Αρχική Απόψεις M. Γκίβαλος: Με πρακτικές πολιτικής μαφίας

M. Γκίβαλος: Με πρακτικές πολιτικής μαφίας

Άποψη του πολιτικού επιστήμονα, Μενέλαου Γκίβαλου, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Ακολουθεί το άρθρο:

Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που γίνονται βορά της αδυσώπητης καθημερινότητας και καλύπτονται αναπόφευκτα από τη «σκόνη του χρόνου» είτε ενσωματώνονται και αφομοιώνονται στις διαδικασίες των κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

ΑΝΑΜΕΣΑ όμως στα σημαντικά γεγονότα, υπάρχουν «υποθέσεις» και συμβάντα που η ίδια η φύση και η ουσία τους αποκτούν αυτόνομο χαρακτήρα, όπως συμβαίνει με την υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη. Κι αυτά τα συμβάντα αφήνουν ανεξίτηλο το απεχθές αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Γιατί τέτοιου είδους ηθικά και κοινωνικά εγκλήματα θίγουν καίρια και ευθέως τις αξίες της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό και η καταδίκη τέτοιων εγκλημάτων οφείλει να είναι καθολική και να μην μετατρέπεται σε «εμπόρευμα» χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Κι όμως, η ηγεσία και στελέχη της ΝΔ κατάφεραν το ακατόρθωτο: λειτουργώντας με τους όρους και τις πρακτικές μιας πολιτικής μαφίας μετέτρεψαν το ηθικό και ποινικό έγκλημα του Νίκου Γεωργιάδη σε πολιτικό και ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη και κάλυψή του.

ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΣ μιας πολιτικής μαφίας είναι η διασφάλιση της «ομερτά». Γι’ αυτό φρόντισαν τα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ και των βαρόνων της διαπλοκής και των ΜΜΕ να θάψουν κυριολεκτικά την είδηση, να ορθώσουν «τείχος σιωπής» στις τηλεοράσεις και στα έντυπά τους. Όμως, ό «οχετός» του απεχθούς αυτού γεγονότος τους κατέκλυσε από παντού. Γι’ αυτό και πέρασαν στο δεύτερο στάδιο:έδωσαν πλήρη κάλυψη στον Νίκο Γεωργιάδη, μίλησαν για «Σκευωρία», για άσκηση «πολιτικού κανιβαλισμού», εις βάρος του, ακόμα και για «ωμή και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

ΠΟΙΟΣ ΕΞΥΦΑΝΕ τη σκευωρία; Μήπως οι Μολδαβοί που διερευνούσαν τις υποθέσεις trafficking στη χώρα τους και πριν από τρία χρόνια «έπεσαν» πάνω στον Νίκο Γεωργιάδη, πριν καν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ και τον προσλάβει ως σύμβουλό του; Μήπως στο  πλαίσιο της ίδιας «Σκευωρίας», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Νίκο Γεωργιάδη ότι τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του και ότι θα επανέλθει στη θέση του, αρκεί να αποστασιοποιηθεί τυπικά για λίγο καιρό, μέχρι να «ξεχαστεί» η υπόθεση, αποδεικνύοντας ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να έχει ως έμπιστο σύμβουλό του έναν άνθρωπο που πλήρωνε ανήλικα παιδιά- θύματα του trafficking για να ικανοποιεί το άνομο πάθος του;

ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ και τις επιλογές τους αυτές η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας χρέωσαν τα κακουργήματα του Νίκου Γεωργιάδη στη παράταξή τους και τα νομιμοποίησαν πολιτικολογώντας τα. Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο ηθικό και ποινικό κακούργημα του Νίκου Γεωργιάδη, δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Θα παραμείνει ως ανεξίτηλο ηθικό και πολιτικό «στίγμα», σαν ένα αποκαλυπτικό αλλά και απεχθές «παράδειγμα» της βαθιάς – ιστορικής μορφής – κρίσης που χαρακτηρίζει ένα τμήμα του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο χειραγωγείται από στυγνά και εγκληματικής δράσης οικονομικά συμφέροντα.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια ατέλειωτη αλυσίδα σκανδάλων που μας απασχολούν κυρίως στην οικονομική τους διάσταση. Προμήθειες, μίζες, άνομες συναλλαγές,εργολαβίες παντός είδους, καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας… Ένας ατέλειωτος «χορός» εγκληματικών πράξεων σε βάρος ενός ολόκληρου λαού που συντελέστηκε με «πυρήνα» το γνωστό «τρίγωνο της διαπλοκής». Παράλληλα και ταυτόχρονα όμως απαξιώνονται και ευτελίζονται οι θεσμοί της Δημοκρατίας, διορίζονται πρωθυπουργοί αρεστοί στο «σύστημα», ενώ οι ψεύτικες ειδήσεις και ο εξαχρειωμένος και ευτελής «πολιτικός λόγος» της συστημικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζουν πια κανένα όριο.

ΤΩΡΑ, ΩΣ ΚΟΡΩΝΙΔΑ του κατήφορου, με τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ στην «υπόθεση» του Νίκου Γεωργιάδη επιχειρείται ο ηθικός και κοινωνικός «μιθριδατισμός» των πολιτών σε ανήκουστου χαρακτήρα ηθικά και κοινωνικά εγκλήματα. Πρέπει να συνηθίσουμε στην εξουσία της διαπλοκής, στη φυσική μας εξόντωση μέσω των νεοφελελεύθερων επιλογών, να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι η πολιτική είναι μια αποηθικοποιημένη πρακτική δράση που υπακούει στα μεγάλα συμφέροντα. Και να υποταγούμε, έπειτα απ’ όλα αυτά, οριστικά.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ τη χάρη. Αντίθετα, θα παρακολουθήσουμε με ικανοποίηση της βασανιστική καταβύθισή τους στον «βούρκο» που οι ίδιοι δημιούργησαν.

ροη ειδησεων