10.6 C
Athens
Τρίτη, Μάρτιος 26, 2019
Αρχική Επιστήμη Περιβάλλον Η αναπνοή... βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η αναπνοή… βλάπτει σοβαρά την υγεία

Να μην καπνίζεις μπορείς. Να μην αναπνέεις μπορείς; Το παράδοξο αυτό ερώτημα με την προφανή απάντηση θέτει το αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην European Heart journal,  την ιατρική επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: σε όλον τον πλανήτη 8,8 εκατ. άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Που σημαίνει ότι ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε είναι πιο θανατηφόρος και από αυτό ακόμα το κάπνισμα αν λάβουμε υπόψη τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που υπολόγιζε τα θύματα του καπνού σε 7,2 εκατ. και τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 4,5 εκατ.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την παραπάνω έρευνα κατέγραψαν για το 2015 στην Ευρώπη, 790.000 θανάτους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 659.000 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναθεωρώντας προς το χειρότερο κι αυτές ακόμα τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που υπολόγιζε το 2015 τα θύματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη σε 518.000 και στην Ε.Ε. σε 480.000. Ο Οργανισμός, μάλιστα έχει στη διάθεση του κοινού διεύθυνση (http://airindex.eea.europa.eu/#_blank), στην οποία ο καθένας μπορεί να πληροφορείται ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του αέρα που αναπνέει.

Πώς εξηγείται, όμως, η μεγάλη απόκλιση στον υπολογισμό των θυμάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζουν οι παραπάνω μελέτες;  Η απάντηση βρίσκεται στη νέα μεθοδολογία (Global Exposure Mortality Model)  που χρησιμοποίησαν οι υπεύθυνοι της έρευνας της  European Heart journal η οποία βασίζεται στον συνδυασμό τριών δεδομένων: τα επίπεδα έκθεσης στη ρύπανση, την πυκνότητα και την ηλικία των πληθυσμών, τις επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές της  European Heart journal μάλιστα προειδοποιούν ότι στην Ευρώπη, η θνησιμότητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση (133 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους) είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο (120 θάνατοι).  Πράγμα που οφείλεται «στην κακή ποιότητα του αέρα σε συνδυασμό με την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα».

Εφιάλτης σε έκθεση του ΟΗΕ

Και σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί την Τετάρτη που πέρασε έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος (Global Environment Outlook, GEO), η οποία προσθέτει τη δική της ζοφερή εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η έκθεση στην οποία συμμετείχαν 250 επιστήμονες από 70 χώρες του κόσμου διαπιστώνει ότι: το ένα τέταρτο των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως οφείλονται στη ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Εννέα εκατ. θάνατοι προκλήθηκαν το 2015 από την περιβαλλοντική μόλυνση, 1,4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τη μόλυνση του πόσιμου νερού,  3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την υποβάθμιση των εδαφών λόγω της εντατικής καλλιέργειας της γης και της εκχέρσωσης των δασών ενώ, 6 με 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον κύριο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία» προειδοποιεί η έκθεση. «Η αιθάλη, το μεθάνιο, το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τη βιομηχανία, την καύση του πετρελαίου ντίζελ, του άνθρακα, της κηροζίνης ή της βιομάζας προκαλούν περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές προσβολές, χρόνιες αναπνευστικές νόσους και καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα, οι ρύποι αυτοί συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στη μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία και στην αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Τέλος, η έκθεση του ΟΗΕ δεν παραλείπει να διαπιστώσει το χάσμα που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του πλανήτη: υπερκατανάλωση, μόλυνση, τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια οι πρώτες, πείνα, φτώχεια και αρρώστιες οι δεύτερες.

Τί να κάνουμε;  «Για να σταματήσει η κατάσταση και να αντιστραφεί, θα χρειαστούν επείγουσες και πρωτοφανείς  δράσεις» καταλήγουν οι συντελεστές της έκθεσης Global Environment Outlook, GEO. «Από τη στιγμή που τα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να στραφούμε επειγόντως σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λένε από την πλευρά τους οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έρευνα της European Heart journal. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα που αφορά τις πολιτικές της ανάπτυξης, αυτούς που τις σχεδιάζουν και τις αποφασίζουν και τους εντολείς οι οποίοι τούς δίνουν το δικαίωμα και την εξουσία να το κάνουν.

ροή ειδήσεων