ελεύθερης αγοράς δεν χρειάζεται να οδηγεί στην αντίσταση σε κάθε αλλαγή ως κομμουνιστικής απειλής.

Αν οι Ρεπουμπλικανοί έχουν γίνει επικίνδυνοι για τον καπιταλισμό, είναι επειδή πιστεύουν υπερβολικά πολύ σε αυτόν».

ροη ειδησεων