Αρχική Κόσμος Ευρωπαϊκή Ένωση Κύπρος: Οι υπερπατριώτες ακροδεξιοί που δεν υπηρέτησαν καν θητεία

Κύπρος: Οι υπερπατριώτες ακροδεξιοί που δεν υπηρέτησαν καν θητεία

Η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» θίγει την πολιτική αναντιστοιχία, άτομα που παρουσιάζονται ως εθνικιστές και πατριώτες και κάνουν… ιδιωτικά στρατιωτικές ασκήσεις για την πατρίδα, στην πραγματικότητα απέφυγαν ακόμα και να υπηρετήσουν την θητεία τους.

Τουλάχιστον τρία ηγετικά στελέχη του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής Κύπρου, δηλαδή του ΕΛΑΜ, δεν έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία έχοντας εξασφαλίσει απαλλαγή για λόγους υγείας. Την ίδια ώρα οργανώνουν στρατιωτικού τύπου κατασκηνώσεις, απαιτούν αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου και πραγματοποιούν εκδηλώσεις με στρατιωτικές στολές και «φυσικά» με στρατιωτικό ρουχισμό και στολές παραλλαγής.

elam1

Φυσικά η απαλλαγή για λόγους υγείας είναι νόμιμη για κάθε πολίτη. Το θέμα είναι ότι οι πολίτες που ευεργετούνται από το νόμο και απαλλάσσονται, κατά πόσον έχουν δικαίωμα να είναι πολεμοχαρείς για πόλεμο που προφανώς θα τον πολεμήσουν άλλοι, δηλαδή όσοι υπηρετούν. Επίσης είναι παράδοξο να θεωρούνται ανίκανοι να υπηρετήσουν την πατρίδα, αλλά να είναι ικανοί να κάνουν ιδιωτικές στρατιωτικές ασκήσεις και να παρουσιάζονται ως στρατοκράτες.

Όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα δεν έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και πρώην σωματοφύλακας του Ν. Μιχαλολιάκου, Χρήστος Χρίστου, ο εκπρόσωπος τύπου και υποψήφιος Ευρωβουλευτή Γεάδης Γεάδη, και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Επικεφαλής του ΕΛΑΜ Λευκωσίας και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζηιωάννου, γνωστός ως Si Fu. Τις τελευταίες ημέρες η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με δημόσιες δηλώσεις τους καλούν το ΕΛΑΜ να απαντήσει, πως και γιατί, στελέχη του απαλλάχθηκαν της στράτευσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση από την θυγατρική της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο.

Το θέμα είναι ότι ενώ πήραν απαλλαγή με το αιτιολογικό των προβλημάτων υγείας, αυτά εμφανώς δεν τους εμποδίζουν να παριστάνουν τους στρατιωτικούς και να ασχολουνται με πολεμικές τέχνες, να ζητουν άδεια οπλοφορίας και να εμφανίζονται ως κάθε άλλο παρά ανίκανοι προς θητεία.

Σωματοφύλακας Μιχαλολιάκου

«Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ) επειδή αντιμετώπισε προβλήματα με τα μάτια του και έτσι κρίθηκε ως μη ικανός για στράτευση» γράφει ο «Πολίτης». Ωστόσο την περίοδο που οι συνομήλικοι του εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους στην πατρίδα ως εθνοφρουροί, ο κ. Χρίστου σπούδαζε στην Αθήνα και σύμφωνα με δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη ο κ. Χρίστου «έβγαλε τη μεγάλη σχολή της Χρυσής Αυγής στη Σολωμού 74 που βρίσκεται στα Εξάρχεια». Παράλληλα μετά την «αποφοίτηση» του από την «Μεγάλη των Χρυσαυγιτών Σχολή», αν και είχε κριθεί μη ικανός για στράτευση, ανέλαβε καθήκοντα προσωπικού φρουρού, του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Είναι λοιπόν προφανές το ερώτημα, όπως το θέτει ο «Πολίτης»

Ο Γιώργος Χατζηιωάνου, δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου, Υπεύθυνος του ΕΛΑΜ Λευκωσίας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφιος βουλευτής το 2016, επίσης δεν έχει υπηρετήσει θητεία στην ΕΦ για λόγους υγείας. Ωστόσο οι λόγοι υγείας που μάλλον ήταν σοβαροί για να κριθεί ως μη ικανός για στράτευση δεν τον εμπόδισαν να γίνει δάσκαλος πολεμικών τεχνών φέροντας μάλιστα και τον βαρύγδουπο τίτλο του «Si Fu», όπως γράφει ο «Πολιτης».

