Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις FBI: Δωροδοκία ελλήνων κρατικών Αξιωματούχων με 350 εκατ. δολάρια την περίοδο 2011-2012

FBI: Δωροδοκία ελλήνων κρατικών Αξιωματούχων με 350 εκατ. δολάρια την περίοδο 2011-2012

Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, για τα νέα ευρήματα που έστειλε το FBI σχετκά με την υπόθεση Novartis.

Η συνέντευξη

Αποκάλυψη εγγράφου του FBI και του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αφορά δωροδοκία κρατικών Ελλήνων Αξιωματούχων την περίοδο 2011- 2012 για τα προϊόντα πολλών εταιρειών που είναι πολλές και δεν είναι μόνο φαρμακευτικές. Αυτό το έγγραφο ήρθε από το FBI, το παρέλαβε ο κ. Σούρλας το 2012, το απεικόνισε, το κατέγραψε, το περιέγραψε στην έκθεσή του το 2013. Το ελληνικό Κράτος από το 2013 μέχρι και σήμερα, κάνει πως δεν καταλαβαίνει και δεν ακούει.. κάνει τον κουφό.

Φαίνεται ότι είμαστε στη φάση που ολοκληρώνονται οι εισαγγελικές έρευνες για τα πορίσματα που είχαμε στείλει, δηλαδή για τρία πορίσματα που είναι κωδικοποιημένα σε ένα, το Ερρίκος Ντυνάν, αρθροσκοπήσεις και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαπιστώνουμε ότι επειδή μπαίνουμε στον κυκεώνα των αποκαλύψεων και των καταγγελιών μας και των πορισμάτων μας, δόθηκε μεγάλη έμφαση στο Ερ.Ντυνάν και τις αρθροσκοπήσεις που ήδη υπάρχει η σχετική δικογραφία που ήρθε στη Βουλή και ζητήθηκε συγκεκριμένη ασυλία στελέχους της ΝΔ, και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι ένας ορυμαγδός καταγγελιών και ποινικών διώξεων, φοβάμαι ότι αυτό το θέμα θα χαθεί μέσα στον κυκεώνα. Πρόκειται για το θέμα που κατέγραψε πρώτος ο κ. Σούρλας το 2013 και αποτυπώνεται στην έκθεσή του, και το έχω αναφέρει και εγώ δημόσια στους εισαγγελείς, ενώ το ανέφερε ο Πρωθυπουργός της χώρας στην Ολομέλεια, δεν βλέπω να προχωράει κάτι συγκεκριμένα επ’ αυτού. Εκτός αν και αυτό συναξιολογείται μαζί με όλα τα πορίσματα που είχαμε στείλει. Εμείς θα ενδιαφερθούμε να μάθουμε τι έχει γίνει γιατί δεν μιλάμε για ένα ευκαταφρόνητο ποσό, μιλάμε για ένα ποσό 350 εκατ. ευρώ και το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν πρόκειται για τις συγκεκριμένες και τις γνωστές εταιρείες που δωροδόκησαν όποιους δωροδόκησαν για τις σχετικές υποθέσεις.

Αφορούν και φαρμακευτικές και κατασκευαστικές και εταιρείες παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων κ.ά. 350 εκατομμύρια δολάρια και δεν ακούγεται τίποτα γι’ αυτό. Σήμερα πλέον εμείς το στέλνουμε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το έχουμε στείλει ήδη το έγγραφο, ως ένα τμήμα του πορίσματός μας, όμως σήμερα και μετά από τα 240 εκατ. ευρώ που ακούστηκαν, θεωρούμε ότι είναι θέμα που χρήζει περαιτέρω έρευνας γιατί πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά. Πουθενά, όμως δεν υπάρχει αναφορά για το ζήτημα αυτό.

Όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλειοψηφίας και όσοι άλλοι θέλουν από άλλες παρατάξεις θα συντάξουμε ένα έγγραφο με βάση αυτά τα στοιχεία και θα το αποστείλλουμε στον Α.Πάγο. Η εισαγγελέας του Α.Πάγου με βάσει τα στοιχεία θα κάνει τις νόμιμες ενέργεις που απαιτούνται, διότι δεν διερευνήθηκε ποτέ αυτό το θέμα, παρά το γεγονός ότι ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης τότε το 2013 το κατέγραψε σε επίσημο ντοκουμέντο, μιλάω για την έκθεση του Γ.Γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κ. Σούρλα. Μάλιστα, ο κ. Σούρλας, εξεταζόμενος ενόρκως στην επιτροπή μας το επιβεβαίωσε πλήρως

  • Το έγγραφο έχει να κάνει με δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας με 350 εκατ.δολάρια. Πως έφτασαν σε κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας οι άνθρωποι του FBI;

Κατά την έρευνα του σκανδάλου της Novartis, μάλλον, προέκυψαν και οι «εταιρείες- παραπόταμοι» που ήταν κατασκευαστικές κλπ. Αυτά είναι τα παράπλευρα ευρήματα. Το θέμα δεν θα πάει στις καλένδες, θέλουμε να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστευόμαστε πλήρως και θα της παράξουμε ότι στοιχεία έχουμε και να πάρει όσα μέτρα πρέπει να πάρει

  • Τι είπε ο κ. Σούρλας στην Επιτροπή σας;

Ο κ. Σούρλας κατέθεσε το έγγραφο και το επιβεβαίωσε πλήρως στα πλαίσια της Εξεταστικής του σκανδάλου της Novartis. Μας ενημέρωσε ότι το έγγραφο αυτό το απέστειλε αρμοδίως αλλά … χάθηκε στις καλένδες του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί που πέρασαν από την Εξεταστική και άπαντες δήλωσαν πλήρη άγνοια. Όταν ήρθε ότι είχαν παραλάβει επίσημο έγγραφο από το FBI και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα και πολιτικό και νομικό ζήτημα τεραστίων διαστάσεων.

  • Αυτό δεν είναι δουλειά της δικαιοσύνης;

Την κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης την κατήγγειλε ο κ. Σούρλας στην Επιτροπή μας. Εμείς στείλαμε το πόρισμά μας στο τέλος Νοεμβρίου του 2018. Τώρα ερευνούμε αν το έγγραφο του κ. Σούρλα απεστάλη στις δικαστικές αρχές. Εάν απεστάλη, τα προβλήματα είναι τεράστια και δυστυχώς αναπάντητα.

  • Τα πολιτικά πρόσωπα με βάση τα ευρήματα των ΗΠΑ έχουν ταυτοποιηθεί και αναφέρονται στα έγγραφα αυτά;

Όχι, αυτό ήταν μια εντολή των ιδίων των Αμερικανικών Αρχών να ταυτοποιηθούν στην Ελλάδα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για «μεγάλα ψάρια» γιατί το ποσόν είναι ιλιγγιώδες. Τα υπουργεία όμως, αναφέρονται.

 

 

 

ροη ειδησεων