10.6 C
Athens
Τρίτη, Μάρτιος 26, 2019
Αρχική Πολιτική Αυτοδιοίκηση Ν. Ηλιόπουλος: Δεν είμαι περαστικός από την Αθήνα

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν είμαι περαστικός από την Αθήνα

Αδιανόητη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον δήμο της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο altsantiri.gr.

Ο κ. Ηλιόπουλος, τόνισε ότι «ο δήμος της Αθήνας είναι ένας δήμος με πολύ ακριβά δημοτικά τέλη» αλλά «δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και έχει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς». Δήλωσε ωστόσο ότι δεν υποτιμά «καθόλου το γεγονός ότι η διοίκηση Καμίνη πήρε έναν δήμο βαθιά χρεοκοπημένο από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Την τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία διοίκησε τον δήμο άφησε μια τρύπα που προσέγγιζε τα 200 εκατομμύρια. Μιλάμε για αδιανόητα ποσά» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «αυτό το στοίχημα σε έναν βαθμό το κέρδισε η διοίκηση Καμίνη. Έχασε όμως το στίγμα της καθημερινότητας. Έχασε την πόλη. Έχασε όλα τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν για τους ανθρώπους και τις γειτονιές». Ο υποψήφιος δήμαρχος της «Ανοιχτής Πόλης», υπογράμμισε ότι ήταν επιλογή του «ν΄αφήσω την κεντρική πολιτική σκηνή και το υπουργείο Εργασίας για να δουλέψω για την Αθήνα. Δεν βλέπω την εμπλοκή μου στα δημοτικά ως μια εμπλοκή σχεδιασμένου πολιτικού προγραμματισμού. Έκανα μια επιλογή να δουλέψω για την Αθήνα και θα μείνω στο δημοτικό συμβούλιο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι αυτονόητο για όλους τους υποψηφίους αυτό. Αυτό καταλαβαίνουμε. Αρα δεν είμαι ένας περαστικός απ’ αυτή την πόλη» υπογράμμισε.

Ο κ. Ηλιόπουλος για τα θέμα της ασφάλειας σημείωσε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα» και ο δήμος οφείλει «να λάβει δράση με πρώτο τον φωτισμό. Πρώτη δουλειά του δήμου θα πρέπει να είναι να σπάσει την εγκατάλειψη. Υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες και αναφέρομαι σε εγκαταλειμμένα σημεία, μέσα στον δήμο» είπε. Ακόμη υπογράμμισε ότι «αν δεν υπάρχει ασφάλεια, μιλάμε για φοβισμένους ανθρώπους. Μια πόλη δεν μπορεί να είναι δημοκρατική όταν οι άνθρωποι της φοβούνται. Αλλά μιλάμε για ασφάλεια σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο». Γιατί, όπως τόνισε «πολλές φορές βλέπουμε από συνυποψηφίους μου και ειδικά από τον κ. Μπακογιάννη να χρησιμοποιεί την ασφάλεια με μια ρητορική που μπορεί να κουμπώνει, να είναι πάρα πολύ κοντά, με τη ρητορική του μίσους που έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα κυρίως από τη Χρυσή Αυγή». Επίσης σημείωσε ότι «οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό -προσφυγικό, υπενθύμισε ότι και τη δεκαετία του ’90 «υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι η πόλη δεν μπορεί ν’ αντέξει όλο αυτό το μεταναστευτικό κύμα. Με αυτά τα παιδιά μεγαλώσαμε μαζί, πήγαμε μαζί σχολείο, παίξαμε μαζί στις ίδιες πλατείες. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος που είναι Έλληνες πολίτες οι περισσότεροι απ’ αυτούς και έχουν επιτέλους κανονικά δικαιώματα. Και λέω οι περισσότεροι απ’ αυτούς γιατί υπήρχαν μια σειρά από ζητήματα στη διαδικασία της ιθαγένειας μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι καλό όλοι να καταλάβουν ότι η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή μητρόπολη και όπως κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη έχει πολίτες με διαφορετικές καταγωγές, αλλά και πολίτες που αγωνιζόμαστε για να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα. Είναι μεγάλη υποκρισία να διαβάζουμε στα Μέσα και να χαιρόμαστε όταν στο Βέλγιο εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος ένας Έλληνας ή δήμαρχος και να θεωρούμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας δεν μπορεί να υπάρχει ένα παιδί αλβανικής καταγωγής. Δεν γίνεται πια αυτό το πράγμα. Αυτή είναι η Αθήνα, αυτή είναι η ταυτότητά της, αυτός είναι ο πλούτος της πόλης κι αυτόν τον πλούτο θα τον υπερασπιστούμε».