Ο κ. Χατζηϊωάννου είναι κουμπάρος με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου και στην σελίδα του στο facebook ποζάρει με σπαθιά και άλλα όργανα «αυτοάμυνας». Επειδή το θέμα της μη στράτευσης του αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν λίγες μέρες είχε παρέμβει η μητέρα του, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς σε όσους επέκριναν τον Γ. Χατζηιωάννου, λέγοντας ότι το παιδί της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ως τα 17 και διερωτήθηκε αν η ίδια θα έπρεπε να έχει την έγνοια του παιδιού της ή του στρατού; Κατέληγε λέγοντας πως ο γιος της είναι καλύτερος από αυτούς που υπηρέτησαν την θητεία τους

Το τρίτο στέλεχος του ΕΛΑΜ που απαλλάχθηκε από τη στράτευση είναι ο εκπρόσωπος τύπου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γεάδης Γεάδη. Όταν προέκυψε θέμα για την αποφυγή κάποιων να εμφανίζονται στις κλήσεις της εφεδρείας με έκθεση του Γεν. Ελεγκτή της Κύπρου, ο κ. Γεάδης αναγκάστηκε να κάνει δήλωση στην οποία είχε αναφέρει ότι τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, «κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 70 Τάγμα Μηχανικού (ΤΜΧ)», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τραυματισμός συνέβη κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των στρατιωτικών του καθηκόντων. Ωστόσο ο κ. Γεάδης είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και όντως τραυματίστηκε σοβαρά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε τιμωρία του από στρατοδικείο. Εν τω μεταξύ ο κ. Γεάδης εμφανίζεται και σε φωτογραφία να χαιρετάει με τον χαρακτηριστικό ναζιστικό τρόπο, δίπλα στον Η. Κασιδιάρη. Ο ίδιος ο Γ. Γεάδης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για φωτομοντάζ κάτι το οποίο δεν τεκμηρίωσε ποτέ.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους με αφορμή επικρίσεις του ΕΛΑΜ για την παρουσία της στη Βόρειο Ήπειρο για το μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα, απάντησε στο facebook με ανάρτηση που είχε τον τίτλο «Εδώ γΕΛΑΜε».

Η κα Θεοχάρους αναφερόταν στα στελέχη του ΕΛΑΜ με τον χαρακτηρισμό «φυγόστρατοι» και «παλικαράκια της φακής». Έγραψε η Ε. Θεοχάρους:

«Δεν θέλησα να εμπλακώ σε πολιτική αντιπαράθεση με ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι στερούνται παιδείας και κουλτούρας. Αλλά υποχρεούμαι να το κάνω, ελπίζω για τελευταία φορά, διότι έχουν παραεκχυδαΐσει τον πολιτικό τους λόγο. Γράφουν λοιπόν ότι έλαβα μέρος στον Πανεθνικό θρήνο στη Βόρειο Ήπειρο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, για πολιτική εκμετάλλευση. Καλά ρε παλικαράκια της φακής- φυγόστρατοι (ξέρω και τους λόγους) το 1996-97-98 που έκανα 2 ολόκληρες στρατιωτικές θητείες στη Β. Ήπειρο, πάλι για πολιτική εκμετάλλευση πήγα;»

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ  ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες που «βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί φυγοστρατίας των ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ και είναι πάρα πολύ σοβαρές, εάν και εφόσον είναι ακριβείς. Γι’ αυτό και αναμένουμε από την ηγεσία του ΕΛΑΜ» κατέληγε η ανακοίνωση «δημόσια να τοποθετηθεί εάν αληθεύουν ή όχι».

Οπως γράφει ο «Πολιτης», δεν υπήρξε καμία απάντηση από το ΕΛΑΜ, κάτι που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και μεταξύ των ψηφοφόρων του, οι οποίοι εδώ και μέρες είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε επίσημη τοποθέτηση. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ υπέβαλε τουλάχιστον δύο φορές αίτημα για παροχή αδειών οπλοφορίας στο κόμμα με την επίκληση θεμάτων ασφαλείας. Και οι δύο αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς υπάρχει ειδική επιτροπή στην αστυνομία που αξιολογεί τους κινδύνους για κάθε πολιτικό πρόσωπο και αναλόγως λαμβάνει μέτρα. Στο ΕΛΑΜ έχουν παραχωρηθεί αστυνομικοί για την ασφάλεια του κ. Χρίστου και ο αριθμός τους από την αστυνομία κρίνεται επαρκής. Οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας δεν συγκεκριμενοποιούσαν ποιους αφορούσαν. Με δεδομένο ότι τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΑΜ δεν έχουν εκπαιδευτεί στα όπλα αφού δεν υπηρέτησαν θητεία, πόσο ασφαλές είναι για τους ίδιους (αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες), να τους παραχωρηθεί οπλισμός;
Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά το ότι η κορυφή της πυραμίδας του ΕΛΑΜ δεν έχει στρατιωτική εμπειρία, μπορεί με άνεση να οργανώνει ασκήσεις στο βουνό Τρόοδος με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα να κάνει και «εφόδους» σε άδεια στρατόπεδα απαιτώντας την στελέχωση τους, καταλήγει η εφημερίδα «Πολιτης»

ροη ειδησεων