Αρχική Επιστήμη Περιβάλλον Ραγδαία αύξηση της ρύπανση από πλαστικά στον πλανήτη

Ραγδαία αύξηση της ρύπανση από πλαστικά στον πλανήτη

Χωρίς ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και διαχείρισης των πλαστικών στον πλανήτη, έως το 2030 η ρύπανση των θαλασσών θα διπλασιαστεί, με τα πλαστικά απόβλητα να φθάνουν τους 300 εκατ. τόνους, σχεδόν 26.000 μπουκάλια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η ρύπανση των εδαφών εκτιμάται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα παραγόμενα πλαστικά απορρίμματα υπολογίζεται ότι θα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι η τεχνική δυνατότητα διαχείρισής τους.

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις διατυπώνονται στην έκθεση του WWF με τίτλο «Επιλύοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσω της ανάληψης ευθυνών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μόλις τα τελευταία 18 χρόνια, η τεράστια βιομηχανία πλαστικών έχει παραγάγει τόσο πλαστικό, όσο είχε δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τουλάχιστον το 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο. Τουλάχιστον το 1/3 από αυτά τα πλαστικά απόβλητα έχουν καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η παραγωγή παρθένου πλαστικού εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμό 4% ετησίως, δεδομένου ότι στην τιμή του πλαστικού δεν ενσωματώνεται το αρνητικό κόστος στη φύση και την κοινωνία.

Επιπλέον, τα εναλλακτικά στο πλαστικό προϊόντα, είναι ακόμα περιορισμένα, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να μην έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η συγκεκριμένη αγορά.

Η οργάνωση διατυπώνει σειρά προτάσεων για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και τους τελικούς χρήστες.

Ανάμεσά τους, η μείωση στη χρήση πρωτογενών πλαστικών, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση ως κανόνας για τα πλαστικά στο τέλος του κύκλου ζωής τους και η αντικατάσταση των πρωτογενών πλαστικών με δευτερογενή πλαστικά υλικά ή εναλλακτικά, με μη τοξικά βιοαποδομήσιμα.

 

 

ροη ειδησεων