Από την πλευρά του ο δήμος μπορεί και «πρέπει να έχει ουσιαστικές πολιτικές ένταξης. Πρέπει να ενισχύσει το συμβούλιο ένταξης μεταναστών, πρέπει να στηρίξει τα κέντρα ένταξης μεταναστών, να στηρίξει με ανθρώπους αυτές τις διαδρομές, να έχει προγράμματα γλωσσομάθειας κυρίως για τους γονείς» τόνισε. Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος για «να περιθωριοποιήσει τις ακροδεξιές φωνές είναι να έχει ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Γιατί όταν απουσιάζει η κοινωνική πολιτική, όταν έχεις το πάντρεμα της εγκατάλειψης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με την άκρα δεξιά τότε είναι που γίνεται πραγματικά επικίνδυνη η κατάσταση. Γιατί έχεις ανθρώπους που μέσα στον θυμό τους, μέσα στην εγκατάλειψη πηγαίνουν σε μια κατάσταση: δεν ασχολείται κανείς μαζί μου, όλοι ίδιοι είναι. Είναι ευθύνη του δήμου και της Πολιτείας η κοινωνική πολιτική που δεν αφήνει εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, δεν αφήνει χώρο στον φόβο και στον θυμό».

Σχετικά με τα Εξάρχεια, εξέφρασε την ικανοποίηση του «που ο κ. Μπακογιάννης άλλαξε την αρχική του τοποθέτηση και δεν μιλά πλέον για άβατο». Κατά τον κ. Ηλιόπουλο, η εγκατάλειψη από πλευράς του δήμου στο συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης είναι ακόμα πιο έντονη σε σχέση με άλλες περιοχές. «Τα Εξάρχεια έχουν παράδοση στο να είναι μια γειτονιά πολιτισμού, με ανθρώπους των γραμμάτων, με επιστήμονες. Η αρχιτεκτονική σχολή είναι πλούτος για την περιοχή. Πρέπει να μείνει εκεί και να έχει περισσότερες δραστηριότητες. Όχι να φύγει η Αρχιτεκτονική και να μιλήσουμε για ένα μουσείο. Το κρίσιμο εδώ είναι ότι ένα κομμάτι ανάπλασης αφορά και την περιοχή των Εξαρχείων, το οποίο θα δώσει ζωντάνια και που σίγουρα το χρειάζεται», ανέφερε .

Νωρίτερα σε συνέντευξη που παραχώρησε , στον ραδιοφωνικό σταθμό Νews24 ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε όλους τους συνυποψηφίους, πλην της Χρυσής Αυγής, «σε διάλογο χωρίς να βάζω όρους και προϋποθέσεις» για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πρωτεύουσα. Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γερουλάνου «θα είναι πιο κοντά στις δικές μας θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο». Ο κ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε, ότι «συνειδητά έφυγα από το υπουργείο για να υπηρετήσω την πόλη μου» και σημείωσε ότι «η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή μας επαφή με τους ανθρώπους της Αθήνας».

Τέλος, ανέφερε «Κατεβαίνω για να μείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και στόχος μου είναι να πάω καλύτερα από τον φίλο και σύντροφο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που κατάφερε με την κίνηση μας, την «Ανοιχτή Πόλη», αδιαμφισβήτητα, ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την Αριστερά. Εγώ όμως στοχεύω στο να είμαι ο επόμενος Δήμαρχος»

ροή ειδήσεων