Αρχική Πολιτική Σ. Καψώχας: Τα "δώρα" των Βρυξελλών που θα ξεκλειδώσουν τις κάλπες

Σ. Καψώχας: Τα «δώρα» των Βρυξελλών που θα ξεκλειδώσουν τις κάλπες

Οικονομία και δυο καλά νέα από την Κομισιόν για επαναφορά 13ης σύνταξης και μη μείωση αφορολογήτου θα κρίνουν το χρόνο των εθνικών εκλογών, αναφέρει στην πολιτική ανάλυση του, ο Σωτήρης Καψώχας, για την εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Ακολουθεί το άρθρο:

Με ισχυρό χαρτί την οικονομία και με δυο καλά νέα που περιμένει από την Ευρώπη σχεδιάζει η κυβέρνηση τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει αποκλείσει πλέον κατηγορηματικά κάθε σκέψη για τετραπλές κάλπες στις 26 Μάϊου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει τις διεργασίες προκειμένου η χώρα να αιτηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα από την Ε.Ε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό το βήμα είναι καθαρά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν χρειάζεται παρά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεδομένου ότι και το Ταμείο είναι επίσημος πιστωτής και δικαιούται να ζητήσει ανάλογη αποπληρωμή.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το προηγούμενο της Πορτογαλίας, η οποία είχε προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές, ενώ κάτι είχε επιχειρήσει και ο Αντώνης Σαμαράς,  ανακοινώντάς του, μάλιστα, στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Αγκέλα Μέρκελ. Τότε, βέβαια, τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ελλάδα, ήταν άλλα και η Γερμανία τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Σαμαρά, θεωρώντας ότι το ΔΝΤ εξυπηρετούσε τους σκοπούς του Σόιμπλε ως ο «κακός» της υπόθεσης.

Σε αντίθεση, όμως, με το 2014, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τόσο το ΔΝΤ όσο και αρκετά μέλη του Eurogroup φαίνεται να βλέπουν την πρόωρη αποπληρωμή θετικά. Έτσι η πρώτη κρούση θα γίνει στον ESM , δεδομένου, άλλωστε ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας, που ενισχύθηκε από τις εξόδους στις αγορές, μπορεί να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο από τα 9 περίπου δισεκ δάνεια για την Ελλάδα. Κάτι που προϋποθέτει την έγκριση του Eurogroup.

Να «χωνευτούν» τα θετικά μέτρα

Επιστρέφοντας στο κομμάτι των εκλογών και της τελικής απόφασης για τη διεξαγωγή τους, ο κρίσιμος μήνας θα είναι ο Μάιος, οπότε, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις στο κοινωνικό κομμάτι της οικονομίας (ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, κόκκινα δάνεια, βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό- όπως η επαναφορά συντάξεων χηρείας κ.λπ.-, προσλήψεις σε τομείς του κοινωνικού κράτους), ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένονται και τα δώρα- έκπληξη από την Κομισιόν, που μπορεί να αλλάξουν την ατζέντα του προεκλογικού παιχνιδιού.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Εαρινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Μαίου, που θα ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (σήμερα είναι 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 και μετά), στοιχείο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξαγγελία της επαναφοράς της 13ης σύνταξης- κατά ορισμένους και του 13ου μισθού στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, θα συμφωνηθεί και η μη μείωση του αφορολογήτου, που έχει νομοθετηθεί να ισχύσει από το 2020. Η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες (όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ενοικίου και η προστασία της κύριας κατοικίας), όπως και οι προοπτικές που προσδίδουν στην οικονομία οι επικείμενες συμφωνίες με την Κομισιόν αποτελούν ισχυρή συνθήκη για να ανατραπεί η δημοσκοπική εικόνα που δίνουν σήμερα οι μετρήσεις της κοινής γνώμης οι οποίες εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να υπερτερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις προτιμήσεις των πολιτών.

Το δίλημμα

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «το βασικό δίλημμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια, στη χρεοκοπία στη σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαπλοκή». Με δεδομένο ότι τα μνημόνια, σύμφωνα και με τη ρητορική της κυβέρνησης, ταυτίζονται με τις περικοπές και τη λιτότητα, ο πρωθυπουργός σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις δείχνει να παραπέμπει στο ανοιχτό ζήτημα της ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από το εννεαετές καθεστώς των μνημονίων που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010.

Κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού στο Μαξίμου προσδίδουν με νόημα στις ευρωεκλογές χαρακτήρα μεγάλης δημοσκόπησης, που, όπως λένε, θα διορθώσει την εικόνα των δημοσκοπικών εταιρειών τις οποίες το Μαξίμου έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν εμπιστεύεται. Άρα, με βάση αυτή τη συλλογιστική, οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα ορόσημο, από το οποίο θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα στην πορεία προς τις εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019.

Ευρωεκλογές-δημοσκόπηση

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, την οποία πολλές φορές και μέρος των μέσων ενημέρωσης αλλά κυρίως μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών παραμορφώνουν. Και εμείς το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό, ότι την παραμορφώνουν. Δίνουν μια εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Συνοψίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο βασικός σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας τον Οκτώβριο του 2019, και στην πορεία αυτή οι ευρωεκλογές επέχουν θέση (έγκυρης) δημοσκόπησης.

Ωστόσο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ανάλογα με την «πορεία των πραγμάτων». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση «ζυγίζει» τα δεδομένα και επιχειρεί να αξιοποιήσει κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας για να ελέγξει τον κατάλληλο χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες. Ένας χρόνος όμως που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι η 26η Μαίου.

ροη ειδησεων